FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 13. prosinca 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati
ZAGREB, 13. prosinca 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

SARAJEVO - Prodaja sarajevske naftne tvrtke Energopetrol konzorciju INA-MOL dovedena je u pitanje zbog probijanja rokova definiranih ranije potpisanim ugovorom, prenosi u srijedu sarajevsko "Oslobođenje". Prema navodima ovog lista, Komisija za vrijednosne papire Federacije BiH, sukladno važećem zakonu, morala bi do 20. prosinca proglasiti dokapitalizaciju Energopetrola uspjelom ili propalom. INA i MOL, međutim, do sada nisu uspjele preuzeti upravljanje Energopetrolom, niti su počeli ispunjavati obveze preuzete ugovorom o kupoprodaji jer čekaju odluku Konkurencijskog vijeća BiH o tome hoće li sarajevska naftna tvrtka s novim vlasnicima imati monopolistički položaj na tržištu. "Ne vjerujem da će do tada (20. prosinca) Konkurencijsko vijeće BiH izdati rješenje o koncentraciji", izjavio je direktor Energopetrola Namik Bušatlić.

BERLIN - Finsko predsjedništvo Europske unije zatražilo je u srijedu od izraelskog šefa vlade Ehuda Olmerta "više objašnjenja" glede izjava o nuklearnim kapacitetima njegove zemlje. "Mislim da bi Olmert trebao dati više objašnjenja o istinskom značenju te informacije", izjavio je njemačkom dnevniku Berliner Zeitung finski ministar obrane Seppo Kaariainen. Kaariainen, koji osigurava predsjedanje vijećem europskih ministara obrane, nada se posebno "da će međunarodne snage za održavanje mira koje su počele svoju misiju početkom ljeta u Libanonu moći nastaviti istu bez problema". "EU će podrobno promatrati reakcije u tom području izazvane izraelskim izjavava", dodao je on.

BAGDAD - Najmanje deset osoba je ubijeno a 26 ranjeno u eksploziji automobila-bombe u srijedu u Kamaliyahu, na sjeveroistoku Bagdada, u većinski šijitskoj zoni, priopćeno je iz izvora iračkih službi sigurnosti. Prethodni podaci iz istog izvora govorili su o deset ubijenih i 25 ranjenih. "Do eksplozije je došlo na tržnici blizu džamije. Bilo je puno ljudi", kazao je taj izvor. Dva civilna vozila bila su u plamenu ubrzo nakon eksplozije. Beživotna tijela ležala su na kolniku zamrljanom krvlju. Nekoliko susjednih trgovina potpuno je uništeno, ustanovljeno je.Do eksplozije automobilom-bombom došlo je na ulazu u četvrt Kamaliyah, blizu autobusne postaje i malih restorana.

GAZA - Nepoznati napadači ubili su u srijedu ujutro mladog palestinskog suca u gradu Khanu Yunisu na jugu pojasa Gaze, izjavili su očevici. Bassam al-Farra (25), koji je također bio pripadnik brigada al-Qassam, oružanog krila vladajućeg palestinskog pokreta Hamas, bio je na putu prema lokalnom sudu kada su napadači na njega otvorili vatru. Identitet počinitelja nije poznat, ali se vjeruje da je to ubojstvo povezano s nedavnim valom žestokih sukoba između sljedbenika Hamasa i pristaša Fataha. S ovim posljednjim ubojstvom broj ubijenih Palestinaca popeo se na šest otkad su izbili novi sukobi između militanata Hamasa i Fataha u ponedjeljak. Najmanje osam ljudi je ozlijeđeno u tim sukobima.

BERLIN - Izraelski premijer Ehud Olmert otputovao je u srijedu iz Berlina za Rim, drugu etapu europske turneje, gdje bi se trebao sastati s talijanskim premijerom Romanom Prodijem a potom s papom Benediktom XVI. Nakon što je u Berlinu dobio potporu svojim zahtjevima, Olmert će i u Italiji zatražiti podršku za sankcije protiv Irana kako bi ta zemlja obustavila razvoj svog nuklearnog programa. Prema riječima glasnogovornice izraelskog premijera, Olmert će Prodiju istaknuti koliko je Izraelu važno "sudjelovanje Italije u snagama UN-a u Libanonu kako bi se ispoštovala rezolucija Vijeća sigurnosti 1701". Na dnevnom redu dvojice premijera naći će se i "načini ponovnog pokretanja pregovora s Palestincima" .

KHAN YOUNIS - Palestinski napadači iz zasjede su u srijedu ujutro ubili suca i vojnog zapovjednika iz redova Hamasa, čime je ionako napeto stanje u Pojasu Gaze postalo još napetije, javljaju agencije. Ubijeni sudac Islamskog suda i član Hamasa je Bassam al-Fara koji pripada najvećem klanu u južnom gradu Khanu Younisu. Hamas za njegovo ubojstvo upire prstom u Fatahov "odred smrti". Do ovog najnovijeg ubojstva došlo je dva dana nakon ubojstva troje male djece palestinskog obavještajca iz redova Fataha, zbog čega su ponovo buknuli sukobi između Hamasa i suparničkog Fataha. Novi val nasilja ne samo da je umanjio šanse za formiranjem koalicijske vlade nego je dvije strane doveo bliže građanskom ratu.

LEVINGTON - Policija, u potrazi za serijskim ubojicom koji je u istočnom engleskom gradu Ipswichu tijekom posljednjih 11 dana usmrtio pet žena, pozvala je u srijedu prostitutke da se maknu s ulica. Detektivi su, naime, otkrili da su tri ubijene žene bile prostitutke, a postoji sumnja da su i ostale dvije bile uposlene u seksualnoj industriji. Otkriće tako puno žrtava u tako malo dana bez presedana je, a u mali provincijski grad u kojem su teški zločini rijetkost, uvukao se strah. Postoji bojazan da se radi o novom "Jacku Trbosjeku" koji se okomio na prostitutke. Mike Berry, stručnjak za psihološke profile kriminalaca, tvrdi da se radi o "vještom" i "iznimno hladnokrvom" ubojici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙