FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Muslimani molili na planini Arafat

PLANINA ARAFAT, 29. prosinca 2006. (Hina/Reuters) - Više od dva milijuna muslimanskih hodočasnika okupilo se oko svete planine Arafat u blizini Meke u petak i molilo za muslimane diljem svijeta i siguran hadž.
PLANINA ARAFAT, 29. prosinca 2006. (Hina/Reuters) - Više od dva milijuna muslimanskih hodočasnika okupilo se oko svete planine Arafat u blizini Meke u petak i molilo za muslimane diljem svijeta i siguran hadž.

Muslimani vjeruju da će im Bog uslišiti molitve ako su izrečene u svetoj zoni oko planine, mjesta gdje je prorok Muhamed održao posljednju propovijed prije 1.400 godina.

Odjeveni u jednostavne bijele haljine kojima simboliziraju jednakost i nesebičnost, mnogi su se probili do podnožja stjenovitog dijela poznatog pod nazivom Džebel al-Rahma (Planina milosti).

Petodnevni ritual hadža oko Meke dužnost je svakog muslimana barem jednom u životu, ako si može priuštiti putovanje.

Rekordnih 1,65 milijuna hodočasnika došlo je iz inozemstva, što je šest posto više u odnosu na prošli hadž. Nekoliko stotina tisuća ljudi u Saudijskoj Arabiji također je dobilo dopuštenje da sudjeluje u hadžu.

S tako ogromnim brojem ljudi, saudijske su vlasti rasporedile više od 500.000 pripadnika snaga sigurnosti kako bi se izbjegla smrtonosna stampeda, kao i napadi islamista protivnika saudijske kraljevske obitelji zbog njezina savezništva sa Sjedinjenim Državama.

Strah od napada pojačan je ove godine zbog žestokih sektaških sukoba između sunita i šijita u regiji.

Obraćajući se vjernicima u propovijedi koju je držao na planini Arafat veliki muftija Šeik Abdulaziz al-Šeik je upozorio da politici nije mjesto na hadžu te je pozvao muslimane na ujedinjenje.

"Običaj hadža nije mjesto za slogane, poziranja ili prozivanja", kazao je. "Svijet danas vrvi od stranaka punih mržnje i nacionalističkih slogana...i sve što vidimo su borbe, krv i terorizam, rezultat pogrešnih ideoloških borbi", dodao je muftija.

Vlasti tvrde da će se oštro obračunati s muslimanima koji će se pokušati uvući u Meku bez službenih dopuštenja - što bi broj nazočnih podiglo na preko 2,5 milijuna.

No, na planini Arafat u petak slabo su vidljive naznake da je ta mjera bila uspješna. Ceste i putove su okupirali prosjaci, trgovci i hodočasnici bez dopuštenja koji su podigli šatore i skloništa od sunca.

U subotu, nedjelju i ponedjeljak - posljednja tri dana hadža - hodočasnici će u najvećoj mjeri testirati nove sigurnosne mjere - tijekom simboličnog kamenovanja vraga. Na prošlom su hadžu 362 hodočasnika tom prilikom stradala u stampedu na mostu Džamarat.

Saudijski ministar unutarnjih poslova princ Najef je izjavio da su ove godine uvedena neka poboljšanja kako bi se izbjegao stampedo na mostu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙