FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šuker: proračun za 2007. za ravnomjerni i bolji razvoj Hrvatske

ZAGREB, 22. studenoga (Hina) - Prijedlogom proračuna za 2007. Vlada je i zakonodavno i financijski stvorila uvjete za ravnomjerni i bolji razvoj Hrvatske, izjavio je danas ministar financija Ivan Šuker, obrazlažući u Hrvatskom saboru Vladin prijedlog proračuna za iduću godinu.
ZAGREB, 22. studenoga (Hina) - Prijedlogom proračuna za 2007. Vlada je i zakonodavno i financijski stvorila uvjete za ravnomjerni i bolji razvoj Hrvatske, izjavio je danas ministar financija Ivan Šuker, obrazlažući u Hrvatskom saboru Vladin prijedlog proračuna za iduću godinu.

Šuker je kazao da Vlada u proračunu za 2007. planira rashode u iznosu 108,1 milijardu kuna, ili 8,8 milijardi više nego u ovogodišnjem proračunu, a prihode od 103,5 milijardi kuna, što je porast od 8,6 milijardi u odnosu na ovu godinu.

Istaknuo je da Vlada proračun za iduću godinu temelji na pozitivnim makroekonomskim pokazateljima - na gospodarskom rastu od 4,6 posto, deficitu opće države od 2,8 posto BDP-a, daljnjem usporavanju rasta vanjskog duga, smanjenju udjela opće države u vanjskom dugu ispod 40 posto BDP-a, smanjenju nezaposlenosti.

Vlada, dodao je Šuker, i u idućoj godini nastavlja borbu protiv sive ekonomije te bolji nadzor poreznih obveznika i naplatu poreznih prihoda, izvijestivši da je u prvih 11. mjeseci ove godine naplata poreznih prihoda porasla za 10,5 posto u odnosu na lani.

Govoreći o rashodnoj strani proračuna, kazao je da proračun odražava ciljeve Vlade za poticanje poduzetništva i pozitivnog poslovnog okružja, ulaganje u znanost i obrazovanje.

Resornom Ministarstvu znanosti i obrazovanja pripalo bi ukupno 10,4 milijarde kuna ili 9,3 posto više nego ove godine - za visoko obrazovanje izdvojilo bi se 2,3 milijarde kuna, a za odgoj i obrazovanje 6,7 milijardi kuna.

Ističući kako Vlada proračun za 2007. naziva proračunom za ravnomjerniji razvoj Hrvatske, Šuker je rekao da, osim predloženog zakona po kojemu bi lokalnoj i područnoj samupravi u cijelosti pripali prihodi od poreza na dohodak, Vlada u cilju ravnomjernog regionalnog razvoja u proračunu predviđa i dvije milijarde kuna za razne projekte na područjima od posebne državne skrbi te otocima (946 milijuna više nego u ovogodišnjem proračunu).

Proračun, dodao je, vodi računa i o socijalnoj osjetljivosti, što se, kaže, očituje u povećanju sredstava za poticanje populacijske politike (ukupno 3,5 milijardi kuna ili 731 milijun kuna više nego ove godine). Predviđa se više novca za dječje doplatke, rodiljne naknade, a, pomoć za opremu novorođenčadi (na 2.238 kuna), a država za besplatne udžbenike u idućoj godini planira izdvojiti 240 milijuna kuna.

Šuker je naglasio da proračun vodi računa i o financijskoj provedbi projekata za dobivanje sredstava iz predpristupnih fondova EU, dodavši kako očekuje da će sredstva iz tri takva fonda biti iskorištena u 90-postotnom iznosu.

Što se tiče prihodne strane proračuna, ministar je rekao da Vlada planira prihode u iznosu 103,5 milijardi kuna - najviše prihoda očekuje od 'ubiranja' PDV-a (37 milijardi kuna), od poreza na dobit (36 milijardi), na dohodak (9 milijardi), te od trošarina (9 milijardi).

Šuker je odbacio nagađanja da u proračunu nisu navedeni svi rashodi države, da se neki prikrivaju zbog parafiskalnog financiranja, ustvrdivši da država izvršava sve svoje obveze, što su, kaže, prepoznale i vodeće svjetske rejting agencije, povećavši Hrvatskoj kreditni rejting.

O predloženom proračunu raspravljaju saborski klubovi - za raspravu se prijavilo sedam klubova te više od 40 zastupnika.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks najavio je da će Sabor o proračunu danas raspravljati do 22 sata, da će raspravu nastaviti sutra, izvijestivši da se amandmani na proračun mogu podnositi do petka popodne, kako bi se rasprava i glasovanje o amandmanima i samom proračunu moglo obaviti 1. prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙