FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor sutra o prijedlogu državnog proračuna za 2007.

ZAGREB, 21. studenoga (Hina) - Hrvatski sabor sutra će raspravljati o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu, čije rashode Vlada planira u iznosu 108,1 milijardu kuna (8,8 milijardi više nego u ovogodišnjem proračunu), a prihode od 103,5 milijardi kuna (porast od 8,6 milijardi u odnosu na ovu godinu).
ZAGREB, 21. studenoga (Hina) - Hrvatski sabor sutra će raspravljati o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu, čije rashode Vlada planira u iznosu 108,1 milijardu kuna (8,8 milijardi više nego u ovogodišnjem proračunu), a prihode od 103,5 milijardi kuna (porast od 8,6 milijardi u odnosu na ovu godinu).

Na rashodnoj strani proračuna najznačajnije stavke odnose se na mirovine (30,2 milijarde kuna ili 6,1 posto više nego ove godine), na plaće (25,4 milijarde kuna ili porast od sedam posto), te zdravstvo (20,5 milijardi kuna).

U proračunu za 2007. planiraju se veća ulaganja u populacijsku politiku, ukupno 3,5 milijardi kuna, ili 731 milijun više nego ove godine. Tako za besplatne udžbenike država u 2007. planira izdvojiti 270 milijuna kuna, povećati iznose za dječje doplatke i rodiljne naknade, te za opremu novorođenčadi (na 2.238 kuna).

Proračunom se, tvrde u Vladi, težište stavlja na društvo znanja pa se resornom Ministarstvu znanosti i obrazovanja predlaže povećanje za devet posto (ukupno bi mu pripalo 10,4 milijardi kuna).

U Vladi ističu da proračun ne zadire u stečena socijalna prava, a planira se pet-postotno povećanje plaća u javnom sektoru.

Kao jednu od bitnih značajki proračuna u Vladi navode i veća izdvajanja za ravnomjerni regionalni razvoj, povećanje sredstava za investicije, za poticaje u poljoprivredi (na 2,5 milijardi kuna) povećanje resoru kulture (za 23,1 posto).

Vlada proračun za iduću godinu temelji na gospodarskom rastu od 4,5 posto, planira daljnje smanjenje deficita opće države, na 2,8 posto BDP-a.

Sabor bi trebao raspraviti i prateći zakon o izvršenju proračuna za 2007., prema kojemu se država u idućoj godini može zadužiti do najviše 13,6 milijardi kuna, te bi mogla izdati do najviše 4,9 milijardi kuna novih državnih jamstava.

Iako nije službeno potvrđeno očekuje se da bi Sabor sutra mogao glasovati o zaključcima vezanim uz skidanje zastupničkog imuniteta Branimiru Glavašu, što ih je krajem prošlog mjeseca donijelo Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP).

MIP predlaže da se prihvati zahtjev osječkoga Općinskog državnog odvjetništva da se dopusti pokretanje istrage i pritvor zbog utjecaja na svjedoke i zbog težine kaznenog djela u tzv. slučaju selotejp.

Osječko tužiteljstvo Glavaša tereti da je naredio nezakonito privođenje i ubijanje civila na obali Drave, u Osijeku 1991.

MIP predlaže i da se odobri zahtjev istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu Zdenka Posavca da se Glavaša, zbog utjecaja na svjedoke, pritvori u istrazi u tzv. slučaju garaža, u kojem ga se tereti da je naredio mučenje i ubojstvo dvojice civila, također u Osijeku 1991.

Prijedlog MIP-a je i da se odobri zahtjev zagrebačkog tužiteljstva, koje je u "slučaju garaža" zatražilo da se Glavaša pritvori i zbog težine kaznenog djela, a sudac Posavec u međuvremenu je donio rješenje o pritvoru i po toj osnovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙