FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počinje Tjedan Sabatine u Zagrebu

ZAGREB, 18. listopada 2010. (Hina) - U Kući hrvatskih vina danas je počeo Tjedan Sabatine u Zagrebu, tijekom kojega će se posjetiteljima nuditi besplatna degustacija i nabava po promotivnim cijenama vina hrvatskih vinara koji su nagrađeni na prošlogodišnjoj Sabatini.

Od 18. do 25. listopada u vinoteci koja se nalazi u Hrvatskom Leskovcu bit će predstavljeno mnoštvo plavaca, dingača, postupa, kujunđuša itd, kao i tradicionalnih hrvatskih delicija.

Predstavit će se Poljoprivredna zadruga (PZ) Čara, Vinoplod Šibenik, Matuško vina, PZ Nerica, Ivan Katunar, Vina Radović, Pero Miličić, Vina Grabovac, Vina Crvik, Vina Jerković, Bastijana-Tomić, Terra Rota, Vina Vujnović, PZ Putniković...

Sabatina je vinska manifestacija začeta prije nekoliko stoljeća u Dalmaciji kojom se slavio završetak berbe grožđa. Održava se od 1991. godine kada su korčulanski vinogradari i vinari, te djelatnici Dalmacijavina i Zadružnog saveza Dalmacije, organizirali druženje povodom završetka berbe grožđa.

Ove godine će se 20. jubilarna međunarodna manifestacija vinogradara i vinara Sabatina 2010. održati u splitskom hotelu Le Meridien Lav, a u povodu ulaska u svoje treće desetljeće, bit će predstavljena u Zagrebu i Splitu, kazao je predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Joško Niskota.

Kao najstarija vinogradarsko-vinarska manifestacija u Hrvatskoj, danas Sabatina ima sajamski, edukativni, natjecateljski, turistički i kulturološki karakter, a svake godine održava se u drugoj dalmatinskoj županiji i u drugom mjestu, napominje Niskota.

Savjetnik ministra poljoprivrede Vinko Milat ocijenio je kako su se u zadnjih 10 godina dogodili veliki kvalitativni pomaci, kako u organizaciji Sabatine tako i općenito u hrvatskom vinarstvu.

Imamo potencijala da s autohtonim sortama budemo konkurentni u svijetu, ali vinari se moraju kvalitetno organizirati, posebice za unapređenje izvoza jer Hrvatska još uvijek puno više vina uvozi nego što ih prodaje na svjetskom tržištu, naglasio je Milat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙