FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski dan ljudskih prava proslavljen u Zagrebu

ZAGREB, 9. prosinca 2006. (Hina) - U povodu Svjetskog dana ljudskih prava, 10. prosinca, Ured za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske organizirao je danas poseban program na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.
ZAGREB, 9. prosinca 2006. (Hina) - U povodu Svjetskog dana ljudskih prava, 10. prosinca, Ured za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske organizirao je danas poseban program na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Uz predstavnike Vlade bili su nazočni i predstavnici međunarodnih organizacija te nevladinih udruga koji su tom prigodom dijelili promidžbeni materijal i predstavljali spotove vezane uz zaštitu ljudskih prava.

Predstojnik Vladina ureda za ljudska prava Luka Mađerić uručio je nagrade i plakete koje je dobilo 15-ero učenika i učenica osnovnih i srednjih škola proglašenih najboljima na nagradnom natječaju literarnih i likovnih radova s temom "Uklanjanje stereotipa u mojoj okolini".

Luka Mađerić tom je prigodom rekao da Ured tradicionalno organizira obilježavanje Svjetskog dana ljudskih prava, a glavna je intencija da se taj dan obilježi u interakciji s građanima.

Današnje obilježavanje ima i humanitarni značaj jer je organizirana prodaja kako bi se prikupio novac za Nikolinu Štimac, koja je prije dvije godine teško stradala u prometnoj nesreći i pala u komu, ali se snagom volje oporavila i sada joj je potreban novac za fizikalnu rehabilitaciju, rekao je.

Na upit novinara kakvo je stanje ljudskih prava u Hrvatskoj, Luka Mađerić je odgovorio da na to pitanje najbolje mogu odgovoriti građani "jer su ljudska prava individualnog karaktera i bila bi demagogija da se upušta u ocjene je li stanje bolje ili lošije".

"Mogu samo navesti što sve Vlada radi na tom području, a radi jako puno na postavljanju temelja na mnogim područjima", istaknuo je.

Također je rekao da je Vlada ove godine bila vrlo aktivna na uspostavljanju "antidiskriminacijskog zakonodavstva, na području suzbijanja korupcije, zaštite osoba s invaliditetom, promoviranju načela ravnopravnosti spolova, zaštite djece, zaštite osobnih podataka, zaštite nacionalnih manjina, izbjeglica i povratnika".

U svim tim aktivnostima većim se dijelom uspjelo, a tome u prilog govore i različita izvješća međunarodnih organizacija, dodao je.

Istaknuo je kako Ured zaprima dosta pritužbi i predstavki građana, što je dokaz da su ga građani prepoznali kao tijelo koje svojim apelima može utjecati na zaštitu ljudskih prava te da građani svoje pritužbe mogu iznijeti osobno utorkom, srijedom i četvrtkom od 10 do 12 sati.

Na postavljenoj pozornici na Trgu bana Josipa Jelačića održan je i kulturno-umjetnički program.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙