FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslava 10. obljetnice Umjetničke akademije u Splitu

SPLIT, 5. prosinca 2006.(Hina) - Svečanim programom i koncertom, prvim od deset, u tvrđavi Gripe danas je počela proslava 10. obljetnice utemeljenja Umjetničke akademije u Splitu.
SPLIT, 5. prosinca 2006.(Hina) - Svečanim programom i koncertom, prvim od deset, u tvrđavi Gripe danas je počela proslava 10. obljetnice utemeljenja Umjetničke akademije u Splitu.

Dekan te ustanove Miljenko Grgić je, ispričavši se u ime ministra Dragana Primorca kojega je u dolasku spriječila magla, istaknuo kako današnja Akademija baštini ostavštinu više ustanova raznih vrsta koje su nosile to ime. Nastala je prije deset godina izdvajanjem umjetničkih studija glazbene i likovne kulture iz tadašnjeg Fakulteta prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja, nasljednika Pedagoške akademije u Splitu, prerastavši iz dvogodišnjih u četverogodišnje studije.

Prije dvije godine Akademijin trolist zaokružen je osnivanjem studija glume. Akademija je u kratkoj povijesti iznjedrila 384 diplomanata - nastavljača djela slavnih preteča koji su pridonijeli splitskoj i hrvatskoj kulturi i umjetnosti, od Marulića, Meštrovića,Tijardovića, Gotovca... do naših dana. Proteklih je deset godina bilo plodno i vjerujem da se isplatio trud 70-ak nastavnika i 100-ak vanjskih suradnika, poručio je dekan Grgić.

Rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić najavio je kako će najkasnije do kraja iduće godine u Sveučilišnom kampusu početi izgradnja nove zgrade Umjetničke akademije, koja danas djeluje na šest različitih mjesta, pa će ta visokoškolska ustanova napokon naći na jednom mjestu.

K tomu, dodao je, Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa odobrilo je zapošljavanje 11 novih nastavnika i još šest osoba na nenastavna radna mjesta što će omogućiti razvoj Akademije koja bi trebala postati još veći rasadnik i njegovatelj talenata u Splitu.

Ministar Dragan Primorac brzojavom je poručio kako će Umjetničku akademiju, ustanovu velikih rezultata postignutih u kratku razdoblju, i dalje snažno podupirati Ministarstvo kojemu je na čelu.

Skup je pozdravio i saborski zastupnik, predsjednik saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Petar Selem. Naglasio je kako je posebno zadovoljan što je sudjelovao u osnivanju studija glume čime je Akademijin prostor kompletiran. Djelovanje Umjetničke akademije u nekom mjestu bitno utječe i mijenja njegov kulturni krajolik, rekao je, dodavši da je to Akademija višestruko potvrdila svojim izvanrednim nastavničkim kadrom i darovitim studentima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙