FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro dopisni član HAZU-a kardiolog Radovan Medved

ZAGREB, 12. listopada 2010. (Hina) - Professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, ugledni kardiolog Radovan Medved umro je jučer u Zagrebu u 85. godini, izvijestio je danas HAZU.

Prof. dr. Medved bavio se ergometrijom i registracijom elektrokardiograma u toku napora. Objavio je oko 70 znanstvenih i preko 60 stručnih radova te opsežnu knjigu "Sportska medicina" koja je objavljena u više izdanja. Bio je članom brojnih strukovnih udruženja i organizacija u zemlji i inozemstvu.

Rodio se 9. veljače 1926. u Zagrebu gdje je i diplomirao na Medicinskom fakultetu 1950. godine. Specijalizirao je internu medicinu 1957. godine, a doktorirao 1961. godine disertacijom "Osjetljivost povećanog srca sportaša na pomanjkanje kisika".

Godine 1962. izabran je za docenta, a kasnije za izvanrednog honorarnog profesora Medicinskog fakulteta za potrebe postdiplomske nastave u Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar".

Predavao je na postdiplomskim studijima iz kardiologije, školske medicine, medicine rada, sportske medicine i opće medicine. Još tijekom studija osobito ga je zanimala biologija i fiziologija tjelesnog vježbanja.

Godine 1963. izabran je za izvanrednog, a 1968. za redovnog profesora na Fakultetu za fizičku kulturu (danas Kineziološki fakultet) gdje je bio predstojnik Katedre za fiziologiju i patologiju, a nekoliko godina i dekan Fakulteta.

Godine 1975. izabran je za člana-suradnika Akademije, te ponovno izabran 1980., a dopisnim članom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti postao je 1988. godine.

U okviru svoje znanstvene djelatnosti prof. dr. Medved obrađivao je široko područje preventivne kardiologije, funkcionalne kardiologije i sportske medicine. 1953. prvi je put uveo metodu balistokardiografije u našu kardiologiju, te publicirao nekoliko značajnih radova o svojstvima balistokardiograma.

Posebno se bavio i volumetrijom srca, odnosno utjecajem kontinuirane aktivnosti na neke morfološke i funkcionalne osobitosti srca i krvotoka. Bavio se problemima tzv. sportskog srca, a na području preventivne i kliničke kardiologije počeo je primjenjivati neke od metoda funkcionalnih testova koji su se do tada koristile samo u sportskoj medicini.

Provodeći ideje preventivne kardiologije u praksu, osnovao je 1972. godine Savjetovalište za detekciju i prevenciju koronarne bolesti.

Posljednji ispraćaj prof. dr. Radovana Medveda bit će u petak, 15. listopada, u 10,45 sati na zagrebačkom Mirogoju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙