FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 17. studenog 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat
ZAGREB, 17. studenog 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - Hrvatski je sabor danas raspravio Vladin prijedlog izmjena i dopuna Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave i time, bez glasovanja o razmotrenim točkama, završio ovotjedno zasjedanje. Kako je jutros i najavljeno, glasovanje o razmotrenim točkama odgođeno je do daljnjega, pa nije poznato ni hoće li Sabor dopustiti da se Branimiru Glavašu produlji pritvor u postupcima u kojima je osumnjičen za ratni zločin nad civilnim stanovništvom. Kako je Sudsko vijeće danas odbacilo Glavaševu žalbu, više nema zapreka da Sabor odluči hoće li dopustiti produljenje pritvora ili će aktivirati Glavašev zastupnički imunitet, pa se glasovanje očekuje sljedeći tjedan.

VUKOVAR - Na "kukuruznom putu" uz vukovarsku gradsku obilaznicu, kojim je u tijeku srpske opsade Vukovara 1991. kroz kukuruzna polja jedino moglo ući i izaći iz opkoljena Vukovara, večeras je blagoslovljena kapelica i Gospin kip koju su u zahvalu Gospi što ih je čuvala u Domovinskom ratu podignuli vukovarski branitelji. Na prigodnoj svečanosti u organizaciji HVIDR-e grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, kojoj su uz brojne hrvatske branitelje predvođene posljednjim zapovjednikom obrane Vukovara Brankom Borkovićem, nazočili i ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić i gradonačelnik Tomislav Šota, kapelicu i Gospin kip blagoslovio je župnik župe Kraljice mučenika iz Vukovara Mato Martinković.

ZAGREB - Vlada i predstavnici sindikalnih središnjica na današnjem su redovitom sastanku razmotrili Prijedlog zakona o privatizaciji s posebnim osvrtom na dijelove koji se odnose na organizirano radničko dioničarstvo, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću. Predstavnici sindikalnih središnjica iskazali su pozitivno mišljenje o zakonu u cjelini, osobito o organiziranom radničkom dioničarstvu, te se založili za što žurnije upućivanje zakonskog prijedloga u daljnju proceduru. Sindikalne središnjice podržale su prijedlog premijera Ive Sanadera da sindikati predlože jednog sindikalnog predstavnika za člana Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju, kako bi se predstavnicima sindikata omogućilo izravno sudjelovanje u daljnjem tijeku privatizacije, kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić pozvala je danas oglašavače, medije, roditelje i dr. da učine sve kako bi izbjegli agresivno ili negativno reklamiranje upućeno djeci, osobito u predblagdansko vrijeme kada je javnost posebice izložena svakakvim reklamama. Pozvala je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa da djeluje tako da marketinškoj industriji nema mjesta u školama i vrtićima, te Državni inspektorat da postupi sukladno članku 90. Zakona o zaštiti potrošača, kaže se u priopćenju.

KARLOVAC - Značku Hrvatske kopnene vojske "Najbolji vojnik", na osmom godišnjem Natjecanju za najboljeg ročnog vojnika HKoV, osvojio je Luka Marinović iz sinjskog Središta za obuku pješaštva, a priznanje za drugo i treće mjesto Robert Radoš i Martin Bosančić iz istog središta. Značku i priznanja uručio im je danas u Karlovcu general pukovnik Marijan Mareković, zapovjednik Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske. I u ekipnom je natjecanju prvo mjesto osvojilo Središte iz Sinja, drugo mjesto "Šesnaesta topničko-raketna brigada", a treće ekipa domaćina iz Kamenskog "33. inženjerijska brigada". Natjecanje se u Karlovcu provodilo u protekla četiri dana, a natjecatelji su bili najbolji ročnici iz svih središta za obuku pješaštva iz Koprivnice, Pule, Sinja, Virovitice, Bjelovara, Samobora i Karlovca.

SPLIT - Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo i stečajni upravitelj vranjičkog Salonita Vedran Šeparović potpisali su danas ugovor za prvu fazu zbrinjavanja i sanacije azbestno-cementnog otpada na prostoru te tvornice i na odlagalištu u Mravinačkoj kavi, vrijedan 2.520.000 kuna, priopćeno je iz Fonda. Ugovorom je predviđeno da se u roku od 60 dana iz tvorničkog kruga zbrine mulj nastao u postupku proizvodnje koji sadrži dodatke azbesta i azbestno-cementni otpad. Na tim će se poslovima angažirati 85 zaposlenika Salonita. Azbestni otpad iz Salonita već godinama predstavlja opasnost za okoliš i zdravlje ljudi, te je Vlada zaključila da ga je potrebno prioritetno sanirati.

OPATIJA - Donošenjem zaključaka, među kojima se ističe poziv Hrvatskom saboru da do kraja 2006. razriješi četiri člana Upravnog vijeća Hine, u skladu s Vladinim prijedlogom i primjedbama Europske komisije te zaključkom saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, večeras je u Opatiji završila 47. skupština Hrvatskoga novinarskog društva. Od Vlade i Sabora zatražila je da u suradnji s HND-om i drugim strukovnim udrugama hitno počnu s izmjenama Zakona o medijima i elektroničkim medijima. Skupština HND-a je upozorila da pad novinarske profesionalnosti u novinarskoj struci često uzrokuje sve veći utjecaj vlasničkih odnosa i nepoštivanja zakonskih propisa.

ZAGREB - Zbog spolnog odnosa s 12-godišnjom djevojčicom uhićen je 37-godišnji časnik Hrvatske vojske, doznaje se danas u zagrebačkoj policiji i na Županijskom sudu. Časnik je sinoć priveden u Istražni centar zagrebačkog Županijskog suda, a jutros je ispitan, nakon čega mu je određeno dvodnevno zadržavanje u pritvoru, potvrdio je glasnogovornik suda Krešimir Devčić. "Tužiteljstvo je u istražnom zahtjevu predložilo i jednomjesečni pritvor, a o tome će se najvjerojatnije odlučivati u ponedjeljak", kazao je Devčić.

ZAGREB - Udruga preživjelih holokausta u Hrvatskoj zatražila je od Republike Hrvatske da u ime njih i više od 20 tisuća ubijenih, kojima su kosti ostale po stratištima Jasenovca i drugim stratištima Europe, zaustavi manipulacije jasenovačkim žrtvama. Udruga je reagirala u povodu vijesti da je na inicijativu glavnog rabina židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Kotela Da Dona i požeškog biskupa Antuna Škvorčevića predloženo Nadbiskupskoj konferenciji da se na prostoru nekadašnjeg ustaškog logora Jasenovac održi ekumenski skup i zajednička molitva. "U ime neizbrisive tuge nad našim mrtvima i u ime poštovanja mjesta na kojem su ostale njihove kosti, a na kojem je tek ova nova Hrvatska podigla Spomen-dom kakav zaslužuju, tražimo da se poštuje svetost i mir njihovih grobova", kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Saborski zastupnici SDP-a Željka Antunović i Marin Jurjević danas su, reagirajući na jučerašnje odbacivanje Ministarstva zaštite okoliša njihovih tvrdnji o prostornoj politici Splitsko-dalmatinske županije, istaknuli da su iznenađeni što na njihove kritike nije odgovorila Županija, županijski zavod ili građani, nego Ministarstvo. Naše tvrdnje išle su na račun kreatora Prostornog plana, a ne na Ministarstvo koje na prostorni plan treba dati samo svoju suglasnost, tvrde Antunović i Jurjević. Također navode da je "potpuno neutemeljeno i pozivanje na navodne 'grijehe' bivše vlasti jer je i 2002. i 2006. u Splitsko-dalmatinskoj županiji na vlasti, na žalost, bio i ostao HDZ".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙