FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Donijet Pravilnik o razmjeni informacija o podacima iz mreža za trajno praćenje kakvoće zraka

ZAGREB, 21. prosinca 2006. (Hina) - Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić donijela je Pravilnik o razmjeni informacija o podacima iz mreža za trajno praćenje kakvoće zraka, priopćeno je danas iz Ministarstva.
ZAGREB, 21. prosinca 2006. (Hina) - Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić donijela je Pravilnik o razmjeni informacija o podacima iz mreža za trajno praćenje kakvoće zraka, priopćeno je danas iz Ministarstva.

Pravilnik je donesen na temelju članka 58. Zakona o zaštiti zraka iz 2004., a stvara preduvjete za formiranje baze podataka o kakvoći zraka u Hrvatskoj.

Zakonom o zaštiti zraka propisana je obveza uspostave informacijskog sustava kakvoće zraka koji je sastavni dio informacijskog sustava zaštite okoliša. Za pravovremeno i cjelovito prikupljanje i unošenje podataka zadužena je Agencija za zaštitu okoliša.

Općine, gradovi ili županije koje upravljaju postajama za praćenje kakvoće zraka dužne su podatke dostaviti u informacijski sustav tj. Agenciji za zaštitu okoliša. Podaci o kakvoći zraka koji se koriste za razmjenu informacija moraju biti kompatibilni, usporedivi i transparentni, navodi Ministarstvo.

Ističe kako će razmjena informacija doprinijeti smanjenju onečišćenja zraka te poboljšanju kakvoće življenja i okoliša na cjelokupnom teritoriju Hrvatske.

Prvi put točno su definirane informacije koji se moraju dostaviti o mrežama, postajama i metodama mjerenja; popis onečišćujućih tvari za koje se dostavljaju obvezni i raspoloživi podaci te određeni statistički parametri. Podaci koji su propisani Pravilnikom dostavljaju se u informacijski sustav kakvoće zraka do 31. travnja tekuće godine za proteklu kalendarsku godinu. Obvezne i raspoložive podatke potrebne za razmjenu informacija s međunarodnim organizacijama i organizacijama drugih država osigurava Agencija za zaštitu okoliša na temelju podataka iz informacijskog sustava o kakvoći zraka.

Upute za pripremu podataka iz Pravilnika biti će dostupne na web stranici Agencije za zaštitu okoliša.

Pravilnikom se usklađuje zakonodavstvo iz područja zaštite zraka sa odredbama Odluke Vijeća 97/101/EZ i Odluke Komisije 2001/752/EZ kojom se mijenjaju dodaci Odluke Vijeća 97/101/EC kojom se uspostavlja uzajamna razmjena informacija i podataka dobivenih od mreža i pojedinačnih postaja koje mjere onečišćenost zraka u državama članicama Europske unije, navodi u priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙