FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: Više novca lokalnoj samoupravi

ZAGREB, 24. studenog 2006. (Hina) - Hrvatski sabor je u petak, prije zaključenja sjednice , izmijenio Zakon o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave, te Zakon o deviznom poslovanju.
ZAGREB, 24. studenog 2006. (Hina) - Hrvatski sabor je u petak, prije zaključenja sjednice , izmijenio Zakon o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave, te Zakon o deviznom poslovanju.

Izmjenama Zakona o financiranju lokalnih jedinica, tim se jedinicama u većoj mjeri nego do sada prepuštaju prihodi od poreza na dohodak, što bi im, tvrde u Vladi, godišnje donijelo dodatnih 800 milijuna kuna. Državi bi, pak, u cijelosti pripali prihodi od poreza na dobit.

Izmjenama Zakona o deviznom poslovanju predviđeno je, pak, da restriktivne odredbe zakona, među kojima i ograničenje unosa i iznošenja gotovine, prestaju važiti primjenom tih izmjena početkom 2009.

Liberalizacija bi se provodila u tri faze, a potpuna liberalizacija kapitalnih transakcija i gotovinskih plaćanja planira se postići početkom 2009.

Zakon će već u prvoj fazi omogućiti strancima kupovanje vrijednosnih papira HNB-a i Ministarstva financija preko stranih brokera, dok će hrvatski građani u inozemstvu moći kupovati vrijednosnice putem stranih, a ne samo domaćih brokera.

Sabor je izmijenio i Zakon o stočarstvu, a izmjene se odnose na usklađivanje domaće regulative vezane uz stočarsku proizvodnju s propisima EU.

Posebno se to odnosi na uvjete za obavljanje stočarske proizvodnje, zoohigijene, kakvoće stočne hrane i proizvoda životinjskog porijekla, uvjete za zaštitu okoliša te inspekcijski nadzor.

U prvom su čitanju, većinom glasova, prihvaćeni Vladini zakonski prijedlozi o financiranju političkih stranaka i o volonterstvu, a bez potpore ostali su oporbeni prijedlozi zakona o povjereniku za informacije te o popisima birača.

Sabor je izglasao Nacionalnu populacijsku politiku, te prihvatio izvješća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i Hrvatske energetske regulatorne agencije za 2005.

Hrvatski sabor zaključio je zasjedanje, a 23. sjednicu nastavlja u srijedu, i to već započetom raspravom o novom Zakonu o oružju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙