FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Amnesty osudio zlostavljanje pritvorenih osumnjičenika u Rusiji

ZAGREB/MOSKVA, 22. studenog 2006. (Hina) - Amnesty International (AI) osudio je u srijedu mučenje i zlostavljanje pritvorenih osumnjičenika koje provodi policija diljem Rusije kako bi iznudila priznanje.
ZAGREB/MOSKVA, 22. studenog 2006. (Hina) - Amnesty International (AI) osudio je u srijedu mučenje i zlostavljanje pritvorenih osumnjičenika koje provodi policija diljem Rusije kako bi iznudila priznanje.

Udaranje šakama, plastičnim bocama punim vode, knjigama, palicama, zatim gušenje i elektroškovi neke su od tehnika koje primjenjuje ruska policija, navodi se u izvješću AI-a nazvanom "Ruska Federacija: Mučenje i prisilna 'priznanja' u zatvoru".

Istražiteljima AI-a bivši zatvorenici su također rekli da postoji posebna soba s metalnim stolom na kojem su okovi za ruke i noge, a koristi se za silovanje.

Tom se praksom "krše nacionalne i međunarodne obveze Rusije", kaže AI i u izvješću navodi da se ne poduzimaju uvjerljivi napori za iskorjenjivanje tog problema.

Amnesty poziva ruske vlasti da uspostave mehanizam nenajavljenih inspekcija svih pritvora i istražnih zatvora. Te bi inspekcije provodili vjerodostojni neovisni istražitelji, predlaže AI. Isto tako poziva Rusiju da potpiše i ratificira Fakultativni protokol Konvencije UN-a protiv mučenja kao i da poboljša profesionalnu obuku policijskih časnika.

Prema ruskim nevladinim organizacijama, kako prenosi AI, godine 2005. zabilježeno je više od 100 slučajeva mučenja, s dokumentiranim medicinskim dokazima, samo u 11 od 89 regija Rusije. Među te regije nije uključen Sjeverni Kavkaz gdje je "praksa mučenja još i veća".

"Svi oblici mučenja ili drugog zlostavljanja jasno su zabranjeni u svakom trenutku i u svim okolnostima prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima", izjavio je Nicola Duckworth, direktor programa Amnesty Internationala za Europu i srednju Aziju, u priopćenju AI-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙