FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukelić: preokrenut trend ulaganja s trgovine u proizvodnju

ZAGREB, 6. prosinca 2006. (Hina) - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić izjavio je u srijedu u Saboru da je Vlada u prošloj i u ovoj godini uspjela preokrenuti trend s ulaganja u trgovine prema ulaganju u druge, proizvodne sektore.
ZAGREB, 6. prosinca 2006. (Hina) - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić izjavio je u srijedu u Saboru da je Vlada u prošloj i u ovoj godini uspjela preokrenuti trend s ulaganja u trgovine prema ulaganju u druge, proizvodne sektore.

Govoreći o prijedlogu novog zakona o poticanju ulaganja, Vukelić je naveo da je u posljednjih 12 godina u Hrvatsku uloženo više od 12,5 milijardi eura, te da je Hrvatska, s 2500 eura po stanovniku, po ulaganju na četvrtom mjestu među tranzicijskim zemljama.

Upozorio je, međutim, na nedostatak ulaganja u proizvodnju, koja sa sobom nose nove tehnologije.

Predloženim tekstom poticajne se mjere preusmjeravaju prema proizvodnim i razvojnim investicijama, a poticaje će, za razliku od važećeg zakona, moći ostvariti ne samo novoosnovana, nego i postojeća trgovačka društva.

Zakon predviđa šest vrsta poticajnih mjera - porezne i carinske povlastice, te potpore za opravdane troškove troškove otvaranja novih radnih mjesta.

Posebna pozornost posvećena je poticanju zapošljavanja, stručne izobrazbe i usavršavanja zaposlenika.

Umjesto Fonda za poticanje otvaranja novih radnih mjesta, koji nije profunkcionirao, poticaje za zapošljavanje osiguravat će Ministarstvo.

Kao kriterij za poticaje uzet će se stopa nezaposlenosti u pojedinim regijama, koje su podijeljene u tri skupine - one sa stopama nezaposlenosti do deset, do 20 i više od 20 posto.

Regije s višom stopom nezaposlenosti imat će i više poticaje.

Vukelić je naglasio uvođenje nove kategorije poticaja vezanih za velike projekte ulaganja.

Za takve projekte odobravat će se i bespovratna novčana potpora za troškove izgradnje novih tvornica ili kupnje novih strojeva, do pet posto tih troškova, a najviše milijun eura.

Pomoć do pet posto davat će se i za troškove izgradnje infrastrukture, najviše do pola milijuna eura.

Poticaji za otvaranje novih radnih mjesta kretat će se između 1500 i 3000 eura, ovisno o stupnju nezaposlenosti.

Ministar je odbacio komentare da se zakonom premale ovlasti daju Agenciji za poticanje ulaganja.

"Djelokrug Agencije jasno je propisan, ona ima zadaću pratiti svakog potencijalnog investitora u Hrvatskoj i voditi cijeli postupak, do donošenja konkretne odluke u Ministarstvu", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙