FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP i dalje inzistira na trenutačnoj primjeni ekološke komponente ZERP-a

ZAGREB, 14. prosinca (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je danas da će SDP ustrajati na zahtjevu trenutačnog aktiviranja ZERP-a za zemlje EU.
ZAGREB, 14. prosinca (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je danas da će SDP ustrajati na zahtjevu trenutačnog aktiviranja ZERP-a za zemlje EU.

Račan je to kazao novinarima u Saboru, komentirajući poruku premijera Ive Sanadera da formulacija "najkasnije do", u Vladinu prijedlogu izmjena odluke o proširenju jurisdikcije RH na Jadranu, ostavlja mogućnost da se s punom primjenom ZERP-a krene i prije početka 2008.

"Isto kao i prošlih dana, zadržali smo čvrst stav da ekološku komponentu ZERP-a treba aktivirati odmah, a ribolovnu od 1. srpnja 2007.", rekao je Račan, dodajući kako je "složenije pitanje što je Vlada napravila u pripremi aktiviranja ZERP-a, odnosno na ostvarivanju uvjeta za njegovu primjenu".

Uvjeren je, međutim, da se Hrvatska u idućih pola godine u potpunosti može pripremiti na primjenu punog ZERP-a.

Na pitanje znači li SDP-ovo inzistiranje na žurnoj primjeni ZERP-a napuštanje međustranačkog "Saveza za Europu", Račan je upozorio da su se, uz ZERP, pojavili i neki drugi problemi u pristupu europskim temama.

"Vidjet ćemo kako će stvari teći. Ulazak u EU naš je stranački cilj i spremni smo surađivati sa svima koji imaju isti cilj, ali ta suradnja podrazumijeva i mogućnost kritičkog gledanja na stvari", rekao je Račan, dodajući kako "SDP želi ulazak u EU, ali ne i isporučiti Hrvatsku nepripremljenu i nebranjenu".

Na pitanje ima li informacije da je Vlada spremna prihvatiti SDP-ov prijedlog, Račan je odgovorio, "Nada umire zadnja i ja sam optimist i onda kad za to nema dobrih argumenata. Siguran sam da je oko ovoga moguće napraviti konsenzus".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙