FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush zadovoljan napretkom na stvaranju novog plana za Irak

WASHINGTON,28. prosinca(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush izjavio u četvrtak, nakon sastanka s najbližim suradnicima posvećenom razradi nove strategije u Iraku, kako plan koji će osigurati ostvarenje američkih ciljeva u toj zemlji "dobro napreduje".
WASHINGTON,28. prosinca(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush izjavio u četvrtak, nakon sastanka s najbližim suradnicima posvećenom razradi nove strategije u Iraku, kako plan koji će osigurati ostvarenje američkih ciljeva u toj zemlji "dobro napreduje".

"Dobro napredujemo prema stvaranju plana za koji mislimo da će nam pomoći u ostvarenju naših ciljeva", izjavio je Bush na svom ranču kraj Crawforda u Teksasu nakon sastanka.

Na razgovorima se sudjelovali američki potpredsjednik Dick Cheney, ministar obrane Robet Gates, državna tajnica Condoleezza Rice, savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley i zapovjednik Združenog stožera general Peter Pace.

Bush je kazao kako su ih Gates i Pace podrobno izvijestili o svom nedavnom posjetu Iraku te ponovio kako je američki cilj - Irak koji se sam može održati, vladati i obraniti.

"Kada razmišljam o tom planu, uvijek imam na umu naše vojnike. Nitko nije važniji u ovome ratu protiv terorizma od naših muškaraca i žena u vojnim odorama i njihovih obitelji", kazao je Bush, te dodao kako im "ne može dovoljno zahvaliti" i da su njegove misli uz njih na ulasku u 2007. godinu.

Najavio je kako će on i njegovi suradnici nastaviti konzultacije s Kongresom kako bi i zastupnici obiju stranaka "potpuno razumjeli" vitalni značaj uspjeha misije u Iraku za sigurnost SAD-a.

Bijele kuća je ranije najavila kako bi Bush novu strategiju za Irak trebao izložiti američkoj javnosti početkom siječnja.

Među opcijama koje administracija razmatra je i kratkoročni "porast" broja američkih vojnika u Iraku, s primarnom zadaćom stabiliziranja stanja u Bagdadu. Procjene najčešće govore o slanju oko dodatnih 20.000 vojnika za razdoblje od 18 mjeseci.

Kritičari te opcije pozvali su demokratski Kongres da se odupre pozivima za znatnije povećanje broja američkih snaga u Iraku.

Demokratski senator Joe Biden, budući predsjednik vanjskopolitičkog odbora Senata, izrazio je otvoreno protivljenje povećanju snaga u Iraku, a to je danas učinio i demokrat John Edwards, objavljujući svoju kandidaturu za predsjedničke izbore 2008.

John Podesta, predstojnik ureda bivšeg predsjednika Billa Clintona i predsjednik liberalnog Centra za američki napredak i drugi političari u srijedu su uputili pismo kongresnim čelnicima u kojem traže da Kongres ograniči financiranje snaga u Iraku na 150.000 vojnika, 10.000 više nego što ih je sada, te da se uvedu ograničenja na mobiliziranje Nacionalne garde i pričuvnog sastava Oružanih snaga.

Pentagon je u srijedu objavio da u Kuvajt upućuje 3.500 vojnika II. brigade 82. zračno- desantne divizije iz Fort Bragga u Sjevernoj Karolini, koji će služiti kao rezerva i snaga za brzu intervenciju, zapovjednicima u Iraku i Afganistanu, a moći će intervenirati i drugdje u regiji.

(Hina) xdh ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙