FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstvenici otkrili tajnu "Mehanizma s Antikitere" - prvog svjetskog računala

ATENA, 1. prosinca 2006. (Hina/dpa) - Međunarodna skupina znanstvenika otkrila je tajnu "Mehanizma s Antikitere", antičkog mehaničkog analognog računala korištenog za mjerenje astronomskih pozicija, objavio je časopis Nature.
ATENA, 1. prosinca 2006. (Hina/dpa) - Međunarodna skupina znanstvenika otkrila je tajnu "Mehanizma s Antikitere", antičkog mehaničkog analognog računala korištenog za mjerenje astronomskih pozicija, objavio je časopis Nature.

Mehanizam, koji je prije stotinjak godina pronađen u podmorju pokraj grčkog otoka Antikitere zajedno s još 80 visoko korodiranih arheoloških predmeta, mogao je predvidjeti poziciju planeta, sunca i mjeseca i koristili su ga drevni Grci za izračun astronomskih ciklusa.

Skupina britanskih, grčkih i američkih znanstvenika, predvođenih Mikeom Edmundsom sa sveučilišta u Cardiffu, koristila je naprednu tehnologiju da istraži pronađene ostatke kompleksnog mehaničkog uređaja sa zupčanicima kakvi kasnije nisu viđeni sve dok u upotrebu nije uveden satni mehanizam u 14. stoljeću.

"Ovo je za tehnologiju važno kao i Akropola za arhitekturu. To je jedinstven uređaj", rekao je član skupine znanstvenika, profesor John Siederakis sa sveučilišta u Solunu.

Stručnjaci tvrde da je mehanizam napravljen oko 150-100 godine prije Krista i nazvan je prema mjestu otkrića, obale ispred otoka Antikitere, gdje su ga 1902. pronašli grčki ronioci tijekom istraživanja olupine rimskog broda.

Od svoga otkrića mehanizam je zbunjivao znanstvenike. Časopis Nature piše da se radi o spravi "tehnički složenijoj od ijednog drugog uređaja nastalog u sljedećih tisuću godina".

Pokojni britanski znanstvenik Derek de Solla Price bio je prvi koji je koristio modernu tehnologiju, rendgen i gama zrake, kako bi otkrio što se krije u 31 zupčaniku u korodiranom mehanizmu - povezujući sunčevu godinu s 19-godišnjim ciklusom u mjesečevim fazama.

Znanstvenici su sada otkrili da je uređaj sadrži 37 odvojenih zupčanika i izvorno je bio smješten u kutiji nešto manjoj od kutije za cipele.

Dva brojčanika na prednjoj strani prikazuju zodijak i kalendar dana u godini, koji se može prilagoditi prijestupnim godinama, dok metalne strelice pokazuju pozicije sunca, mjeseca i pet planeta.

Dva spiralna brojčanika u pozadini prikazuju mjesečev ciklus i predviđaju pomrčine.

Mehanizam s Antikitere izložen je u Nacionalnom arheološkom muzeju u Ateni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙