FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren Spomen-dom "Ovčara"

VUKOVAR, 20. studenog 2006. (Hina) - U hangaru na Poljoprivrednom dobru Ovčari, u koji su nakom sloma obrane grada Vukovara mučeni zarobljeni hrvatski branitelji i civili od kojih je 200 ubijeno na obližnjoj njivi 20. studenoga 1991., danas je otvoren Spomen-dom "Ovčara", uređenje kojeg je s dva milijuna kuna financirao grad Zagreb.
VUKOVAR, 20. studenog 2006. (Hina) - U hangaru na Poljoprivrednom dobru Ovčari, u koji su nakom sloma obrane grada Vukovara mučeni zarobljeni hrvatski branitelji i civili od kojih je 200 ubijeno na obližnjoj njivi 20. studenoga 1991., danas je otvoren Spomen-dom "Ovčara", uređenje kojeg je s dva milijuna kuna financirao grad Zagreb.

U nazočnosti velikoga broja hrvatskih branitelja i članova stradalničkih udruga spomen-dom zajednički su simboličnim rezanjem vrpce otvorili izaslanica predsjednika Vlade potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor poručila je u govoru kako žrtve s Ovčare obvezuju da se svaki dan i svaki sat zapitamo što smo učinili za Vukovar i što još možemo učniti. "Najstrašnije je da su ovdje na užasan način mučeni i ubijani ranjenici i medicinsko osoblje vukovarske bolnice, što nije zabilježeno u povijesti", rekla je Kosor, dodavši kako je među žrtvama s Ovčare bilo 155 hrvatskih branitelja, 15 pripadnika civilne zaštite, a preostale žrtve su bili civili, među kojima dvojica novinara Radio Vukovara - Siniša Glavašević i Branko Polovina.

"Ovo je mjesto simbol hrvatskoga holokausta i sve nas obvezuje", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ustvrdivši kako je Ovčara hrvatski Auschwitz, i kao takva mora imati posebno mjesto u hrvatskoj stvarnosti.

Spomen-dom blagoslovio je gvardijan franjevačkog samostana u Vukovaru fra Zlatko Špehar, koji je od odgovornih i državnih tijela vlasti zatražio da se, kako je rekao, "prestane krojiti hrvatska povijest prema hiru pojedinaca te zaustavi programirano proganjanje hrvatskih branitelja".

Spomen-dom na Ovčari autorsko je djelo zagrebačkog akademskog slikara Miljenka Romića. Središnjim dijelom prostora dominira svjetlosna spirala koja simbolizira vir u kojemu su nestali životi više od 61 branitelja i civila odvedenih iz vukovarske bolnice, od kojih je 200 ubijeno na Ovčari, a za ostalima se još traga.

Uoči otvaranja Spomen-doma prigodnim komemorativnim programom obilježena je 15. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila iz vukovarske bolnice na Ovčari. Na mjestu masovne grobnice vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva, a molitvu za ubijene, od kojih su do sada identificirane 192 žrtve, predvodio je župnik Župe sv. Filipa i Jakova iz Vukovara fra Ivica Jagodić.

Komemorativnom programu nazočio je velik broj preživjelih hrvatskih branitelja, članova stradalničkih udruga, kojima su članice vukovarske Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, podijelile 300 krunica, koje su zatim obješene na križ na mjestu masovne grobnice, odakle su prije petnaestak dana odnesene, a u proteklih desetak godina vješali su ih posjetitelji i članovi obitelji žrtava s Ovčare.

Potpredsjednica Kosor je danas kao izaslanica premijera Sanadera otvorila dionicu ceste Ovčara-Grabovo dugu 1,1 kilometar u izgradnju koje je Vlada uložila 1,5 milijuna kuna.

Odavanjem počasti žrtvama s Ovčare i otvaranjem Spomen-doma završilo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 15. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu, u kojem je u Vukovaru ubijeno i poginulo oko 1700 hrvatskih branitelja i civila, oko 2500 ih je ranjeno, nekoliko tisuća zarobljenih branitelja i civila odvedeno je u srpske koncentracijske logore, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i nesrba.

(Hina) xzdra yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙