FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jakovčić: Privatizaciji Uljanika treba se pristupiti oprezno i odgovorno

PULA,17. studenog 2006.(Hina) - Istarski župan Ivan Jakovčić na današnjoj redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinare u Puli ocijenio je da se privatizaciji pulskog brodogradilišta "Uljanik" treba pristupiti krajnje oprezno i odgovorno te kako nikakvi nagli potezi, odnosno privatizacija pod pritiscima međunarodnih financijskih institucija, ne dolaze u obzir.
PULA,17. studenog 2006.(Hina) - Istarski župan Ivan Jakovčić na današnjoj redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinare u Puli ocijenio je da se privatizaciji pulskog brodogradilišta "Uljanik" treba pristupiti krajnje oprezno i odgovorno te kako nikakvi nagli potezi, odnosno privatizacija pod pritiscima međunarodnih financijskih institucija, ne dolaze u obzir.

"Uljanik je jedan od nositelja gospodarskog razvoja Istre i jedan od stupova istarske ekonomije. Stoga očekujemo da će država krajnje odgovorno pristupiti privatizaciji koja je neminovna", rekao je župan Jakovčić. Župan podupire stajalište potpredsjednika Vlade Damira Polančeca da prije same privatizacije treba razriješiti i raščistiti sve stavke, poput one o pomorskom dobru koje treba izvući iz temeljnog kapitala.

Utvrđeno je da je brodogradilište izgrađeno na pomorskom dobru te na zemljištu bivše vojne baze i privatnim parcelama pa stoga treba riješiti imovinsko-pravne odnose s vlasnicima tih parcela.

Istarski župan Ivan Jakovčić za srijedu je najavio otvaranje magistralnog plinovoda Pula-Karlovac ocijenivši ga još jednim iznimno važnim infrastrukturnim projektom za Istru koji će omogućiti i plinofikaciju, najprije Pule, a zatim i Istre.

Po njegovim riječima, Istarska županije će stoga od Plinacroa zatražiti da, nakon što pusti u rad plinovod Pula-Karlovac, krene s magistralnim plinovodom regionalnog karaktera Pula-Umag kako bi se mogli plinoficirati i ostali gradovi u Istri.

Istarski župan danas je izvijestio novinare da je počela realizacija projekta "Istarski velesajam" u sklopu kojega bi se na području poslovnog parka "Tison" pokraj Vodnjana izgradilo mjesto u kojemu će se održavati svi istarskim sajmovi koji danas, kako je rekao, "nemaju uvjete za kvalitetno sajmovanje".

Namjera je Županije izgraditi sajamski kongresno-zabavni centar koji bi trebao biti gotov za tri do četiri godine, a čija bi investicija iznosila između 15 i 30 milijuna eura, ovisno o tome hoće li se na toj lokaciji izgraditi isključivo sajamski ili sajamsko-kongresno-zabavni centar.

Osvrnuvši se na izgradnju tvornice kamene vune "Rockwool" u općini Pićan te na kaznenu prijavu koju su ekološke udruge podnijele protiv odgovornih u toj tvrtki zbog sumnje da će gradnja te tvornice dovesti do onečišćenja okoliša s posljedicama, Jakovčić je kazao kako je Istarska županija na zahtjev općine Pićan i uz potporu Ministarstva gospodarstva poduprla taj projekt.

"Osobno nisam bio sklon izgradnji ove tvornice isključivo zbog visine dimnjaka, a ne zbog neistinitih priča o njezinoj štetnosti. Nitko nema pravo zaustavljati neku investiciju ako općina u kojoj se gradi smatra da je to dobar potez za njezin razvoj", izjavio je Jakovčić ocijenivši da ta tvornica može pridonijeti zapošljavanju i jačanju gospodarstva tog dijela Istre. Po njegovim riječima, žalosno je da članovi ekoloških udruga nisu našli za shodno doći u sjedište Županije i pogledati studije.

"Njih ne zanima prava istina o tom projektu, već vode isključivo brigu o osobnoj promociji. Takav jeftin pokušaj skretanja pozornosti na sebe nešto je što će završiti debaklom jer se radi o nepoštenom i nekorektnom načinu komuniciranja s ustanovama i ministarstvima te Županijom i općinom", zaključio je istarski župan Ivan Jakovčić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙