FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 17. prosinca 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 17. prosinca 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

SARAJEVO - Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić optužio je Vladu RH da nastavlja ucjenjivati njegovu zemlju vezano za potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini u središnjoj Europi (CEFTA) te da za to sada koristi i Makedoniju. Terzić je, kako ga citira sarajevski "Dnevni avaz", izjavio da je BiH predložila izmjenu Sporazuma tako da on jamči mogućnost bilateralnog dogovora država-potpisnica o carinskoj zaštiti poljoprivrednih proizvoda. To su rješenje, rekao je, prihvatili Europska komisija te Pakt stabilnosti i druge države zainteresirane za CEFTA-u uključujući Srbiju no odbila ga je Makedonija. Terzić tvrdi da Makedonija zapravo služi kao pokriće Hrvatskoj "koja želi kontrolirati situaciju i držati BiH izvan CEFTA-e". Tu tvrdnju objasnio je stajalištem Hrvatske da će ona prihvatiti izmjene ako ih prihvate Makedonci. "Idem u Bukurešt (na potpisivanje CEFTA-e) i ako prihvate naše zahtjeve ući ćemo u CEFTA-e. U suprotnom - ništa od potpisa", kazao je Terzić.

BEOGRAD - Izbori u Srbiji u siječnju bit će značajni, kao oni 5. listopada 2000. kad se Srbija odrekla Slobodana Miloševića, ocijenio je američki veleposlanik u Beogradu Michael Polt. Veleposlanik Polt je za beogradske "Večernje Novosti" rekao kako vjeruje da su ljudi u Srbiji spremni za velike promjene i da će, ako izađu na izbore kao prije šest godina, 2007. godina biti godina velikog napretka za Srbiju, ali i za čitavu regiju. "Radit ćemo sa svakom Srbijom koju izaberete. Ako to bude Srbija koja ide prema europskim i euroatlantskim integracijama, "Partnerstvu za mir" i možda članstvu u NATO, Europskoj uniji, boljoj gospodarskoj budućnosti za vas i vašu obitelj, onda je to Srbija koja se poklapa s našim sustavom vrijednosti, koji nije američki, već univerzalni vrijednosni sustav. Ako se odlučite krenuti u drugom pravcu, to nije do nas, i mi ćemo onda vidjeti kako da reagiramo na tu 'drugu Srbiju'", rekao je Polt.

BAGDAD - Britanski premijer Tony Blair izrazio je u nedjelju punu potporu iračkom premijeru i zatražio od susjednih zemalja da ne čine ništa što bi moglo potkopati vladu Nurija al-Malikija. Blair je kazao da su on i Maliki razgovarali o nacionalnom pomirenju, izgradnji iračkih snaga sigurnosti i "važnosti potpore svih zemalja u regiji za taj proces".

BAGDAD - Naoružani muškarci oteli su u nedjelju između 10 i 20 osoba iz bagdadskog sjedišta Crvenog polumjeseca, isti dan kada je u glavni irački grad iznenadno stigao britanski premijer Tony Blair kako bi dao potporu iračkom premijeru i njegovim nastojanjima da se zaustavi sektaško nasilje. Prema riječima dužnosnika Crvenog polumjeseca, naoružani su muškarci upali u ured u središnjoj četvrti Karrada, razdvojili muškarce od žena i potom odjurili s oko 25 zaposlenika, posjetitelja i privatnih čuvara.

KABUL - Francuska ministrica obrane Michelle Alliot-Marie, koja se nalazi u posjetu Afganistanu, u nedjelju je najavila skorašnje povlačenje 200 vojnika francuskih specijalnih snaga. Podsjećajući da je NATO sada raspoređen po cijelom području Afganistana, ministrica je kazala da je Francuska reorganiziranje svog kontigenta započela "povlačenjem specijalnih snaga" do čega će doći u "nadolazećim tjednima". Oko 200 francuskih specijalaca je razmješteno na istoku zemlje u okviru operacije "Trajna sloboda".

SALZBURG - U teškoj prometnoj nesreći bosanskohercegovačkog autobusa, koja se dogodila u 0.45 sati prošle noći na austrijskoj autocesti "Tauernautobahn" (A10) na izlazu iz Tauerntunela, ozlijeđeno je 45 osoba, među kojima i putnici iz Hrvatske, javila je austrijska agencija APA. Autobus koji je vozio na relaciji Zagreb - Salzburg udario je u betonski rubnik i prevrnuo se. Prema priopćenju policije, u autobusu na kat nalazilo se 53 putnika od kojih je većina zadobila posjekotine i lakše ozljede, a petoro ih je ozbiljnije ranjeno, ali nitko kritično.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙