FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 15. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor izjavila je nakon sinoćnjeg sastanka koordinacije predsjednika županijskih organizacija HDZ-a kako je stranka čvršća nego ikada. "Razgovarali smo o budućnosti HDZ-a, koja je čvršća nego ikada", rekla je novinarima Jadranka Kosor i time odgovorila na pitanje je li se u stranci večeras razgovaralo o zahtjevu bivšeg premijera Ive Sanadera da mu se ponovo aktivira zastupnički mandat u Saboru. Zamjenik predsjednice HDZ-a Darko Milinović novinarima je pak rekao kako na večerašnjem sastanku u središnjici HDZ-a nije bilo govora o Sanaderovu zahtjevu, nego su s predsjednicima županijskih organizacija razgovarali o sljedećim parlamentarnim izborima. "Vlada je stabilna, kao i koalicija", poručio je Milanović. U stranci se doznaje da županijske organizacije HDZ-a bezuvjetno podupiru predsjednicu stranke.

SPLIT - Istražni sudac Županijskoga suda u Splitu Slavko Lozina nije odredio pritvor četvorici jučer privedenih iz afere Brodosplit koji su osumnjičeni za kaznena djela zloporabe u gospodarskom poslovanju. Kako se sinoć doznaje na tom sudu i od branitelja osumnjičenih, sudac je otvorio istragu, no nije prihvatio prijedlog tužiteljstva da se privedeni pritvore zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i zbog teških okolnosti djela. Zato bi suvlasnik Skladgradnje Slaven Žužul, član uprave Brodosplita Domagoj Klarić, savjetnik u splitskome škveru Goran Vukasović i računovodstveni savjetnik Skladgradnje Josip Poljak, ako se tijekom istrage prikupi dovoljno dokaza i podigne optužnica, na suđenje trebali dolaziti sa slobode. Po riječima Damira Primorca, odvjetnika Slavena Žužula, osumnjičenima je ostalo samo kazneno djelo zloporabe u gospodarskom poslovanju. "To je kazneno djelo u ingerenciji Općinskoga državnog odvjetništva", rekao je večeras za Hinu. Kako se još doznaje, državno odvjetništvo uložit će žalbu zbog neodređivanja pritvora, a branitelji osumnjičenih, najavili su, uložiti će žalbu na otvaranje istrage.

ZAGREB - Zagrebački taksisti danas će nastaviti štrajk koji su počeli jutros, ali će nastaviti i razgovore s Gradskim uredom za promet s kojim bi se, kako očekuju, mogli dogovoriti, čime bi se stekli uvjeti za prekid štrajka. Cjelodnevni razgovori predstavnika Udruge "Radio taksi Zagreb" i Gradskog ureda za promet danas su završeni i nastavljaju se sutra, ali se nastavlja i štrajk, izjavio je večeras za Hinu glasnogovornik te udruge Mirsad Hukić. Današnje razgovore ocijenio je dobrima i dodao kako ima određenih izgleda da bi sutra "moglo doći do rješenja koje bi zadovoljilo sve zainteresirane strane". Taksisti navode da su spremni odmah prekinuti štrajk dogovore li se o novom sustavu organizacije i naplate taksi usluga. Prvi dan štrajka u Zagrebu održan je uz potporu svih članova udruge, koje su nakratko štrajkom poduprli i kolege iz Splita i Dubrovnika. Zagrebački taksisti tijekom štrajka su na stajalištima, ali ne primaju klijente. Taksisti za vrijeme štrajka besplatno prevoze trudnice i građane koji moraju u bolnice te krv. Komunikacijski centar ne prima narudžbe.

ZAGREB - Izložbu "Antički Grci na tlu Hrvatske", koja obuhvaća razdoblje od 12. do 1. st. prije Krista, odnosno od tzv. mikenskog razdoblja i prvih posjeta Grka našem priobalju pa do dolaska i prevlasti Rima, otvorio je sinoć u Galeriji Klovićevi dvori ministar kulture Božo Biškupić. Baština je najbolji pokazatelj pripadnosti, a hrvatski narod je, zadržavajući svoju državnost, baštinio brojna kulturna bogatstava kako ona koja su dio kontinuiteta velikih europskih civilizacija tako i ona koji su plod narodnoga genija, rekao je Biškupić. Istaknuo je da je dio toga nasljeđa, koji do sada gotovo da i nije bio monografski obrađen, predstavljen na ovoj iznimnoj izložbi. Spomenuo je tek neke od izložaka, među ostalim, skulpturu Hrvatskog Apoksiomena te Starogradsko polje kao jedinstven primjer antičke parcelizacije zemljišta - drevnu horu faroi koju su četristo godina prije Krista parcelizirali prvi stanovnici helenskog polisa Pharos i koja je od 2008. pod zaštitom UNESCO-a.

ZAGREB - Trideset i prvi Zagrebački književni razgovori (ZKR) na temu "Biblijski poticaji u suvremenim europskim književnostima" otvoreni su sinoć u prostorima Društva hrvatskih književnika (DHK). Sudionici ovogodišnjih razgovora ugledni su književnici, prevoditelji, jezikoslovci, književni stručnjaci i kulturolozi iz Makedonije, Slovačke, Grčke, Portugala, Njemačke, Češke, Rusije, Poljske i Hrvatske, koji će do 17. listopada raspravljati o pluralizmu tumačenja biblijskih poticaja u suvremenoj literaturi od intertekstualne do semiotičke razine. Goste je pozdravio predsjednik DHK-a Borben Vladović zaželjevši im uspjeh u razotkrivanju različitih aspekata ovogodišnje razvedene i neiscrpne teme. Podsjetio je i na dugovječnost održavanja ove kulturne manifestacije na čemu nam, kako je rekao, mogu pozavidjeti i mnogo bogatije zemlje. Predsjednik Povjerenstva ZKR-a Nikola Đuretić, otvarajući manifestaciju, istaknuo je da će biti u znaku 80. godišnjice života istaknutog hrvatskog književnika Ivana Aralice.

ZAGREB - Knjiga Davora Domazeta-Loše "Hrvatski Domovinski rat 1991. - 1995. - strateški pogled" predstavljena je sinoć u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog centra u Zagrebu. O knjizi su govorili profesor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Miroslav Tuđman i autor knjige umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo. Profesor Tuđman je ocijenio kako je Hrvatska tijekom Domovinskoga rata porazila srpsku strategiju te istaknuo kako on smatra da današnje vlasti, zadnjih deset godina u Hrvatskoj, nemaju nikakve političke strategije. Autor Domazet je napomenuo kako je knjigu napisao zato da nestanu dvojbe o tome tko je žrtva, a tko agresor, tko je napadao da bi oteo tuđe, a tko je branio svoje, tko je uistinu dijelio BiH, a tko ju je zapravo spasio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙