FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Delegacija EK: Aktiviranjem ZERP-a, RH bi naškodila svojoj vjerodostojnosti

ZAGREB, 5. prosinca 2006. (Hina) - Jednostranim aktiviranjem Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP), Hrvatska bi naškodila vlastitoj vjerodostojnosti pouzdanog partnera u regiji, ocijenila je u utorak Delegacija Europske komisije (EK) u Hrvatskoj u priopćenju za medije.
ZAGREB, 5. prosinca 2006. (Hina) - Jednostranim aktiviranjem Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP), Hrvatska bi naškodila vlastitoj vjerodostojnosti pouzdanog partnera u regiji, ocijenila je u utorak Delegacija Europske komisije (EK) u Hrvatskoj u priopćenju za medije.

Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn je za prošlotjednog posjeta Zgrebu upozorio Hrvatsku neka jednostrano ne aktivira ZERP što je protivno dogovoru sa Slovenijom i Italijom.

Nakon Rehnove izjave hrvatski premijer Ivo Sanader je reagirao objašnjenjem da ne postoji nikakav ugovor potpisan s Italijom i Slovenijom, već je riječ o odluci Hrvatskog sabora kojom je primjena ZERP-a odgođena za članice EU-a Sloveniju i Italiju.

Delegacija EK podsjeća da je dokument na koji se pozvao Rehn usuglašeni zapisnik s trilateralnog sastanka Italije, Slovenije i Hrvatske održanog u Bruxellesu 4. lipnja 2004., koji su potpisali dužnosnici triju vlada i predstavnik Europske komisije Michael Leigh.

U tom zapisniku Hrvatska obavještava strane o odluci Hrvatskog sabora od 3. lipnja 2004., da su članice Europske unije isključene iz primjene ZERP-a sve dok Hrvatska s Europskom zajednicom ne postigne sporazum o partnerstvu u ribarstvu, dodaje se u tekstu.

"Prema tome škodilo bi vjerodostojnosti Hrvatske kao pouzdanog partnera u regiji ako bi sada jednostrano aktivirala ZERP", poručuje Delegacija EK u priopćenju.

Delegacija EK podsjeća da su talijanska i slovenska strana pozdravile hrvatsku odluku i da su se svi sudionici sastanka suglasili raditi na traženju konačnog rješenja u "duhu dobrosusjedskih odnosa i vodeći računa o interesima svih strana".

Delegacija se poziva na tekst Europskog vijeća iz lipnja 2004., nazivajući ga "ključem za jasno razumijevanje" pitanje ZERP-a: "Europsko vijeće konstatira hrvatsku odluku da ne primjeni na države članice EU bilo koji aspekt Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa. U tom kontekstu pozdravlja sporazum Italije, Slovenije i Hrvatske postignut na trilateralnom sastanku u Bruxellesu 4. lipnja 2004.".

Vjerujemo da sve strane sada trebaju raditi konstruktivno kako bi pronašle zadovoljavajuće rješenje za to otvoreno pitanje. Komisija stoga pozdravlja razgovore što su ih počele susjedne zemlje i očekuje uspješan rezultat, zaključuje se u pripćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙