FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Račan: ekološki dio ZERP-a odmah, ribolovni 1. srpnja 2007.

ZAGREB, 13. prosinca 2006. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je u srijedu da je za njegovu stranku neprihvatljivo rješenje po kojemu bi se Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) na članice EU počeo primjenjivati početkom 2008..
ZAGREB, 13. prosinca 2006. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je u srijedu da je za njegovu stranku neprihvatljivo rješenje po kojemu bi se Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) na članice EU počeo primjenjivati početkom 2008..

Račan je iznio SDP-ov prijedlog po kojemu bi ekološka komponenta ZERP-a na snagu stupila odmah, a ribolovna 1. srpnja iduće godine.

"Inzistiramo da se ekološka komeponenta ZERP-a primjeni odmah, a ribolovna komponenta 1. srpnja 2007.", izjavio je Račan novinarima u Hrvatskom saboru.

Neslužbene najave po kojima Vlada predlaže da se ZERP na članice EU počne primjenjivati 1. siječnja 2008., po Račanovim riječima za SDP ne može biti prihvatljiv, budući da je, kazao je, problem oko ZERP-a nastao za mandata ove vlasti, pa ga za njezina mandata treba i riješiti.

"Prolongiranje rješavanja nakon izbora liči na petljanje, da prolongiramo problem iz ovoga mandata pa ćemo vidjeti što će biti nakon izbora. To me podsjeća na onu narodnu 'drži vodi dok majstori odu'", rekao je Račan.

Upozorio je na mogućnost da - s obzirom na najave da će izbori biti redovni, dakle krajem iduće godine - državna vlast ne bude formirana, pa pita tko će tada rješavati probleme i poduzimati potrebne radnje za provedbu ZERP-a.

Račan je istaknuo da je SDP pomno analizirao situaciju, da prijedlog njegove stranke vodi računa o nacionalnim interesima, kako onima da se ne ugrozi ulazak Hrvatske u EU, tako i onima da se ekološki i ribolovno zaštiti Jadran.

Spreman je, kazao je, pomoći u kontaktima s partnerima u Rimu, Ljubljani i Bruxellesu kako bi se iznašlo kompromisno rješenje što se tiče primjene ZERP-a, "da iznesemo jake argumente da je naš prijedlog ne samo u interesu Hrvatske nego i drugih".

Račan je naglasio da prije primjene ZERP-a treba poduzeti potrebne predradnje, kako stupanje na snagu ZERP-a ne bi bilo samo na papiru, a uvjeren je da se sve to može provesti do 1. srpnja, kako to predlaže SDP.

Upitan je li o SDP-ovom prijedlogu razgovarao s HSS-om, budući da su SDP i HSS ranije zajednički podnijeli prijedlog o primjeni ZERP-a, Račan je odgovorio da je razgovarao s predsjednikom HSS-a Josipom Friščićem.

"HSS je imao razumjevanja za naš prijedlog i očekujemo da ga podrže", rekao je Račan.

U srijedu ujutro ga je, dodao je, premijer Ivo Sanader izvijestio o odgodi Vladine sjednice na kojoj je trebao biti predstavljen Vladin prijedlog primjene ZERP-a, a Račan se nada da će tijekom dodatnih međustranačkih konzultacija Vlada prihvatiti SDP-ov prijedlog kao kompromisno rješenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙