FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

9. Međunarodni simpozij "Gospodarenje otpadom Zagreb 2006."

ZAGREB, 15. studenog 2006. (Hina) - U Zagrebu je danas počeo četverodnevni 9. Međunarodni simpozij "Gospodarenje otpadom Zagreb 2006.", jedan od najstarijih i najvećih simpozija u regiji koji se bave problematikom otpada.
ZAGREB, 15. studenog 2006. (Hina) - U Zagrebu je danas počeo četverodnevni 9. Međunarodni simpozij "Gospodarenje otpadom Zagreb 2006.", jedan od najstarijih i najvećih simpozija u regiji koji se bave problematikom otpada.

Cilj je simpozija na kojemu se okupilo 300-tinjak stručnjaka iz 15 zemalja, upozoriti na važnost i prednosti reciklaže te na moguće posljedice ako se to propusti činiti, rekao je predsjednik organizacijskog odbora Zlatko Milanović, iz gradske tvrtke ZGOS (Zbrinjavanje gradskog otpada i sanacija), koja je s gradskom tvrtkom "Čistoća" i časopisom "Gospodarstvo i okoliš" organizirala simpozij.

Simpozij se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i zagrebačkog Gradskog poglavarstva.

Zaštita okoliša jedan od prioriteta Vlade Ive Sanadera, rekla je ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić.

"Prilagodba hrvatskog sustava zaštite okoliša europskome, zahtjeva i vrijeme i ulaganja od oko 11 milijardi eura u slijedećih 15 do 20 godina. Taj novac nećemo moći sami osigurati i stoga računamo i na europske fondove i privatna ulaganja, rekla je ministrica.

Korištenje korisnih sirovina iz otpada na organizirani je način u Hrvatskoj započelo donošenjem Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, pa je za 30 do 40 posto smanjena količina otpada na odlagalištima. Pozitivne učinke postigao je i Pravilnik o otpadnim gumama, ovog će tjedna stupiti na snagu Pravilnik o otpadnim uljima, a do kraja godine će biti dovršeni pravilnici o električnom i elektronskom otpadu, otpadnim akumulatorima i baterijama i o starim automobilima, najavila je Matulović-Dropulić.

U tijeku su pripreme ili je već sanirano 176 odlagališta, a sanirano je i 368 divljih odlagališta. Počela je gradnja centara za gospodarenje otpadom koje mora imati svaka županija, a bilo bi dobro da dvije ili više županija imaju jedan centar, rekla je ministrica. Programi zaštite okoliša pokreću jedan od najvećih investicijskih ciklusa u hrvatskom gospodarstvu pa je, navela je, dosadašnjim aktivnostima otvoreno 1300 radnih mjesta, a do slijedeće godine očekuje se još 1500. Podsjetila je da se za ekološke projekte mogu dobiti potpore i olakšice.

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Ivo Jelušić rekao je da je završena sanacija deponije na Jakuševcu, do kraja 2007. trebao bi biti izgrađen pročišćivač otpadnih voda, a krenulo se i u projekt termičke obrade otpada - spalionice otpada koja se planira otvoriti 2010. Kao problem istaknuo je što se otpad ne skuplja odvojeno i ne reciklira. Najavio je da će se za koji mjesec u okviru sustava uprave otvoriti poseban sektor koji će se baviti ekološkim problemima. Intencija je na jednom mjestu okupiti sve stručnjake za to područje, rekao je Jelušić i najavio povećanje broja reciklažnih dvorišta.

Sudionici simpozija posjetit će odlagalište otpada Prudinec u Jakuševcu i najmodernija postrojenja u Međimurju za reciklažu plastike i autoguma te komunalnu tvrtku u Čakovcu koja, prva u Hrvatskoj, provodi naplatu smeća po volumenu.

Simpozij prati i izložba s najnovijim tehničkim rješenjima u gospodarenju otpadom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙