FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zvonko Bušić u zatvoru najmanje do srpnja 2008.

ZAGREB, 25. listopada 2006. (Hina) - Hrvatski emigrant Zvonko Bušić, koji je u Sjedinjenim Državama prije 30 godina osuđen za otmicu zrakoplova, neće biti pušten iz zatvora prije srpnja 2008. godine, objavili su u srijedu hrvatski mediji.
ZAGREB, 25. listopada 2006. (Hina) - Hrvatski emigrant Zvonko Bušić, koji je u Sjedinjenim Državama prije 30 godina osuđen za otmicu zrakoplova, neće biti pušten iz zatvora prije srpnja 2008. godine, objavili su u srijedu hrvatski mediji.

Bušić neće biti pušten na slobodu do kraja listopada i potom deportiran u Hrvatsku kao što se najavljivalo sredinom rujna, piše Večernji list, pozivajući se na upravu zatvora Allenwood u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji, u kojem Bušić služi kaznu.

Kako navodi list, sudski odbor koji rješava zahtjeve zatvorenika za uvjetnim otpustom odgodio je do srpnja 2008. godine odluku o slučaju Zvonka Bušića.

Hrvatski mediji sredinom rujna su javljali da bi Bušić trebao biti uvjetno pušten i deportiran u Hrvatsku, a američko veleposlanstvo u Zagrebu potvrdilo je tada da je Bušić prebačen u deportacijski pritvor američkog ministarstva domovinske sigurnosti gdje je trebao pričekati rješavanje procedure deportacije.

Prema podacima američkog ministarstva pravosuđa, skupina hrvatskih političkih aktivista, predvođenih Zvonkom Bušićem, 10. rujna 1976. otela je civilni zrakoplov na letu od New Yorka do Chicaga s namjerom da iz njega izbace letke nad Londonom i Parizom, u kojima se objašnjava hrvatski slučaj u tadašnjoj Jugoslaviji i poziva na njezinu neovisnost.

Zrakoplov je sletio u Pariz gdje su se otmičari predali nakon što su na njihov zahtjev ti proglasi objavljeni u američkom tisku.

Otmičari su prije otmice u jednom pretincu njujorške podzemne željeznice ostavili bombu, a preko pilota su proslijedili informacije o njoj. Ipak, prilikom deaktiviranja te bombe poginuo je jedan američki policajac.

Zvonko Bušić, temeljem američkog Zakona o borbi protiv otmica, osuđen je zbog otmice i djela koje je dovelo do smrti druge osobe, na kaznu doživotnog zatvora s mogućnošću pomilovanja nakon deset godina. Takva kazna predviđala je puštanje na slobodu nakon 30 godina izdržanog zatvora, odnosno 11. rujna 2006 godine.

Za otmicu zrakoplova s njim su osuđeni i njegova supruga Julienne Eden Bušić te još troje Hrvata koji su svi odslužili svoje zatvorske kazne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙