FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I s p r a v a k vijesti HNA 5358 "Dodijeljene nagrade Hrvatskoga glumišta"

ZAGREB, 25. studenog 2006. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA5358 "Dodijeljene nagrade Hrvatskoga glumišta" u 6. i 7. odlomku unesu dopunu i ispravak kako slijedi:
ZAGREB, 25. studenog 2006. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA5358 "Dodijeljene nagrade Hrvatskoga glumišta" u 6. i 7. odlomku unesu dopunu i ispravak kako slijedi:

Šesti odlomak ispravno glasi: "Za najbolju predstavu nagradu Hrvatskoga glumišta dobila je predstava 'Žaba' autora Dubravka Mihanovića u režiji Franke Perković i izvedbi Teatra ITD, a za najbolju režiju nagradu je dobio Rene Medvešek za predstavu 'Vrata do' u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih."

Sedmi odlomak ispravno glasi: "Za najbolji mjuzikl u protekloj godini proglašena je predstava 'Skidajte se do kraja' Terrencea McNallyja i Davida Yazbeka u režiji Igora Mešina i izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija."

Objavljujemo ispravljenu vijest:

DODIJELJENE NAGRADE HRVATSKOGA GLUMIŠTA

ZAGREB, 24. studenog 2006. (Hina) - Na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u petak navečer su dodijeljene 14. tradicionalne nagrade Hrvatskoga glumišta.

Nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje dodijeljene su dramskom umjetniku Borisu Pavleniću i dugogodišnjoj dramskoj umjetnici i spisateljici Elizi Gerner.

Boris Pavlenić već 35 godina djeluje u Gradskom kazalištu Komedija. Generacija kojoj pripada Pavlenić odigrala je ne samo umjetničku nego i kulturološku ulogu u kazališnom Zagrebu, oblikovala se hrabrošću i svjesnošću o posebnosti zadaće kojoj se posvetila, a u njoj Borisu Pavleniću pripada jedno od najistaknutijih mjesta.

Dramska umjetnica Eliza Gerner 60 godina nazočna je u hrvatskom glumištu u bogatoj i plodnoj karijeri glumila je na hrvatskom, mađarskom i njemačkom jeziku, a nakon odlaska u mirovinu objavila je više knjiga o svom kazališnom životu. Zahvaljujući se na nagradi Lovorovu vijencu kazala je da je sve što je radila radila za ljubav hrvatske domovine.

Nagrada za izuzetan doprinos kazališnoj umjetnosti, posebno za ulogu gospodina Greena u predstavi "U posjetu kod gospodina Greena" Jeffa Barona u režiji Aide Bukvić i produkciji Planet arta, dodijeljena je doajenu hrvatskoga glumišta Peri Kvrgiću.

Za najbolju predstavu nagradu Hrvatskoga glumišta dobila je predstava "Žaba" autora Dubravka Mihanovića u režiji Franke Perković i izvedbi Teatra ITD, a za najbolju režiju nagradu je dobio Rene Medvešek za predstavu "Vrata do" u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih.

Za najbolji mjuzikl u protekloj godini proglašena je predstava "Skidajte se do kraja" Terrencea McNallyja i Davida Yazbeka u režiji Igora Mešina i izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

Za najbolje redateljsko, koreografsko ili dirigentsko ostvarenje u opereti ili mjuziklu nagrađen je Dinko Appelt, također za dirigiranje u predstavi "Skidajte se do kraja".

Za najbolje umjetničko ostvarenje u plesu za mušku ulogu nagrađen je Ognjen Vučinić za ostvarenja u predstavi "Pasijans" zagrebačkog Plesnog ansambla u suradnji s En-Knapom iz Slovenije i u predstavi "Sjeme" u koreografiji Tamare Curić u produkciji Tala iz Zagreba.

Za najbolju žensku plesnu ulogu nagrađena je Larisa Lipovac za ostvarenja u predstavi "Muškarci u suknjama, a žene..." u izvedbi Plesnog centra Tala te za ostvarenje u predstavi "Lift" u koreografiji Larise Lipovac i izvedbi Centra Tala.

Za najbolje koreografsko ostvarenje u plesnoj predstavi ove je godine nagrađen Staša Zurovac za koreografiju u plesnoj predstavi "Cirkus primitiv balet" u izvedbi Ansambla baleta Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Za najbolju plesnu predstavu u cjelini nagrađena je predstava "Sjena" u koreografiji Marije Ščekić i izvedbi Marije Ščekić i Tadashija Enda u produkciji Histerija Nova.

Za najbolju mušku ulogu u opereti ili mjuziklu nagradu Hrvatskog glumišta dobio je Galiano Pahor za ulogu Griše u mjuziklu Jalta, Jalta u režiji Boyka Bogdanova i izvedbi Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

Za najbolju žensku ulogu u opereti ili mjuziklu nagrađena je Renata Sabljak za ulogu Aide u mjuziklu Aida u režiji Dore Ruždjak-Podolski i izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

Glavnu mušku ulogu u drami dobio je Sreten Mokrović za ulogu Zeke u predstavi "Žaba" Dubravka Mihanovića u režiji Franke Perković i izvedbi Teatra ITD te za ulogu Areteja u istoimenoj Krležinoj predstavi u režiji Zlatka Viteza i izvedbi Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.

Nagradu za glavnu žensku ulogu dobila je Andreja Blagojević za ulogu Agate u predstavi "Zločin na Kozjem otoku" Uga Bettija u režiji Damira Zlatara Freya i izvedbi Talijanske drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Nagrade Hrvatskoga glumišta dodijeljene su u 24 kategorije u koje spadaju najbolje od dramskih, lutkarskih, dječjih, plesnih, radio i mjuzikl predstava koje su premijerno izvedene u prošloj kazališnoj sezoni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙