FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saudijska Arabija upozorava da bi mogla poduprijeti sunite ako se Amerikanci povuku iz Iraka

NEW YORK, 13. prosinca 2006. (Hina) - Saudijska Arabija upozorila je Washington da bi mogla pružiti financijsku pomoć iračkim sunitima u borbi protiv šijita ako Sjedinjene Države povuku svoje vojnike iz Iraka, objavio je u srijedu The New York Times.
NEW YORK, 13. prosinca 2006. (Hina) - Saudijska Arabija upozorila je Washington da bi mogla pružiti financijsku pomoć iračkim sunitima u borbi protiv šijita ako Sjedinjene Države povuku svoje vojnike iz Iraka, objavio je u srijedu The New York Times.

Saudijska Arabija, većinom sunitska država, obećala je američkim dužnosnicima da neće intervenirati kako bi pomogla pobuni iračkih sunita, navodi list pozivajući se na anonimne američke i arapske diplomatske izvore, kako prenosi agencija Associated Press.

No, ta država možda neće održati obećanje ako se Amerikanci ne povuku iz Iraka, piše The New York Times. Bushova administracija nekoliko je puta naglasila kako ne postoje planovi za brzo povlačenje američkih snaga.

List piše kako je saudijski kralj Abdullah poslao to upozorenje američkom potpredsjedniku Dicku Chaneyu prije dva tjedna tijekom Chaneyevog posjeta Riyadhu. U poruci se također ističe kako je ta kraljevina nezadovoljna očekivanim razgovorima između Irana i američke vlade.

U Saudijskoj Arabiji jedan je dužnosnik glatko zanijekao navode izvješća. On je govorio za agenciju Associated Press pod uvjetom da ostane neimenovan jer nije ovlašten obraćati se medijima.

Agencija Reuters javlja kako je Bijela kuća u srijedu također zanijekala da je Saudijska Arabija upozorila Washington kako namjerava pomoći iračkim sunitima. "To nije politika saudijske vlade", rekao je novinarima glasnogovornik Tony Snow.

Američki general William Caldwell, glavni vojni glasnogovornik u Iraku, također je odbacio izvješće rekavši kako ne vjeruje "da je to došlo do vlade Saudijske Arabije".

"A vlada Saudijske Arabije je rekla kako to nije službeno stajalište vlade i kako je osoba koja je to rekla, govorila neumjesno i da je otada čak uklonjena s njezina položaja", rekao je on novinarima u Bagdadu.

Vjeruje se da Iran, većinski šijitska država, pruža vojnu i financijsku pomoć šijitskim snagama u Iraku. U nedavnom izvješću Posebne skupine za Irak savjetuje se Bushevoj administraciji da počne razgovore s Iranom i Sirijom kojima je svrha izvršiti pritisak na iračke šijite da spriječe pretvaranje, kako kažu analitičari, građanskog rata u regionalni sukob.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙