FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka: štrajk strojovođa i sukob policije s prosvjednicima na Akropoli

ZAGREB/ATENA, 14. listopada 2010. (Hina) - Protiv najavljene privatizacije grčki strojovođe provode 24-satni štrajk koji je paralizirao promet podzemnom željeznicom i prigradske linije u četvrtak, dok se na Akropoli policija nakratko sukobila sa zaposlenicima koji traže stalni radni odnos, javile su agencije.

Više od tisuću strojovođa, članova komunista i lijevoorijentiranih studenata prosvjedovalo je u Ateni protiv prijedloga privatizacije željeznica uz natpise "Privatni vlakovi, skupi i opasni".

Zbog štrajka strojovođa nisu prometovale linije u Ateni gdje je prijevoz paraliziran još od srijede zbog štrajkova.

Privatizaciju državne željeznice OSE, koja godišnje gomila 10,7 milijardi eura duga, zahtijevaju Europska unija i Međunarodni monetarni fond.

Kompanija će biti rascijepljena na Trainose čijih će 49 posto biti ponuđeno privatnom ulagaču, te na Geose koji će ostati javna tvrtka.

Dugove OSE preuzet će država, a smanjit će se broj zaposlenih sa 6.000 na 2.300.

U okviru sporazuma s EU i MMF-om koji su je spasili od stečaja zajmom od 110 milijardi eura na tri godine, Grčka se obvezala smanjiti javni deficit koji je 2009., premašio 14 posto BDP-a, ali i svoj dug od 300 milijardi eura.

Grčka zato mora smanjivati plaće zaposlenih u javnom sektoru te financijski ozdraviti neka javna poduzeća, piše agencija AFP.

Reformom su pogođeni i zaposlenici ministarstva kulture te je u četvrtak bilo napeto na glavnoj turističkoj atrakciji Akropoli kojoj turisti nisu mogli prići jer ih je u tome spriječilo 150 zaposlenika ministarstva kulture na određeno vrijeme koji zahtijevaju stalni posao.

Policija je prosvjednike rastjerala suzavcem i palicama, javio je Reuters i prenio da je u policijskoj intervenciji bilo napada i na novinare koji su snimali, a sve pred očima desetaka zapanjenih turista.

Nakon kratkotrajnih sukoba Akropola je ipak ostala zatvorena jer je policija opkolila glavni ulaz kako bi spriječila prosvjednike da ponove blokadu, no oni su najavili da će akciju nastaviti sutradan.

Prema sindikatima, približno 320 osoba koje rade na određeno vrijeme izgubit će posao krajem listopada kada im isteknu ugovori, a oni potražuju i isplatu zaostalih plaća.

Grčka ministarstva nerijetko zapošljavaju honorarne radnike, a da pritom ne osiguraju sredstva za njihove plaće, piše Reuters i dodaje da je policija petero prosvjednika i uhitila.

U grčkoj financijskoj krizi oštro je je pogođen turistički sektor. Akropolu, staru 2.500 svake godine posjete milijuni turista, a zbog vala štrajkova i prosvjeda turistički prihod pao je 2010. 7 do 8 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙