FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 19. studenog 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat
ZAGREB, 19. studenog 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

ZAGREB/BUDIMPEŠTA - Djelatnici mađarske carine i policije uhitili su dvojicu hrvatskih državljana u čijem su automobilu s mađarskim tablicama pronašli drogu vrijednu oko 120 tisuća eura, objavila je u nedjelju mađarska novinska agencija MTI pozivajući se na glasnogovornika carinske službe. Mađarski carinici pretražili su u subotu navečer, na temelju ranije dojave, automobil u kojem su se nalazili hrvatski državljani i pronašli 10,000 tableta ekstazija i tri kilograma spida, rekao je glasnogovornik Jeno Sipos.

Identitet uhićenih hrvatskih državljana nije objavljen. Policija je kasnije pretražila njihov stan u Mađarskoj i pronašla 20 grama kokaina. Mađarske vlasti priopćile su da provode istragu u kojoj će pokušati utvrditi je li uhićenje hrvatskih državljana povezano s pronalaskom velike količine prokrijumčarenog heroina u subotu u mađarskom Roszkeu, prenosi agencija MTI.

WASHINGTON - Američka udruga za unaprijeđenje slavističkih studija (AAASS), koja broji više od 5.000 članova, u Washingtonu je od četvrtka do nedjelje održala svoju 38. godišnju konvenciju na kojoj je razmatrala i pitanje učenja hrvatskog jezika i književnosti u SAD-u, a na hrvatskom štandu predstavljeno je oko 300 novih književnih i filoloških izdanja od 34 nakladnika, odsada dostupna studentima u SAD preko kataloga Hrvatske sveučilišne naklade. Među brojnim okruglim stolovim i panelima na skupu, povećenih jezičkim, književnim, povijesnim, sociološkim i politološkim temama, održano je i nekoliko kroatističkih rasprava, među njima i rasprava o "Hrvatskom kao drugom stranom jeziku na sveučilištima". U SAD se hrvatski jezik predaje na državnim sveučilištima Iowe i Indiane, pod okriljem hrvatskog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, dok se na nekoliko drugih sveučilišta predaje uz srpski i bosanski jezik, ili i dalje pod nazivom hrvatsko-srpski jezik.

LJUBLJANA - Aktualni slovenski predsjednik Janez Drnovšek i bivši predsjednik Milan Kučan kritizirali su u nedjelju način na koji je vlada premijera Janeza Janše zadnja tri tjedna postupala u krizi nastaloj u svezi s iseljenjem romske obitelji u izbjeglički centrar, što je osudila i međunarodna javnost. Drnovšek je u izjavi za javnost naveo da žali što nastojanja vlade da se nađe novo prebivalište za 31 člana iseljene obitelji Strojan iz općine Ivančna Gorica nisu uspjela, što - kako je dodao - "nije poticajno za međunarodni ugled Slovenije i učvršćivanje demokratskih odnosa", te pozvao parlament i stranke da što prije donesu zakon na osnovi kojega bi se rješavalo pitanje romske zajednice u Sloveniji.

PRAG - Češki premijer Mirek Topolanek u nedjelju je ponovno izabran na dužnost predsjednika svoje Građanske demokratske stranke (ODS) na dvije godine, na saboru te stranke liberalne desnice koji se u subotu i u nedjelju održavao u Pragu. Topolanek je dobio 330 od 476 glasova zastupnika, ili 69 posto, prema priopćenju izbornog povjerenstva. "Ovaj je sabor posvećen ponajprije budućem usmjerenju ODS-a i zato svoj mandat smatram prilično jakim", kazao je Topolanek odmah nakon izbora. Praški gradonačelnik Pavel Bem izrabran je za prvog dopredsjednika te stranke. Topolanek je početkom studenog dobio drugu prigodu da sastavi vladu nakon što je njegov prvi neuspjeh u donjem domu parlamenta doveo do političke krize koja već pet mjeseci paralizira Češku.

LONDON - Britanska policija pokrenula je istragu oko gotovo smrtonosnog trovanja talijem bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka, vrlo glasnog kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina i svojih bivših kolega u Ruskoj sigurnosnoj agenciji, objavljeno je u nedjelju. Bivši pripadnik KGB-a i Federalne službe sigurnosti (FSB), brigadir Aleksandar Litvinenko nalazi se pod oružanom stražom u londonskoj Sveučilišnoj bolnici, iz koje je priopćeno kako mu je stanje "ozbiljno, ali stabilno". "Još je vrlo slab, ali u borbenom duhu", rekao je novinarima okupljenim ispred bolnice njegov prijatelj Alexander Goldfarb. Litvinenko je jedan od najvećih prebjega iz FSB-a i na listi je traženih u Moskvi, gdje je stekao moćne neprijatelje zbog kritiziranja predsjednika Vladimira Putina.

LONDON - Bivši američki državni tajnik Henry Kissinger predložio je u nedjelju da se održi međunarodna konferencija o budućnosti Iraka, objavio je u nedjelju BBC. "Moramo kratkoročno dati međunarodnu definiciju za zakonito razrješenje krize - nešto što može dobiti pristanak susjednih država, nas i naših saveznika", kazao je Kissinger odgovarajući na pitanja BBC-ja u svom domu u Connecticutu na istoku SAD-a. "U kratkom roku treba organizirati međunarodnu konferenciju u kojoj će sudjelovati susjedne zemlje, možda i stalne članice UN-ova Vijeća sigurnosti i zemlje koje su zainteresirane za razrješenje krize kao što su Indija i Pakistan", kazao je dobitnik Nobelove nagrade za mir.

HO CHI MINH - Američki predsjednik George W. Bush doputovao je u nedjelju navečer u Ho Chi Minh, bivši Sajgon, posljednju postaju na njegovu proputovanju kroz Vijetnam, odakle će otputovati u Indoneziju. Bush će u ponedjeljak posjetiti burzu u tome gradu i sudjelovati u okruglom stolu s poslovnim ljudima, odakle će poći u posjet Povijesnom muzeju i Pasteurovu institutu kako bi istaknuo važnost borbe protiv AIDS-a i ptičje gripe. Američki predsjednik koji je u petak doputovao u Vijetnam, sudjelovao je u subotu i u nedjelju u Hanoju na godišnjem susretu na vrhu Foruma za gospodarsku suradnju azijsko-pacifičkih zemalja (APEC). Bush je, nakon Clintona 2000., drugi američki predsjednik koji dolazi u Vijetnam nakon rata koji se završio odlaskom američkih snaga iz te zemlje 1975.

HANOI - Klimatske promjene i njihova prijetnja gospodarstvu azijsko-pacifičke regije privukle su pozornost na regionalnom summitu APEC-a u Hanoju gdje su neki čelnici pozvali na hitnu akciju za smanjenjem emisija stakleničkih plinova. Prema nacrtu konačne izjave summita, na kojem se okupila 21 zemlja članica Azijsko-pacifičke suradnje, traži se ubrzavanje razvoja novih tehnologija i alternativnih izvora energije. Novozelandska premijerka Helen Clark je istaknula da bi klimatske promjene trebale biti prioritet sastanka APEC-a. "Učinci klimatskih promjena trebali bi biti tema APEC-a jer se ta organizacija primarno bavi gospodarskim rastom i razvojem", kazala je Clark, dodavši da se "bez predanosti održivom razvoju nema budućnosti". U završnoj izjavi sudionici APEC-ovog summita potiču svoje članice na prijelaz prema sustavima energije s niskom razinom ugljika.

BAGDAD - Irački doministar zdravstva Ammar Al-Saffar otet je u nedjelju u Bagdadu, dok je pedesetak osoba ubijeno diljem zemlje u atentatima na pripadnike šijitske zajednice. Na diplomatskom planu, dan je obilježio dolazak sirijskog ministra vanjskih poslova Walida Mouallema, što je prvi posjet jednog šefa sirijske diplomacije Iraku nakon pada Sadama Huseina. U najkrvavijem napadu život su izgubile 22 osobe u šijitskom gradu Hilli, dok je u eksploziji četiriju automobila-bombi na autobusnoj postaji u šijitskoj četvrti u Bagdadu poginulo 10 ljudi. "Naoružani muškarci koji su se dovezli u četirima automobilima oko 15.30 sati po srednjoeuropskom vremenu ušli su u njegovu kuću u sunitskoj četvrti Aadhamiyja i odveli ga. Neki su nosili vojnu odoru", kako navodi izvor u službi sigurnosti.

JERUZALEM - Izraelski ministar obrane Amir Peretz u nedjelju je od palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa zatražio da "iskoristi sav svoj utjecaj kako bi prekinuo napade raketama" na Izrael, objavljeno je iz izraelskog ministarstva obrane. "Izrael neće trpjeti nastavak tih napada", upozorio je ministar Abbasa u telefonskom razgovoru, prema riječima jednog glasnogovornika ministarstva. Dvojica sugovornika, prema istom izvoru, rekli su kako će "ostati u kontaktu", a izraelski državni radio objavio je kako je razgovor inicirao izraelski ministar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙