FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 14. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić zaprimio je pisani zahtjev Ive Sanadera za aktiviranje zastupničkog mandata u Hrvatskom saboru sa 13. listopadom 2010. godine, priopćeno je iz Hrvatskog sabora. Zahtjev je proslijeđen Mandatno-imunitetnom povjerenstvu, kaže se u priopćenju.

ZAGREB

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) tek će u srijedu raspravljati o zahtjevu bivšeg premijera Ive Sanadera da mu se aktivira mandat saborskog zastupnika, a predsjednik MIP-a Damir Sesvečan objasnio je da nema potrebe da se MIP ranije sastaje, jer prije srijede neće zasjedati ni Sabor. Sanader je zastupnički mandat osvojio na izborima 2007., i to kao kandidat HDZ-a u 10. izbornoj jedinici, no odmah ga je stavio u mirovanje, zbog nespojivosti zastupničke dužnosti s premijerskom, a u saborskoj klupi zamijenila ga je Željana Kalaš (HDZ). Kad je, 1. srpnja 2009., podnio ostavku na dužnost premijera, Sanader je ponovno aktivirao, a zatim odmah i zamrznuo svoj mandat, čime je ostvario pretpostavke da ga može ponovno aktivirati u bilo kojem trenutku nakon prestanka šestomjesečnog moratorija, koji mu je istekao u siječnju. Zahtjev za ponovnim aktiviranjem Sanaderova mandata Sabor je zaprimio jučer, a Sesvečan objašnjava da će mu mandat ponovno teći osmoga dana od podnošenja zahtjeva, dakle od slijedećeg četvrtka. MIP će u srijedu utvrditi je li Sanaderov zahtjev u skladu sa zakonom, a nakon toga će o tome izvijestiti Sabor, koji odluku MIP-a treba potvrditi na plenarnoj sjednici, objasnio je Sesvečan.

ZAGREB

HDZ se ne boji povratka bivšeg premijera Ive Sanadera u Hrvatski sabor, izjavili su danas vodeći ljudi te stranke odgovarajući na pitanja novinara vezano uz Sanaderov zahtjev za aktiviranjem saborskog mandata. "Nikoga se mi ne bojimo", odgovorio je potpredsjednik Hrvatskog sabora i potpredsjednik HDZ-a te član Predsjedništva stranke Vladimir Šeks novinarima u Saboru. "Molim vas lijepo pa mi smo prošli i dobili rat, mi bi se nekog bojali", odgovorio potpredsjednik Sabora i potpredsjednik HDZ-a i član Predsjedništva stranke Ivan Jarnjak dodajući kako Sanader ima zakonsko pravo za aktiviranjem saborskog mandata. "To je njegovo zakonsko pravo, on ga je iskoristio i to je njegova stvar", kazao je Jarnjak. Glavni tajnik stranke Branko Bačić kazao je kako Sanaderov zahtjev nije nikakav udarac stranci. "Nikakav to udarac nije", rekao je Bačić. Šeks je kazao kako stranku nije iznenadio Sanaderov zahtjev. "Ništa nas ne može iznenaditi, ništa nas nije iznenadilo i ničega se ne bojimo, a najmanje eventualnog možebitnog povratka Ive Sanadera u zastupničke klupe", kazao je Šeks. Upitan znači li to da traži neku 'začkoljicu' u zakonu da se Sanader ne može vratiti, Šeks je odgovorio: "Ništa ja ne tražim". Na pitanje novinara boji li se HDZ osnivanja nove stranke, Bačić je "odgovorio samo je jedan HDZ", a Jarnjak je dodao i "vječan".

ZAGREB

Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva te zamjenik predsjednice HDZ Darko Milinović izjavio je danas kako je pravo Ive Sanadera da aktivira svoj saborski mandat. "Mi smo to i očekivali i to neće uzdrmati vladajuću koaliciju. Mi ćemo i dalje imati većinu u Saboru", izjavio je Milinović novinarima danas u Ministarstvu zdravstva tijekom obilježavanja Svjetskog dana transplantacije organa. Milinović je na novinarsko pitanje kako komentira Sanaderov napad na HDZ na saborskom Povjerenstvu za Inu odgovorio: "Na jedan dio pitanja koji je bio na njega usmjeren nije odgovorio, a na neka druga je iznio laž, a to je da je gospođa Kosor sudjelovala u radu Povjerenstva za Inu, no vidjeli ste da su svi članovi Povjerenstva rekli da predsjednica vlade u tome nikad nije sudjelovala". Osvrćući se na Sanaderovu poruku "Tko pod drugim jamu kopa, sam u nju pada", Milinović je kazao da "Vlada kopa snažnu jamu gdje udara čvrste armirane temelje borbi protiv korupcije, a tko će pasti u tu jamu, ostaje otvoreno pitanje". Milinović ne očekuje da će Sanader u Saboru privući dio HDZ-ovih zastupnika. "Postoji mogućnost da će pokušati destabilizirati vladu, ali to mu neće uspjeti", rekao je Milinović. Ako je Sanaderu cilj samo dobiti saborski imunitet, to će mu, kaže, biti kratkog vijeka. Ipak drži da to nije pravi motiv jer je na zahtjev Državnog odvjetništva taj imunitet vrlo brzo moguće skinuti.

ZAGREB

Zagrebački taksisti i gradska uprava postigli su stanoviti napredak u pregovorima o prekidu štrajka, rekao je glasnogovornik zagrebačkog Radio taksija Mirsad Hukić. Taksisti, koji su od jutros u štrajku i od 9 sati vode pregovore s gradskom upravom o svojim zahtjevima, oko 10,30 sati su prekinuli pregovore radi usuglašavanja stajališta oko novog linijskog taksi prijevoza, kazao je Hukić, koji očekuje da će se pregovori nastaviti oko podne. Ako dobiju čvrsta jamstva da će se njihovi prijedlozi novog sustava organizacije i naplate taksi usluga u Zagrebu ozbiljno razmotriti, taksisti će odmah prekinuti štrajk, kazao je. Govoreći ispred zgrade Gradskog poglavarstva Hukić je rako da zagrebački taksisti već godinama predlažu uvođenje i tzv. "linijskog prijevoza" taksijem u Zagrebu, što su predstavili javnosti i Gradskoj skupštini prije dva dana, ali da nije bilo nikakvog odjeka nadležnih. Ponovio je da bi taj novi sustav taksi usluge bio jeftiniji za građane i do 65 posto, a da bi se zadržala dosadašnja taksi usluga. Upitan o najavama mogućeg uvođenja još jednog koncesionara taksi usluga u Zagrebu, Hukić je rekao da nemaju ništa protiv konkurencije, ali pod jednakim uvjetima za sve i ne na štetu članova Radio taksija.

ZAGREB

Zagrebačka policija intenzivno traga za dvojicom razbojnika koji su jučer oko 14 sati, maskirani i uz prijetnju pištoljima, opljačkali poslovnicu Splitske banke u naselju Savica i iz nje uzeli više od pola milijuna kuna. U policiji se danas doznaje da su razbojnici u banku u Lastovskoj ulici upali maskirani tzv. kapama fantomkama. Jedan od njih je uz prijetnju pištoljem naredio 27-godišnjem zaštitaru da legne na tlo te mu uzeo službeni pištolj, dok je drugi, također uz prijetnju pištoljem, od četvero zaposlenika banke (u dobi od 29, 27, 26 i 25 godina) zatražio da otvore sef. Potom je iz pretinca u sefu novac "strpao" u torbu, a zatim su obojica razbojnika izašli iz banke i pješke se uputili prema pothodniku Savica-Folnegovićevo naselje, nakon čega im se gubi trag. U zagrebačkoj policiji kažu da su nepoznati razbojnici srednje životne dobi, obojica su bili maskirani kapama s prorezima za oči, tzv. fantomkama, i kapuljačama, a nosili su i rukavice. Inače, riječ je o banci koja je na sličan način opljačkana i 30. kolovoza ove godine, kada je iz nje ukradeno gotovo pola milijuna kuna. Počinitelji tog zločina još nisu otkriveni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙