FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavak štrajka u prometu u Francuskoj

PARIZ, 13. listopada 2010. (Hina/AFP) - Željeznički promet poremećen je u srijedu u Francuskoj drugi dan zaredom zbog štrajka sazvanog u znak prosvjeda protiv vladine mirovinske reforme, saznaje se iz prijevoznih tvrtki.

Tek je svaki treći brzi vlak prometovao te otprilike 40 posto regionalnih vlakova, priopćila je željeznica.

Međunarodni promet bio je pošteđen s normalnom razinom usluga na Eurostaru prema Velikoj Britaniji, ali nije vozio nijedan noćni vlak.

U pariškom javnom prometu promet je "normalan ili gotovo normalan" u podzemnoj željeznici, autobusima i tramvajima, dok je tek svaki drugi vlak vozio prema predgrađima.

Francuski sindikati pokrenuli su u utorak val štrajkova protiv mirovinske reforme predsjednika Nicolasa Sarkozyja kojom se predviđa podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu sa 60 na 62 godine.

Prosvjed je uključio blokade prometa i nastave u školama i na fakultetima, kao i prosvjedne povorke po francuskim gradovima.

Sindikat CFDT je izjavio da se prosvjedima u utorak pridružilo 3,5 milijuna ljudi, a francusko je ministarstvo unutarnjih poslova procijenilo da se na poziv sindikata odazvalo 1,23 milijuna ljudi. Oba podatka pokazuju da je odziv na prosvjed bio veći nego na prosvjed održan 2. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙