FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 20. studenog 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta
ZAGREB, 20. studenog 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta

ZAGREB - Hrvatski i makedonski premijeri Ivo Sanader i Nikola Gruevski izjavili su u ponedjeljak u Zagrebu kako za svoje zemlje očekuju "dobre vijesti" o pristupanju NATO-u sa summita Sjevernoatlantskog saveza u Rigi potkraj studenoga. "Očekujemo da će summit u Rigi donijeti dobre vijesti za Hrvatsku i Makedoniju", izjavio je Sanader na zajedničkoj konferenciji za novinare s Gruevskim nakon njihovog susreta. Dodao je kako se nada da će se i na sastanku šefova država i vlada članica NATO-a u Rigi 28. i 29. studenoga "nastaviti politika koju je najavio predsjednik Bush i druge članice". Dvojica premijera razgovarala su i o gospodarskoj suradnji, osobito o trgovini poljoprivrednim proizvodima gdje Hrvatska bilježi manjak u vanjskotrgovinskoj bilanci s Makedonijom.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks razgovarao je u ponedjeljak s makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim o pripremama Hrvatske za ulazak u Europsku uniju i NATO, priopćeno je iz Hrvatskog sabora. Šeks je Gruevskog izvijestio o tome kako napreduje usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s europskim, te je istaknuo posebnu ulogu Nacionalnog odbora u Hrvatskom saboru koji u dijalogu s hrvatskom vladom usklađuje i utvrđuje pregovaračka stajališta. Predsjednik makedonske vlade je rekao kako Hrvatska otvara vrata Makedoniji na putu prema EU te je pozitivno ocijenio suradnju dvaju parlamenata, stoji u priopćenju Hrvatskog sabora.

SARAJEVO - Konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine neuspješno je završena u ponedjeljak, jer vodeće političke stranke nisu postigle suglasnost o tome kako će izgledati vladajuća koalicija. Zastupnici, izabrani na izborima održanim 1. listopada, na sjednici održanoj u Sarajevu prisegnuli su, no izbor tročlanog predsjedništva koje će rukovoditi radom Zastupničkog doma odgođen je na zahtjev Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Njen zastupnik Nikola Špirić, koji je ujedno vjerojatni kandidat za novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH, kazao je kako nema smisla birati novo parlamentarno rukovodstvo bez dogovora o izgledu buduće izvršne vlasti. "Ako bi jedna parlamentarna većina formirala zakonodavnu, a druga izvršnu vlast, došli bismo u situaciju da jedni na druge prebacuju odgovornost tijekom naredne četiri godine", kazao je Špirić.

TEHERAN - Iranska novinska agencija Isna u ponedjeljak je javila da je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad rekao da njegova zemlja želi postaviti 60.000 nuklearnih centrifuga, a ne 100.000, čime je Isna demantirala svoju vijest objavljenu ranije u ponedjeljak, prenosi Reuters. Centrifuge služe za proizvodnju goriva za nuklearne elektrane, no mogu proizvoditi i materijal za nuklearne bojeve glave, a Zapad vjeruje da je upravo to iranski cilj, unatoč tomu što Teheran takve insinuacije opovrgava. Iran 2007. namjerava izgraditi svoju prvu nuklearnu elektranu, što je do sada odgađano nekoliko puta.

RIM - Talijanska vlada lijevog centra premijera Romana Prodija smijenila je na sastanku u ponedjeljak vrh talijanskih tajnih službi. Na položaj šefa vojne tajne službe (SISMI) postavljen je admiral Bruno Branciforte (59) umjesto generala Nicoloa Pollarija (63), koji je u središtu serije skandala oko otmice egipatskog imama Abu Omara u veljači 2003., koju su proveli agenti američke tajne službe CIA-e u Milanu. Čini se da je Pollari znao za operaciju američke tajne službe koja je na talijanskome tlu otela Abu Omara i odvela ga u zatvor u Egipat, gdje je bio mučen i ispitivan pod sumnjom da je terorist. Talijansko tužiteljstvo podiglo je optužnice protiv 26 američkih tajnih agenata i sadašnja će vlada zatražiti od Washingtona njihovo izručenje. No, čini se da bi i protiv Pollarija mogla biti podignuta optužnica.

BEČ - Međunarodna agencija za atomsku energiju u ponedjeljak je prekinula sastanak u Beču na kojem je trebala raspravljati o iranskom zahtjevu za pomoć te agencije za izgradnju reaktora koji proizvodi plutonij u Araku. Odluka IAEA-e da reaktor, kao i još neki projekti za koje Iran traži pomoć od te agencije, ne predstavljaju prijetnju od širenja nuklearnog oružja, dodatno je zakompliciralo situaciju uoči sastanka. "Svi iranski projekti su u skladu s važećom rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a i ti projekti ne pridonose aktivnostima obogaćivanja ili reprocesuiranja", kazala je Anna Maria Cetto, zamjenica glavnog direktora IAEA-e. Iako je odobrenje IAEA-e takvih zahtjeva uobičajena rutina, članovi Vijeća iz zapadnih zemalja kažu da zahtjev glede Araka mora biti odbijen jer Iran izbjegava inspekcije IAEA-e i ne obazire se na zahtjeve UN-a da zaustavi obogaćivanje urana. nO, zemlje u razvoju, također članice Vijeća, protive se odbacivanju i smatraju da bi to bio politizirani presedan uskraćivanja tehničke pomoći programima atomske energije u mirne svrhe.

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor bosanskom Srbinu Mladenu Blagojeviću, osumnjičenom za ratne zločine u Srebrenici, priopćeno je u ponedjeljak iz sjedišta ovog suda u Sarajevu. Blagojevića su prošlog tjedna američke vlasti izručile Bosni i Hercegovini nakon postupka kojim je utvrđeno da je on prekršio imigracijske propise i protuzakonito se nastanio u SAD. Istragom, koju je proveo američki FBI, utvrđeno je kako je Blagojević s još nekolicinom bosanaskih Srba pri apliciranju za useljenje u SAD zatajio podatak da je tijekom rata u BiH bio pripadnikom Vojske Republike Srpske. Naknadno je utvrđeno kako je Blagojević izravno sudjelovao i u zločinima počinjenim nad Bošnjacima nakon pada Srebrenice u srpnju 1995. godine.

BAGDAD - Naoružani napadači napali su u ponedjeljak konvoj u kojem je bio zamjenik iračkog ministra zdravstva i ubili su dva njegova čuvara. Zamjenik ministra zdravstva Hakim al-Zamily nije ozlijeđen u napadu. On je već drugi visoki dužnosnik tog ministarstva koji je napadnut u posljednja dva dana, nakon što su drugog doministra u nedjelju oteli naoružani muškarci u vojnim odorama. "Nekoliko vozila je blokiralo konvoj i otvorili su na nas vatru", rekao je Zamily za Reuters. "Dvojica od mojih zaštitara su ubijena, a mi smo uspjeli pobjeći". Napad se dogodio u blizini Fadhila gdje su česti napadi pobunjenika.

BAGDAD - Napadači su ubili popularnog bagdadskog televizijskog komičara i jednog sveučilišnog profesora južno od Bagdada u ponedjeljak, ali nisu uspjeli ubiti dva vladina dužnosnika. Ukupno je 20 Iračana ubijeno u nizu napada u Bagdadu, Ramadiju i Baqubi, a na ulicama prijestolnice i Dujaila nađena su mrtva tijela 25 Iračana koji su bili oteti i mučeni, priopćila je policija. U studenome je broj mrtvih Iračana porastao na 1.368, što je puno veća brojka od one za cijeli prošli mjesec.

KABUL - Britanski premijer Tony Blair, koji je stigao u Kabul, pozvao je u ponedjeljak NATO da se "žestoko usredotoči" na svoju misiju u Afganistanu sve "dok se do kraja ne obavi posao". "Sada je, kad je u pripremi i summit NATO-a u Rigi, dobar trenutak da se žestoko usredotočimo na nužnost da ostanemo uz Afganistance na njihovom putu ka napretku", rekao je Blair na zajedničkoj konferenciji za novinare s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzajem. Blair je priznao da će za stabiliziranje stanje u Afganistanu "trebati puno vremena".

PRIŠTINA - Glavni međunarodni pregovarač za status Kosova Martti Ahtisaari će u veljači iduće godine predati Beogradu i Prištini svoji konačni prijedlog za rješenje statusa Kosova, izjavila je za prištinski dnevnik "Zeri" od ponedjeljka glasnogovornica Ahtisaarijeva tima, UNOSEK-a, Hua Jiang. Ona je dodala kako Ahtisaari neće čekati formiranje nove srbijanske vlade nakon tamošnjih parlamentarnih izbora zakazanih za 21. siječnja. Ahtisaarijeva glasnogovornica kazala je kako će prijedlog o konačnom rješenju statusa Kosova u Beogradu biti predan srbijanskoj vladi koja će funkcionirati do formiranje nove, što znači premijeru Koštunici, koji već nekoliko mjeseci upućuje oštre kritike na adresu glavnog pregovarača, bivšeg finskog predsjednika Ahtisaarija.

BERLIN - Njemačke vlasti su uhićenjima i racijama u nekoliko stanova u okolici Frankfurta na Majni spriječile teroristički napad na jedan putnički zrakoplov, priopćilo je državno odvjetništvo. "Akcija je izvedena krajem prošlog tjedna u devet stanova u saveznim pokrajinama Porjanje - Pfalz i Hessen i tom je prilikom uhićeno šest osoba", izjavila je glavna državna odvjetnica Monika Harms u Karlsruheu. Ova šestorica su, kako je priopćilo odvjetništvo, za zasad nepoznate organizatore, pokušavala pronaći način kako u putnički zrakoplov prokrijumčariti eksploziv. U tu svrhu je već uspostavljen kontakt s jednim djelatnikom zračne luke u Frankfurtu na Majni ili u obližnjem Hahnu, gdje se nalazi njemačka logistička baza diskontne zrakoplovne tvrtke Ryan Air. Do napada nije došlo jer se osumnjičeni djelatnik zračne luke nije uspio dogovoriti oko visine naknade za "uslugu" krijumčarenja eksploziva kroz sigurnosne barijere zračne luke.

ŽENEVA - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan upozorio je u ponedjeljak da teroristička prijetnja i napredak u istraživanju biotehnologije čine više nego ikad potrebnim jačanje zaštite protiv biološkog oružja. U govoru na otvaranju Konferencije za ispitivanje Konvencije o biološkom oružju u Ženevi (155 država sudionika), Annan je podsjetio da je prethodni sastanak prije pet godine završen "dubokim i neumoljivim razlikama". Otad su "biološke znanosti i tehnike jako napredovale, najavljujući znatne prednosti za ljudski razvoj ali i potencijalne opasnosti", otkrio je glavni tajnik UN-a. "Danas se pozornost okreće borbi protiv terorizma i bolestima u uzrokovanim prirodnim uzrocima poput SARS-a i ptičje gripe.

ANKARA - Jedna proislamska politička stranka u Turskoj nada se da će se u Istanbulu u nedjelju okupiti 100.000 ljudi kako bi prosvjedovali protiv predviđenog posjeta pape Benedikta XVI. Turskoj. Prema priopćenju koje je izdala stranka Saadet u ponedjeljak, prosvjednici će se okupiti pod parolom "Ne dopustite Papi neukom i prevarantu da dođe u Tursku". Muslimane u Turskoj i širom svijeta razbjesnio je papin govor u Njemačkoj u rujnu u kojem je citirao bizantskog vladara iz 14. stoljeća koji je rekao da je Islam vjera koja se širi mačem. apa je nakon toga izrazio žaljenje zbog toga što su neki dijelovi njegova govora shvaćeni kao uvreda. Benedikt XVI. trebao bi posjetiti Tursku 28. studenoga.

ZAGREB - Stanje otrovanog bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka pogoršalo se u ponedjeljak, a istaknute osobe iz ruskog javnog života ocijenile su za dnevnik Kommersant da je pokušaj ubojstva tog kritičara predsjednika Vladimira Putina, dirigiran iz Kremlja. Ruske su vlasti takve optužbe nazvale "besmislicama" i oštro ih odbacile. Litvinenko leži u bolnici pod paskom policajaca i bori se za život, dok britanska policija istražuje trovanje tog bivšeg špijuna koji je navodno istraživao ubojstvo ruske novinarke Ane Politkovskaje. Trovanje se dogodilo 1. studenoga a Litvinenko je prebačen u bolnicu kada je analiza pokazala trovanje talijem. Bivši ruski špijun politički azil u Velikoj Britaniji dobio je 2001..

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙