FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodijeljene nagrade "Pavao Ritter Vitezović" za 2005.

ZAGREB, 21. prosinca 2006. (Hina) - Na svečanosti u Muzeju grada Zagreba dodijeljene su danas nagrade Hrvatskoga muzejskog društva za 2005. "Pavao Ritter Vitezović".
ZAGREB, 21. prosinca 2006. (Hina) - Na svečanosti u Muzeju grada Zagreba dodijeljene su danas nagrade Hrvatskoga muzejskog društva za 2005. "Pavao Ritter Vitezović".

Nagradu za životno djelo dobila je Ida Horvat, umirovljena viša kustosica Muzeja Slavonije iz Osijeka.

U obrazloženju za nagradu, uz ostalo, ističe se da je u više od četiri desetljeća rada u prikupljanju, obradbi i objavljivanju raznorodne građe Ida Horvat realizirala brojne izložbe u ne uvijek sklonim vremenima, neumorno istraživala na terenu te ostvarila brojne kontakte sa stručnjacima i kolegama u zemlji i inozemstvu.

Ida Horvat sudjelovala je i u evakuiranju građe iz Muzeja Slavonije u Domovinskom ratu, a potvrdila se i kao uspješna voditeljica jednog od najvećih muzejskih odjela u Hrvatskoj brojnim zbirkama i podzbirkama te je ostala primjer naraštajima mlađih kustosa, istaknuto je u obrazloženju.

Dodijeljene su i tri godišnje nagrade za izložbu "Dodir antike" koju su kustosi Tiflološkog muzeja u Zagrebu Željka Sušić, Morana Vouk i Davor Šiftar postavili u tom muzeju, a bila je otvorena od prosinca 2005. do veljače 2006. Izložba je neupitne umjetničke vrijednosti, a prvi put je u potpunosti prilagođena i osobama s invaliditetom, t.j. slijepim i slabovidnim osobama, navodi se u obrazloženju.

Godišnju nagradu dobio je i Davor Fulanović, pomoćnik ravnatelja Tehničkog muzeja u Zagrebu, za doprinos "Festivalu znanosti", pokrenutu 2003. na poticaj Rosane Besednik iz British Councila koja je u suradnji s Fulanovićem osmislila sadržaj i opseg toga festivala. U taj događaj bilo je uključeno više desetaka različitih izložaba, predavanja, instalacije, predstavljanja, radionice, tribine, predstavljanja knjiga i CD-a, namijenjenih publici različitih obrazovnih razina i godina, ističe se u obrazloženju.

Godišnju nagradu HMD-a dobila je i Vesna Leiner, pedagoginja u Muzeju grada Zagreba, za projekt "Vodič po Muzeju Grada Zagreba" namijenjen slijepim, slabovidnim i gluhoslijepim osobama. Tako je taj muzej, prvi u Hrvatskoj s takvim vodičem, u kojem je tekst na brajici, dosegnuo standarde muzejskih ustanova zemalja EU-a, jer osobe s invaliditetom stavlja u ravnopravan položaj s ostalim posjetiteljima integrirajući ih u društvo, rečeno je na dodjeli.

Dobitnicima nagrada zahvalila je predsjednica Ocjenjivačkog suda dr. Vesna Girardi-Jurkić, a nagrađeni muzejski djelatnici također su zahvalili na nagradama koje im dodjeljuje struka te na povjerenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙