FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 22. studenog 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati
ZAGREB, 22. studenog 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

MOSTAR - Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik opovrgnuo je medijske informacije po kojima je hrvatski premijer Ivo Sanader od njega navodno zatražio da njegova stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kao koalicijskog partnera na državnoj razini prihvati HDZ 1990., a ne HDZ BiH. "Nismo razgovarali o tome koga će SNSD podržati prilikom formiranja vlasti. Mi imamo svoje kandidate i oni koji budu podržali naše kandidate u Vijeću ministara imat će i našu podršku", izjavio ju Dodik za mostarski Dnevni list od srijede. U ponedjeljak je prekinuta konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH na kojoj se, na temelju rezultata izbora održanih početkom listopada, trebala formirati grupacija stranaka koje bi činile parlamentarnu većinu, a koja bi zatim predložila formiranje državne vlade, odnosno Vijeća ministara BiH.

SARAJEVO - Ured Visokog predstavnika za BiH (OHR) ne bi smio biti zatvoren prije nego što se definira konačni status Kosova, upozorio je arhitekt Daytonskog sporazuma i nekadašnji američki mirovni posrednik za Balkan Richard Holbrooke u intervjuu kojega je u srijedu objavio sarajevski "Dnevni avaz". Holbrooke je kazao kako je ovo vrlo loš trenutak da se bilo tko igra s institucijama u BiH. "Zamolio sam Schwarz-Schillinga da ne dopusti zatvaranje OHR-a, čak ni da raspravlja o tome, dok ne vidimo kako će se rješiti pitanje Kosova", kazao je bivši američki diplomat koji je još utjecajan unutar Demokratske stranke koja je pobijedila na nedavnim izborima za američki Kongres. Holbrooke je kazao kako ne vjeruje da će ta pobjeda imati značajniji utjecaj na politiku SAD prema BiH.

ZAGREB - Sudsko vijeće Haškog suda upozorilo je u srijedu vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja, koji nije došao na ročište, da će mu, ukoliko se ne pojavi u sudnici do 12 sati, nametnuti branitelje na službenoj dužnosti. Šešelj, optužen za zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, u srijedu nije došao na posljednje predraspravno ročište, pred početak suđenja zakazanog za 27. studenoga, zbog toga što se "osjeća slabo" zbog 10-dnevnog štrajka glađu. Nakon što je sudsko vijeće saslušalo iscrpno izvješće predstavnika Tajništva suda o razlozima Šešeljeva nedolaska uputilo je optuženom upozorenje kako se njegov nedolazak smatra "ometajućim ponašanjem" koje može imati za posljedicu trenutačno nametanje odvjetnika po službenoj dužnosti.

LONDON - Kompjutori s podacima o plaćama detektiva i drugih zaposlenika Scotland Yarda su ukradeni, priopćila je u srijedu londonska policija. Scotland Yard navodi da su tri laptopa s podacima o plaćama i mirovinskom ukradena iz tvrtke koja je vodila te poslove. Glasnogovornik policije je rekao da postoji "minimalan" rizik za krađu identiteta zaposlenika čiji su podaci sadržani u kompjuterima.

BEIT LAHIYA - Izraelske kopnene snage uz tenkove i oklopna vozila napreduju u srijedu sjeverom pojasa Gaze u mjesta Beit Hanoun i Jebaliyu, objavili su palestinski izvori. Snajperi izraelske vojske postavljeni su na krovove zgrada, kažu ti izvori. Vojska je službeno potvrdila da djeluje u tome području, što je dio ofenzive protiv gerilaca iz pojasa Gaze koji raketiraju Izrael. Početkom ovoga mjeseca izvedena je jednotjedna akcija u Beit Hanounu i tada je ubijeno više od pedeset osoba. Ta je operacija donijela znatno razaranje, ali nije obuzdala raketne napade.

KABUL - Jedanaest talibana ubile su na istoku Afganistana Međunarodne snage za pomoć sigurnosti (ISAF) NATO-a, priopćio je u srijedu Sjevernoatlantski savez. ISAF je "identificirao talibanske pobunjenike" koji su se okupili u okrugu Nari pokrajine Kunar kako bi pripremili napade na zapadne postrojbe, kaže se u priopćenju. "U trima odvojenim napadima snage ISAF-a su spriječile pokušaj pobunjenika da napadnu snage ISAF-a", dodaje se u tekstu. "Svaki put kad je neprijatelj pokušao manevrirati i organizirati napad, snage ISAF-a su ga potukle pomoću topništva i zračne potpore", rekao je glasnogovornik ISAF-a za istočno područje, zapovjednik Paul Fitzpatrick, kako se navodi u priopćenju. ISAF je ocijenio da je poginulo jedanaest talibana i potvrdio da nije bilo materijalne štete ni žrtava među civilima.

ZAGREB/MOSKVA - Amnesty International (AI) osudio je u srijedu mučenje i zlostavljanje pritvorenih osumnjičenika koje provodi policija diljem Rusije kako bi iznudila priznanje. Udaranje šakama, plastičnim bocama punim vode, knjigama, palicama, zatim gušenje i elektroškovi neke su od tehnika koje primjenjuje ruska policija, navodi se u izvješću AI-a nazvanom "Ruska Federacija: Mučenje i prisilna 'priznanja' u zatvoru". Istražiteljima AI-a bivši zatvorenici su također rekli da postoji posebna soba s metalnim stolom na kojem su okovi za ruke i noge, a koristi se za silovanje. Tom se praksom "krše nacionalne i međunarodne obveze Rusije", kaže AI i u izvješću navodi da se ne poduzimaju uvjerljivi napori za iskorjenjivanje tog problema. Amnesty poziva ruske vlasti da uspostave mehanizam nenajavljenih inspekcija svih pritvora i istražnih zatvora.

NEW DELHI - Kineski predsjednik Hu Jintao u srijedu je od Kine i Indije zatražio da se potrude oko multipolarnosti u svijetu i oko što bržega rješavanja pograničnoga spora tih dviju zemalja. "Mi (Indija i Kina) morali bismo se zalagati za multipolarnost svijeta i demokraciju u međunarodnim odnosima, te se potruditi da međunarodni politički i gospodarski poredak budu ravnopravni i pošteniji", rekao je Hu u govoru u glavnome indijskom gradu New Delhiju. Indijski potpredsjednik Bhairon Singh Shekhawat bio je nazočan kad je kineski čelnik držao govor u kojem je naglasio potrebu da azijski divovi surađuju na unapređivanju multilateralnosti. "Kinesko-indijsko prijateljstvo korisno je tim dvjema zemljama, ali i Aziji i svijetu. Kinesko-indijski odnosi nadrasli su bilateralni kontekst i poprimili globalne dimenzije", rekao je Hu.

PEKING - Socijalna nejednakost sve se više produbljuje u Kini, gdje se siromaštvo širi među najbjednijim slojevima, prema istraživanju Svjetske banke objavljenom u Financial Timesu od srijede. Stvarni prihodi deset posto najsiromašnijih pali su za 2,4 posto između 2001. i 2003., dok su istodobno kod 10 posto najbogatijih skočili za 16 posto, piše list. "Prva analiza kineskih podataka govori da je najniži prosječni dohodak u laganom padu, dok su sve druge skupine doživjele bitan rast", istaknuo je glavni ekonomist Svjetske banke u Kini Bert Hofman. Politika otvaranja uvedena pred kraj 1978. i reforme omogućili su azijskom divu da postane najdinamičnije gospodarstvo u svijetu, ali po cijenu sve većih nejednakosti i socijalne napetosti. Istodobno sadašnji čelnici u želji da nastave provedbu liberalnih reformi kao zadaću ističu izgradnju "skladnog društva" s manje nejednakosti i modernizacijom sela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙