FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ulagači na tržištima dionica očekuju dobre zarade

NEW YORK, LONDON, 17. prosinca 2006. (Hina/Reuters) - Uz sporazume o preuzimanjima i akvizicijama, u fokusu ulagača protekloga tjedna na najvažnijim svjetskim burzama bila i predbožićna šoping sezona. Snažniji od očekivanja porast prometa u američkoj maloprodaji pružio je olakšanje ulagačima s obje strane Atlantika - očekuju još jednu godinu dobrih zarada.
NEW YORK, LONDON, 17. prosinca 2006. (Hina/Reuters) - Uz sporazume o preuzimanjima i akvizicijama, u fokusu ulagača protekloga tjedna na najvažnijim svjetskim burzama bila i predbožićna šoping sezona. Snažniji od očekivanja porast prometa u američkoj maloprodaji pružio je olakšanje ulagačima s obje strane Atlantika - očekuju još jednu godinu dobrih zarada.

U proteklih tjedan dana njujorški Dow Jones indeks porastao je 1,1 posto, na rekordnih 12.446 bodova. To je 19. rekordna vrijednost Dowa od početka listopada. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,8 posto, na 2.457 bodova.

Dionice maloprodajnih kompanija bile su na većem dobitku po objavi službenog izvješća američke vlade o porastu prometa u maloprodaji u studenome i to za jedan posto na mjesečnoj razini, iznad očekivanja Wall Streeta. U prosjeku su cijene dionica u tome sektoru ojačale 0,6 posto, pri čemu najvećeg svjetskog lanca Wal-Marta za jedan posto.

Nastavlja se i poplava vijesti o preuzimanjima i spajanjima kompanija. Nagađanja da bi američka zrakoplovna kompanija Cotinental Airlines mogla postati metom pokušaja preuzimanja potaknula su rast cijena njezinih dionica za 8,2 posto. Dionica osiguravateljske kompanije AIG poskupjela je pak 0,9 posto po objavi da je državna kompanija iz Dubaija, Dubai Ports World pristala prodati svoje američke lučke operacije jednoj njegovoj podružnici.

"Na tržištu je prisutna velika likvidnost. Dodatno, u posljednjem smo tromjesečju i pred kraj godine, kada većina upravitelja fondova pokušava ostvariti rast cijena dionica, a ne pad", rekao je Angel Mata, izvršni direktor pri brokerskoj tvrtki Stifel Nicolaus Capital Markets.

No, dobitke na burzi ograničavalo je poskupljenje nafte, koje je potaknulo ulagače na prodaje industrijskih dionica, poput Caterpillarovih i General Electricovih. Barel nafte na njujorškom tržištu poskupio je iznad 62 dolara. S druge strane, to je dalo poticaja uzletu cijena dionica energetskih kompanija, tako da se Exxon Mobilova dionica našla među najvećim dobitnicama, poskupjevši 1,5 posto.

"Čini se kao da su ulagači već u uobičajenom raspoloženju na kraju poslovne godine. Nema mnogo poticaja za kretanje cijena dionica ni naviše ni naniže", rekao je Todd Clark, direktor trgovanja dionicama pri brokerskoj tvrtki Nollenberger Capital Partnersu.

Odluka američke središnje banke Fed da kamatne stope ostavi na dosadašnjoj razini kratko je potaknula uzlet cijena dionica. No, ubrzo su se ulagači fokusirali na zabrinutost Feda oko usporavanja na američkom tržištu nekretnina, pa je taj uzlet cijena ubrzo ishlapio. Ponajviše su nastradale dionice građevinskih kompanija, u prosjeku za 0,8 posto. Oslabjele su i dionice financijskih kompanija, zbog spuštanja cijene dionice Citigroupa. Razočarani najavljenim promjenama u menadžmentu, ulagači su korigirali cijenu te dionice za 1,2 posto.

Dionice na europskim burzama rastu 10. dan uzastopno, poguravši najvažnije burzovni indekse na najvišu razinu u zadnjih pet i pol godina. Londonski Ftse indeks porastao je 1,8 posto, na 6.260 bodova. Za toliko je ojačao i frankfurtski DAX, na 6.589 bodova.

Navala vijesti o aktivnostima spajanja i akvizicija i nadalje je podupirala jačanje dionica. Pritom se izdvajao četvrti najveći reosiguravatelj u svijetu Hannover Re, čije su dionice poskočile tri posto nakon što je najavio prodaju jedne američke podružnice. Zbog glasina da bi mogle biti metama preuzimanja dobile su na vrijednosti dionice kemijske kompanije ICI, francuskog proizvođača pića Remy Cointreaua i njemačke tvrtke Techem.

No, njihove su dobitke ograničile i dalje prisutne zabrinutosti oko jačanja eura. Ekonomistica u francuskoj brokerskoj kući CM-CIC Securities Valerie Plagnol kazala je da očekuje da euro nastavi dobivati na vrijednosti tijekom prve polovine iduće godine uslijed produbljivanja razlike između gospodarskih izvedbi u SAD-u i eurozoni te između monetarnih politika.

Plagnol predviđa progresivno jačanje tečaja eura na oko 1,4 dolara u prvoj polovini iduće godine da bi se prema kraju 2007. njegov tečaj stabilizirao u rasponu od 1,3 do 1,35 dolara za euro. Izgledno smanjenje razlika među kamatnim stopama u SAD-u s jedne strane, te britanskih kamatnih stopa i onih eurozone s druge strane, ponovno su pritisnuli dolar i s tim u vezi dionice europskih izvoznika, poput automobilskih kompanija.

Analitičari kažu da će dionice nastaviti biti atraktivne ulagačima i iduće godine, ali da se uskoro očekuje usporavanje aktivnosti pred nadolazeće blagdane. "Ima puno ulagača koji raspolažu s velikim količinama novca nakon dobitaka ostvarenih u posljednjih četiri-pet mjeseci. Zašto biste onda tomu još htjeli dodati nešto u idućih 10 dana do konca godine?, kazao je Daniel Birch, analitičar Executiona.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je tri posto, na 16.914 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙