FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: potpora izmjenama Zakona o stočarstvu

ZAGREB, 24. studenoga (Hina) - Predložene izmjene Zakona o stočarstvu dobile su danas potporu saborskih klubova, no dio njih je upozorio da zakon ne rješava dva za poljoprivrednike i stočare najbitnija pitanja - nesmiljeni uvoz te dodjela zemljišta.
ZAGREB, 24. studenoga (Hina) - Predložene izmjene Zakona o stočarstvu dobile su danas potporu saborskih klubova, no dio njih je upozorio da zakon ne rješava dva za poljoprivrednike i stočare najbitnija pitanja - nesmiljeni uvoz te dodjela zemljišta.

Damir Kajin (IDS) kazao je da se uvoz hrane kreće oko dvije milijarde dolara, da to uništava domaću proizvodnju, da je u Hrvatskoj sve dva do tri puta skuplje nego u okružju.

"Mi smo zemlja apsurda jer se kod nas ništa ne isplati raditi, što više radiš, manje imaš", rekao je Kajin, po kojemu je ključno pitanje hrvatske poljoprivrede činjenica da je zemljište i dalje većinom u državnom, a ne u vlasništvu seljaka.

Predložio je da se seljacima državna zemlja proda po simboličnoj cijeni od jedne kune, uz kamatu koja bi pratila stopu inflacije, te uz ograničenje da seljak dodijeljenu zemlju ne smije prodati.

Da je Hrvatska, vjerojatno, najveći uvoznik hrane u regiji smatra i Miroslav Rožić (HSP), koji tvrdi da Hrvatska neprekidno smanjuje svoju proizvodnju, a povećava uvoz.

Govoreći o predloženim zakonskim izmjenama, kojima se hrvatsko zakonodavstvo u području stočarstva usklađuje s propisima EU, Rožić pita zašto se brza s usklađivanjem onih propisa koji, tvrdi, ne idu u korist hrvatskih proizvođača.

"Vrlo smo brzi i učinkoviti s usklađivanjem europskog zakonodavstva koje nam najčešće ide na štetu, a kasnimo s usklađivanjem propisa koji su nam u interesu", rekao je Rožić, uvjeren da zakonske izmjene neće povećati domaću stočarsku proizvodnju.

U HSS-u i HNS-u upozoravaju na restriktivna ograničenja za gradnju stočarskih farmi, zbog kojih, tvrde, brojni stočari odustaju od proizvodnje.

Božidar Pankretić (HSS) kaže da su uvjeti za donošenje prostornih planova za farme nepodnošljivi, da ograničavaju, umjesto olakšavaju uzgoj stoke, da su sve veće administrativne prepreke.

Vladimir Kuretić (HDZ) bitnom ocjenjuje predloženu odredbu po kojoj bi se kod donošenja prostornih planova uzimala u obzir specifičnost proizvodnog područja, ističući da se pritom ne smiju zanemariti mali stočarski uzgajivači, te oni na nerazvijenijim područjima.

Istaknuo je da se hrvatska stočarska proizvodnja, nakon niza godina stagnacije, napokon stabilizirala, te da u stočarstvu treba proizvoditi i nekoliko puta više nego sada kako bi bilo konkurentno na europskom tržištu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙