FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader: Odlukom o ZERP-u postigli smo dva cilja

BRUXELLES,14. prosinca(Hina) - Odlukom o primjeni Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP), Hrvatska je postigla dva cilja - da zaštiti Jadran i da ne naškodi svom pristupnom procesu prema Europskoj uniji, izjavio je u četvrtak hrvatski premijer Ivo Sanader u Meiseu pored Bruxellesa.
BRUXELLES,14. prosinca(Hina) - Odlukom o primjeni Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP), Hrvatska je postigla dva cilja - da zaštiti Jadran i da ne naškodi svom pristupnom procesu prema Europskoj uniji, izjavio je u četvrtak hrvatski premijer Ivo Sanader u Meiseu pored Bruxellesa.

"Mislim da je to dobar potez, koji neće naštetiti hrvatskim interesima. U ovom slučaju riječ je o dva interesa - da sačuvamo riblji fond Jadrana i zaštitimo more, da sutra naši ribari budu konkurentni s ribarima EU-a, a s druge strane interes nam je da uđemo u EU i da se proces ne zaustavlja. Mislim da smo ovom odlukom postigli oba cilja", rekao je Sanader po dolasku na summit čelnika Europske pučke stranke (EPP), koji se održava u Meiseu pored Bruxellesa.

Hrvatska je Vlada na svojoj sjednici u četvrtak ujutro uputila u Sabor prijedlog izmjene Odluke o proširenju jurisdikcije Hrvatske u Jadranskom moru. Prema tomo prijedlogu, najkasnije s 1. siječnja 2008. počet će primjena zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa (ZERP) i za sve zemlje članice Europske unije i od tada će se za njihove ribarske brodove primjenjivati hrvatski ribolovni i ekološki propisi.

Premijer Sanader je rekao da će o tome izvijestiti svoje kolege premijere država članica EU-a i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa. "Naravno da ću ih izvijestiti, to spada u dobre europsko običaje, ali mi smo se već konzultirali u prethodnoj fazi, razgovarali sa svima, a danas ću ih izvijestiti o odluci hrvatske Vlade", rekao je Sanader.

U Meiseu su se okupili čelnici Europske pučke stranke (EPP), krovne organizacije europskih demokršćanskih i narodnjačkih stranaka, koja ima najbrojniju frakciju u Europskom parlamentu. Riječ je o sastanku koji se tradicionalno održava prije svakog summita EU-a. Na sastanku sudjeluje nekoliko premijera i oporbenih čelnika u zemljama članicama. Od predsjednika vlada država članica sudjeluju njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Wolfgang Schuessel, premijeri Jan-Peter Balkenende (Nizozemska), Kostas Karamanlis (Grčka), Jean-Claude Juncker (Luxembourg), Fredrik Reinfeldt (Švedska), Lawrence Gonzi (Malta), Janez Janša (Slovenija), Aigars Kalvitis (Latvija). Tu je još i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, kandidat na francuskim predsjedničkim izborima Nicolas Sarkozy, predsjednik bavarske vlade Edmund Stoiber, rumunjski predsjednik Traian Basescu i albanski premijer Sali Berisha.

Sanader je rekao kako očekuje da će summitu EU-a, koji počinje navečer u Bruxellesu, biti potvrđeni zaključci sa zadnjeg sastanka ministara vanjskih poslova, kada su pregovori s Turskom djelomično zamrznuti.

"To znači da su ta dva procesa odvojena i da Hrvatska ide svojim tijekom, neovisno o bilo kome drugom. Mislim da u EU prevladava mišljenje da je bitno da Hrvatska odradi svoji domaći rad, da zatvori sva poglavlja i tada neće biti nikakvih problema, ni institucionalnih, ni konstitucionalnih. Uvjeren sam u to", rekao je Sanader.

Na novinarski upit kakve su mu želje za sljedeću godinu, Sanader je izjavio: "da Hrvatska zatvori što više poglavlja u pregovorima s EU-om".

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta Elmar Brok, koji također sudjeluje na summitu EPP-a, izrazio je uvjerenje da će se ustavni proces u EU završiti do kraja 2008. godine i da tako neće doći do odgode proširenje, posebice na Hrvatsku.

"Europsko vijeće se u lipnju ove godine jasno obvezalo da se ustavni proces dovrši do kraja 2008. godine. To će se i dogoditi i neće biti odgode proširenja, posebice na Hrvatsku", rekao je Brok.

Europski parlament je u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu izglasao izviješće, koje je sastavio Elmar Brok, u kojem se ističe da "Hrvatska, kao dobro pripremljena zemlja s manje od 4,5 milijuna stanovnika, ne napreže integracijske kapacitete Unije".

"Mi smo u izviješću rekli da Hrvatska dobro napreduje i da trebamo ubrzati pristupne pregovore s njom", rekao je Brok.

(Hina) xsv ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙