FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jačati koordinaciju i ulogu DUZS-a

ZAGREB, 15. listopada 2010. (Hina) - Dvodnevna, Druga konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa koju je u Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" u Zagrebu organizirala Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) završila je danas s radom, a ravnatelj DUZS-a Damir Trut izrazio je zadovoljstvo što je prezentirano 45 stručnih i znanstvenih radova.

Istaknuo je da u pet godina u Hrvatskoj mijenjamo polako "mentalitet" ljudima od najniže razine do najviše, državne razine na način da svi moraju sudjelovati u sustavu zaštite i spašavanja.

Pomoćnica glavnog tajnika UN-a za smanjenje rizika od katastrofa Margaret Wahlstrom istaknula je važnost i nužnost edukacije ljudi kao i preventivno djelovanje te regionalne suradnje među susjednim zemljama, ali i globalno.

U zaključcima konferencije istaknuto je kako je u Hrvatskoj potrebno i dalje jačati koordinaciju, strateško planiranje i upravljanje smanjenjem rizika od prirodnih katastrofa na nacionalnoj razini kroz daljnju izgradnju institucionalnog okvira te kroz jačanje uloge DUZS-a.

Treba razmotriti jačanje ovlasti i odgovornosti Hrvatske platforme i poduprijeti sve postojeće aktere u području smanjenja rizika od prirodnih katastrofa u Hrvatskoj, uključujući DUZS, Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), Seizmološku službu RH, mjerodavna ministarstva i relevantna javna poduzeća, Hrvatski crveni križ, civilno društvo i poslovnu zajednicu da objedine svoje djelovanje te pomognu uvođenju te teme u nacionalni obrazovni kurikulum.

Zaključili su i kako je potrebno jačati stožernu ulogu sustava 112 DUZS-a i uvezivanje svih žurnih službi na jedinstveni europski broj za žurne službe 112 te su se zauzeli za jačanje svijesti građana i medija u vezi sa sustavom ranog upozoravanja.

Radi prilagodbe na klimatske promjene kojima su Hrvatska i regija izloženi, potrebno je povećavati ulaganja u klimatsko modeliranje, prognoziranje i analizu kako bi se pružila potpora planiranju u sektorima suočenima s rizikom.

Kako bi se povećala spremnost, potrebno je intenzivirati edukaciju čelnika jedinica lokalne i područne samouprave i poticati ih u preuzimanju financijske odgovornosti za razvoj operativnih snaga zaštite i spašavanja iz njihove ovlasti, stoji u zaključcima konferencije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙