FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: oporba ne želi međustranačku komisiju za izmjene ZERP-a

ZAGREB, 7. prosinca 2006. (Hina) - Ideja premijera Ive Sanadera da o sudbini Zaštićenoga ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) odluči međustranačka komisija nije naišla na pozitivan odjek među oporbenim strankama u Hrvatskom saboru, koje, uglavnom, i dalje inzistiraju na žurnom aktiviranju ZERP-a.
ZAGREB, 7. prosinca 2006. (Hina) - Ideja premijera Ive Sanadera da o sudbini Zaštićenoga ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) odluči međustranačka komisija nije naišla na pozitivan odjek među oporbenim strankama u Hrvatskom saboru, koje, uglavnom, i dalje inzistiraju na žurnom aktiviranju ZERP-a.

"Sanader je srijedu prvo rekao da će Saboru poslati prijedlog izmjena odluke o proglašenju ZERP-a, da bi u srijedu navečer govorio o osnivanju radne skupine. Njegove izjave pokazuju da Vlada nema strategiju i podsjećaju na poslovicu - kad ne znaš što bi, osnuj komisiju", komentirao je u četvrtak na sjednici Hrvatskog sabora Sanaderov prijedlog predsjednik SDP-a Ivica Račan.

Ocijenio je da osnivanjem međustranačke komisije Sanader želi umanjiti vlastitu odgovornost za ZERP, a neprihvatljiva mu je i ideja da se, umjesto aktiviranja ZERP-a zonira Jadran.

"To je još neobičnija ptica od čudnovatog kljunaša, kako su svojedobno nazivali naš ZERP", rekao je Račan.

Komentirajući oštre Sanaderove izjave na račun predsjednika Delegacije Europske komisije Vincenta Degerta, Račan je kazao da je "Sanader prvi puta prema EU nastupio onako bahato kao što čini u zemlji, što pokazuje da je izgubio glavu".

"Do sada sam mislio da je Sanader loš premijer, a dobar ministar vanjskih poslova, ali ovo ne bi napravio ni osrednji ministar", rekao je Račan.

Protiv osnivanja komisije i zoniranja Jadrana je i predsjednik HSP-a Anto Đapić, koji ističe da je trenutno aktiviranje ZERP-a za zemlje EU minimum na koji će njegova stranka pristati.

"Nisu nam potrebne navodne oštre izjave oko zoniranja ZERP-a, to je ponovno igra mačke i miša", naglasio je Đapić.

Upozorio je na činjenicu da postoji potpisana bilješka o dogovoru s Italijom i Slovenijom, te dodao kako "razumije da se pregovara s Italijom, ali ne i zašto se pregovara sa Slovenijom, koja uopće nema more".

Potpis na bilješci s trojnog sastanka usporedio je sa sporazumom Račan-Drnovšek.

I predsjednik HSS-ova kluba zastupnika Željko Pecek inzistira na žurnom aktiviranju ZERP-a. "Krajnje je vrijeme da počnemo razgovarati u kontekstu slogana 'Tuđe nećemo - svoje ne damo'", rekao je Pecek, koji smatra da bi Sabor Vladu trebao obvezati da što prije modernizira ribarsku flotu.

Nešto blažeg stava su HNS-ovci, a predsjednik Kluba HNS-a Dragutin Lesar podsjeća da je na jednom od sastanaka stranačkih čelnika u Vladi dogovoreno da će stručnjaci pripremiti izmjenu odluke o proglašenju ZERP-a i da će se stranke do tada suzdržati od javnih komentara.

"HNS će pričekati mišljenje stručnjaka, da vidimo što znači Sanaderova izjava o zoniranju ZERP-a, pa ćemo se prema tomu odrediti", rekao je Lesar.

Sanaderu je poručio da "mišiće ne treba pokazivati u Hrvatskoj, nego u Bruxellesu".

"Očito moramo naučiti da i potpisane bilješke u Europi smatraju aktom s pravnom snagom. Do tada nam preostaje da s diplomatima šaljemo i javne bilježnike, ili da im naprosto oduzmemo kemijske olovke", zaključio je Lesar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙