FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždin: u obnovljenom HNK premijera "Nore danas"

VARAŽDIN, 9. prosinca 2006. (Hina) - U obnovljenom varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu večeras je premijerno izvedena drama Mire Gavrana "Nora danas" u režiji Georgija Para.
VARAŽDIN, 9. prosinca 2006. (Hina) - U obnovljenom varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu večeras je premijerno izvedena drama Mire Gavrana "Nora danas" u režiji Georgija Para.

Predstavi je nazočio ministar kulture Božo Biškupić, čije je ministarstvo opsežne radove sufinanciralo s oko tri milijuna kuna. Obnovljeno je gledalište, dvije terase i sanitarni čvorovi, a iduće je godine, po riječima gradonačelnika Ivana Čehoka, na redu je pozornica.

Biškupić je, prije početka predstave, izrazio zadovoljstvo obnovom i naglasio kako je to i obveza Ministarstva. Varaždinski HNK je jedno od najznačajnijih hrvatskih kazališta a s obzirom na stanje u kakvom je bilo, trebala mu je maksimalna pomoć, rekao je Biškupić. Obećao je da će Ministarstvo obnovu sufinancirati sve dok se kazalište u cijelosti ne uredi.

Ministarstvo godinama pomaže obnovu spomenika kulture u Varaždinu, a krajem mjeseca trebalo bi se znati koji su objekti predviđeni za financiranje iduće godine, dodao je Biškupić.

Prije premijere, donatorima i sponzorima koji su dosad potpomogli obnovu kazališta, uručene su prigodne zahvalnice.

"Noru danas" Gavran je napisao 2004. i za nju dobio nagradu Marin Držić za najbolji dramski tekst. To je drama o snažnoj ženi u Hrvatskoj početkom novoga tisućljeća i suvremena inačica slavne drame norveškoga dramatičara Henrika Ibsena (1808-1906). Priča pokazuje da je današnja muška i ženska psihologija bitno drugačija nego u Ibsenovo vrijeme, te da su danas žene i muškarci u mnogočemu zamijenili mjesta. U njoj se razotkrivaju suvremeni junaci koji zbog uspjeha i karijere ruše sve pred sobom i prikazuju junaci koji ne žele u tome sudjelovati.

Miro Gavran najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u proteklih petnaestak godina i jedini europski živući kazališni pisac koji ima svoj godišnji festival (Gavranfest, Slovačka). Djela su mu prevedena na 25 jezika, a premijerno izvedena u više od 100 kazališta širom svijeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙