FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 14. prosinca 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 14. prosinca 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatski sabor će sutra, zadnjeg dana ovogodišnjeg zasjedanja, raspravljati o Vladinom prijedlogu da se Odluka o proširenju jurisdikcije Hrvatske na Jadranu promijeni na način da se Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) na članice EU počne primijenjivati najkasnije 1. siječnja 2008. Uz Vladin prijedlog, Sabor će objedinjeno raspraviti i zajednički prijedlog HSS-a i SDP-a da se ZERP aktivira odmah, te HSP-ov prijedlog da se proglasi gospodarski pojas i također primijeni odmah. Sabor bi trebao raspraviti i Vladin prijedlog izmjena Zakona o nadzoru državne granice koje omogućavaju da hrvatski ribari ulaze u ZERP bez obavljanja carinske kontrole, ako se u roku 36 sati vrate u svoju matičnu ili drugu hrvatsku luku. Nakon što raspravi spomenute prijedloge, Sabor bi o njima trebao i glasovati, kao i o drugim ranije raspravljenim točkama.

ZAGREB - Vladin prijedlog izmjena Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koji predviđa da svaka županijska luka ubuduće mora osigurati poseban dio za ribarske, kao i druge brodove koji obavljaju neku gospodarsku djelatnost, dobio je danas potporu saborskih klubova. Potporu zastupnika u kratkoj je raspravi dobio i Vladin prijedlog izmjena Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, prema kojemu bi se državi produljio rok za uknjižbu prava vlasništva - umjesto do 1. siječnja 2007. do 1. siječnja 2010.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković reagirao je danas na priopćenje glavnog tajnika DC-a Vladimira Novotnya koji je podnio ostavku na članstvo u Pregovaračkoj podskupini za pregovore o pristupu EU te je, ocijenivši da nisu uspjeli pregovori oko kvota za šećer, pozvao Čobankovića da podnese ostavku na ministarsku dužnost. Odgovarajući na Novotnyjeve tvrdnje da radna skupina za šećer ne funkcionira, da su njezini članovi nepravodobno i iskrivljeno informirani od strane stručnih službi, tj. Ministarstva, te da su članovi svedeni na ukras i alibi pojedincima koji pregovaraju, Čobanković kaže da je Novotny "pobrkao pojmove". Ministar Čobanković navodi da su "pregovori o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji i pregovori o utvrđivanju kvote za šećer dvije različite vrste pregovora, te da stoga nije bio dužan izvještavati članove pregovaračkih skupina za pristupanje EU".

ZAGREB/OROSLAVJE - Vlada je danas donijela odluku o raspuštanju Gradskog vijeća Oroslavja te je za povjerenika imenovala Tomislava Žibrata, diplomiranog pravnika iz Klanjca, koji bi u roku 60 dana trebao raspisati prijevremene izbore. Odluku o raspuštanju Gradskog vijeća, koja stupa na snagu s danom objave u Narodnim novinama, Vlada je donijela zbog učestalih kršenja zakonskih odredaba u radu gradskih tijela vlasti. Politička previranja u Oroslavju počela su ljetos, kada je troje vijećnika vladajuće koalicije, koju su činili SDP-HSS-HNS-HSU, prešlo u redove HDZ-a, a doživjela su vrhunac jesenas mijenjanjem stranačkog dresa Vesnice Kanotci iz SDP-a u HDZ i obratno.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Ana Lovrin izvijestila je danas Nacionalno vijeće za suzbijanje korupcije o provedbi antikorupcijskog programa, temeljem kojega su zbog sumnje na korupciju bez posla ostala dva predsjednika općinskih sudova. Ministrica je istaknula da su otkrivena i četiri slučaja sukoba interesa, te da je doneseno nekoliko zakona koji bi, uvjerena je, trebali doprinijeti suzbijanju korupcije u zdravstvu, sudstvu i školstvu. Iznoseći Izvješće o rezultatima provedbe programa, Lovrin je posebno naglasila da su donesene mjere kojima bi se trebala spriječiti trgovina vijećničkim mandatima, anonimne donacije političkim strankama, te zlouporabe u javnoj nabavi.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) Jadranka Kosor izjavila je danas da je zadovoljna proračunom svog ministarstva za iduću godinu koji je za nepunih milijardu kuna veći od onog za ovu godinu. Govoreći na današnjem sastanku s novinarima koji prate rad njenog ministarstva, Kosor je rekla da su u proračunu za iduću godinu od oko 7,6 milijardi kuna osigurana sredstva za tzv. "prevođenje" mirovina hrvatskih branitelja i drugih stradalnika, kao i za isplate prava bivšim pripadnicima HVO-a u BiH. Najavila je da će se za 40 milijuna kuna povećati sredstva za programe zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja od čega je najbolje rezultate i najbolji interes pokazao program potpore braniteljskim zadrugama.

ZAGREB - "Plavi forum", mreža ekoloških udruga s Jadrana, priopćila je danas kako i i dalje smatra da je jedini pravi način kvalitetne zaštite Jadrana proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, prema pravilima UN-a, uz proglašenje Jadrana posebno osjetljivim morskim područjem, prema pravilima Svjetske pomorske organizacije. "Plavi forum" smatra da su sve ostale mjere kao što je, kako je navedeno, "trenutno natezanje s (ne)primjenom Zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa, nedostatni politički kompromis". Ta mreža ekoloških udruga tvrdi kako ne postoji nikakva zapreka da se s primjenom ekološke komponente ZERP-a ne počne odmah, pogotovo jer je "isti takav (jednostrani) čin početkom godine napravila i Republika Italija".

OSIJEK - Gordana Getoš Magdić, jedna od šestero osumnjičenika u slučaju "selotejp", na svoj će zahtjev istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku Mariju Kovaču dati novi iskaz, najavila je danas popodne u Osijeku njezina odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko. Nakon pregleda dijela spisa u predistražnom postupku Matijević Vrsaljko je rekla kako je uočila niz nekorektnosti te da će obrana tražiti podrobno izvješće o tome. Na upit hoće li njezina branjenica ostati u osječkom zatvoru ili će nakon završetka istražnog ročišta biti vraćena u zagrebački Remetinec, odvjetnica je odgovorila kako misli "da nema razloga da ju se premješta iz Osijeka jer se tu nalazi njezina obitelj i malodobna kćerka s kojom je u protekla dva mjeseca imala tek nekoliko kratkih susreta što je nedopustivo".

ZAGREB - Prva hrvatska oslobodilačka operacija počela je već krajem 1991., a ne kako se često navodi u medijima godinu ili čak dvije godine kasnije, rečeno je na stručnom skupu, na kojem su hrvatski generali održali izlaganja o operativnim zonama HV-a, krajem 1991. godine. Povijesna je činjenica da su od kraja listopada do siječnja uspješno izvedene prve oslobodilačke vojno-redarstvene operacije, u kojima je oslobođeno više od 2000 kilometara četvornih zapadne Slavonije, rekao je brigadni general u mirovini Miroslav Jerzečić iz Operativne zone Bjelovar. Tim operacijama onemogućena je namjera neprijatelja da se istočnu Hrvatsku odsječe od ostatka zemlje, kazao je.

ZAGREB - Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić blagoslovio je večeras obnovljeni portal zagrebačke katedrale. Tom svečanom činu nazočni su bili, uz brojne vjernike, bogoslovi, kanonici i prebendari zagrebačke katedrale, pomoćni biskupi zagrebački, te apostolski nuncij u Hrvatskoj msgr. Francisco Javier Lozano. Istaknuvši da su ulazna vrata sa svojim portalom simbol susreta s Kristom, nadbiskup Bozanić kazao je da su obnovljena vrata i pročelje katedrale znak kršćanske nade koja pogled usmjeruje prema nebeskom zajedništvu s Bogom i srce učvršćuje u ljubavi prema ljudima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙