FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: potpora uvođenju besplatnih udžbenika

ZAGREB, 8. prosinca (Hina) - Saborski klubovi podržali su danas da se kroz izmjene zakona uvedu besplatni udžbenici za osnovne škole i prve razrede srednjih škola, iako neki tek načelno.
ZAGREB, 8. prosinca (Hina) - Saborski klubovi podržali su danas da se kroz izmjene zakona uvedu besplatni udžbenici za osnovne škole i prve razrede srednjih škola, iako neki tek načelno.

Doroteja Pešić Bukovac (IDS) ne slaže se s uvođenjem besplatnih udžbenika dok se, kaže, proračunski ne financiraju neki prioritetniji programi koji idu u cilju učinkovitije nastave.

Među tim prioritetima navela je programe uvođenja HNOS-a u nastavu, ulaganje u nastavnu i školsku opremu, u stručno obrazovanje učitelja i nastavnika, zapošljavanje stručnih suradnika, uvođenje pedagoških standarda, ulaganja u preventivne programe suzbijanja droga i nasilja među djecom.

Tek kada se riješe ti prioriteti, treba ići na besplatne udžbenike, a do tada treba osigurati sredstva za besplatne udžbenike za socijalno najugroženije ili obitelji s više djece, kazala je IDS-ova zastupnica.

U HSP-u drže da besplatne udžbenike treba dati samo onim obiteljima kojima su, s obzirom na platežne mogućnosti, uistinu i potrebni.

'Pravaš' Pejo Trgovčević predložio je da pravo na besplatne udžbenike imaju one obitelji čija primanja ne prelaze dvije prosječne plaće u Hrvatskoj. "Vjerojatno će netko misliti da je to diskriminacija jednog dijela učenika, ali nije li diskriminirajući i zakon o plaćama učitelja, nastavnika i profesora", rekao je.

Dragutin Lesar kazao je da HNS svoju potporu zakonskim izmjenama uvjetuje prihvaćanjem njihova amandmana da se besplatnima proglase i udžbenici za djecu s posebnim potrebama, kao što su, primjerice, oni na 'brajevici'.

Zvonimir Sabati najavio je potporu HSS-a predloženim izmjenama Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu, iako bi njegova stranka, kako je rekao, više voljela da se o tom projektu govori u okviru završene reforme osnovnoškolskog i srednješkolskog obrazovanja, što, nažalost, nije slučaj.

Uvođenje besplatnih udžbenika podržao je i HDZ, a Ivanka Roksandić zatražila je da se zakonske odredbe koje to predviđaju ugrade i u matične zakone o osnovnom i srednjem školstvu.

Sabor je prekinuo raspravu o Vladinom prijedlogu i nastavit će je idući tjedan, a zasjedanje nastavlja glasovanjem o dijelu ranije raspravljenih točaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙