FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor donio Zakon o financiranju stranaka, nezavisnih lista i kandidata

ZAGREB, 15. prosinca (Hina) - Hrvatski sabor donio je danas Zakon o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata kojim se zabranjuju anonimne donacije strankama.
ZAGREB, 15. prosinca (Hina) - Hrvatski sabor donio je danas Zakon o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata kojim se zabranjuju anonimne donacije strankama.

Zakon izričito zabranjuje primanje anonimnih donacija, te financiranje od strane državnih tijela, javnih poduzeća, tvrtki u većinskom vlasništvu države ili lokalnih jedinica, kao i fizičkih i pravnih osoba koje imaju dugovanja prema državi ili lokalnim jedinicama.

Eventualne uplate anonimnih donacija političke stranke dužne su prijaviti Državnom uredu za reviziju te Ministarstvu financija, i to najkasnije u roku osam dana od uplate.

Strankama se zabranjuju i donacije stranih država, političkih stranaka i pravnih osoba, a iznimno bi se dopustile inozemne donacije za edukativne programe.

Stranke ne smiju primati novac ni od udruga radnika i poslodavaca, od udruga, zaklada i fondacija koje zastupaju ili predstavljaju državni ili lokalni dužnosnici, od vjerskih zajednica, te od humanitarnih i drugih neprofitnih organizacija.

Političke stranke se zakonom definiraju kao neprofitne udruge koje se mogu financirati iz članarina, dobrovoljnih priloga, izdavačke djelatnosti, prodaje propagandnog materijala, organizacije stranačkih manifestacija te imovine u svom vlasništvu.

Parlamentarne političke stranke financiraju se i iz državnog proračuna, a iz proračuna lokalnih jedinica stranke koje imaju članove u njihovim predstavničkim tijelima

Zakonom se propisuje i da proračunski novac koji dobivaju parlamentarne stranke, ostaje na računu stranaka u slučaju da njihovi zastupnici prebjegnu u drugu stranku.

Ograničava se godišnji iznos donacija stranci - fizička osoba godišnje može jednoj stranci donirati najviše 90 tisuća kuna, a pravna do milijun kuna.

Stranke imaju zakonsku obvezu svoje financijske izvještaje učiniti dostupnima javnosti, objavom na svojim web stranicama, a za parlamentarne stranke Državni ured za reviziju bio bi dužan Hrvatskom saboru podnijeti izvješće o nadzoru financijskog poslovanja.

Zakonom su predviđene i novčane kazne za prekršitelje - za političke stranke kazne su od 100 do 500 tisuća kuna, a za osobe ovlaštene za zastupanje i predstavljanje stranaka od 10 do 20 tisuća kuna.

U slučaju da političke stranke ne prijave uplatu priloga iz nedopuštenih izvora, i ta sredstva ne doznače u proračun, ili u proračun ne uplate sredstva iznad utvrđenih najviših iznosa donacija, kazna bi bila trostruki iznos tako primljenih sredstava

Osim na političke stranke, zakon se odnosi i na nezavisne liste i zastupnike, a regulira se i rad stranačkih volontera.

Zabranjuje se uporaba službenih vozila, opreme i tehnike u političkoj kampanji, osim za štićene osobe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙