FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješća sa svjetskih tržišta od 14. studenoga 2006. godine

ZAGREB, 14. studenog 2006. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 14. studenoga 2006. godine
ZAGREB, 14. studenog 2006. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 14. studenoga 2006. godine

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 12.131,88 12.108,43

Tokyo/NIKKEI 16.289,55 16.022,49

London/FTSE-100 6.188,60 6.171,90

Frankfurt/DAX 30 6.380,01 6.393,73

--------------------------------------------------

Na američkim burzama u ponedjeljak je ostvaren rast cijena blue-chip dionica obzirom da se ulagači klade na daljnji pad cijena sirove nafte što bi u konačnici trebalo poduprti rast korporativnih zarada, a po dobitcima su se isticale dionice velikih industrijskih konglomerata.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,2 posto, na 12.132 boda. Tehnološki Nasdaq poskočio je 0,7 posto, zaključivši poslovanje na 2.406 bodova.

Cijena barela nafte na njujorškom tržištu u ponedjeljak je potonula za više od dolara, nadovezavši se na gubitke od petka u visini od 2,6 posto. Barel nafte tako sada stoji 58,58 dolara. To je potaknulo kupovine dionica industrijskih konglomerata poput General Electrica i Honeywell Internationala, koje su ojačale za 0,5 odnosno jedan posto.

Nadalje, poskupjela je značajnije i dionica Intela, za dva posto, potaknuvši kupovinu i ostalih tehnoloških dionica nakon što su brokeri objavili svoje pozitivne ocjene o dionici tog najvećeg svjetskog proizvođača čipova.

Unatoč pojeftinjenju nafte tržište je i dalje nervozno u očekivanju ovotjednih izvješća o inflaciji u SAD-u, koja bi mogla utjecati na podizanje kamatnih stopa te ograničiti daljnji uzlet cijena dionica. U utorak se očekuje indeks proizvođačkih cijena za listopad, a u četvrtak indeks potrošačkih cijena.

"Pad cijena energenata i dalje ima pozitivan utjecaj na tržište, no podaci o inflaciji mogli bi pokvariti raspoloženje", izjavio je John Caldwell, investicijski strateg pri McDonald Financial Groupu.

Nervoza ulagača oko inflacije pritisnula je i tržišta obveznica. Cijene američkih državnih obveznica su oslabile kako se ulagači pribojavaju da će američka središnja banka obnoviti ciklus zaoštravanja monetarne politike.

Na europskim burzama cijene dionica blago su ojačale, ponajviše predvođene skokom cijena dionica Deutsche Telekoma čime su tržišta pozdravila novog izvršnog direktora te kompanije Renea Obermanna. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,2 posto, na 6.194 boda. Frankfurtski DAX dobio je 0,6 posto na vrijednosti, zaključivši poslovanje na 6.394 boda.

Cijene europskih dionica u utorak su se spustile nadomak najnižih razina toga dana na tržištu po objavi lošijeg od očekivanja podatka o rastu bruto domaćeg proizvoda u eurozoni.

Londonski Ftse indeks oslabio je 0,09 posto, na 6.188 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na gubitku od 0,2 posto, spustivši se na 6.380 bodova.

Na strani gubitnika našao se farmaceutski div Novartis, čije su dionice oslabile jedan posto pošto je izvijestio o kašnjenju izlaska na tržište svog ključnog lijeka za dijabetes Galvus. Među ostalim većim sektorima gubitnicima bio je bankarski i osiguravateljski.

Što se tiče gospodarskih pokazatelja, podatak o rastu gospodarstva eurozone od 0,5 posto u trećem tromjesečju pridonio je slabljenju dionica na europskim tržištima. Naime, rast BDP-a eurozone u tom je tromjesečju usporio u odnosu na prvih šest ovogodišnjih mjeseci i nešto je manji nego su ekonomisti predviđali.

Od značajnijih gospodarskih pokazatelja iz SAD-a očekuju se podaci o inflaciji i prometu u maloprodaji, koji bi mogli dati smjernice vezane uz monetarnu politiku, odnosno hoće li američka središnja banka Fed zadržati još neko vrijeme kamatne stope na aktualnih 5,25 posto ili ih podizati.

Bilo je i dobitnika, među kojime se posebno isticao sektor telekoma. Pritom je britanski Vodafone zabilježio rast cijena dionica od jedan posto po objavi polugodišnjih zarada koje su nadmašile očekivanja. Od ostalih pripadnika tog sektora ojačale su još dionice španjolske Telefonice, nekih 0,5 posto, i Telekom Austria, za dva posto. Obje su svojim poslovnim rezultatima inspirirale ulagače.

"Zarade telekom operatera bile su u skladu ili bolje od očekivanja, a nijedna kompanija nije razočarala, tako da je sve to u redu", kazao je Philippe Kiewiet de Jonge, analitičar u ABN AMRO Asset Mangementu.

Indeks Tokijske burze Nikkei poskočio je gotovo 1,7 posto nakon objave snažnijeg od očekivanog rasta japanskog gospodarstva u trećem tromjesečju, te je na zatvaranju iznosio 16.289 bodova.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2835 1,2846 1,2802

USD/JPY 117,79 118,17 117,42

GBP/USD 1,9035 1,9050 1,9007

USD/CHF 1,2415 1,2453 1,2409

-------------------------------------------------

Tečaj jena poskočio je u utorak na svjetskim tržištima valuta nakon što su najnoviji podaci pokazali neočekivano snažan rast japanskog gospodarstva u trećem tromjesečju

Tečaj jena prema dolaru ojačao je do podneva 0,5 posto na 117,62 jena za dolar. Japanska je valuta ojačala i prema euru, za trećinu postotka, pa se europskom valutom trgovalo po 150,88 jena.

Euro je istodobno ojačao prema dolaru za 0,2 posto, dosegnuvši 1,2828 dolara za euro.

Najnoviji podaci pokazali su da je japansko gospodarstvo, drugo po veličini u svijetu, zabilježilo u trećem tromjesečju godišnju stopu rasta od dva posto, što je dvostruko više od očekivanog. Istodobno je godišnja stopa rasta u drugom tromjesečju revidirana naviše te sada iznosi 1,5 posto u odnosu dotada procijenjenih jedan posto.

Analitičari su zaključili da navedeni podaci podupiru mogućnost da središnja japanska banka do kraja ove godine podigne kamatne stope s važeće razine od 0,25 posto. Većina tržišnih aktera ipak smatra da će banka pričekati s tim potezom do siječnja ili veljače sljedeće godine.

"Čini se da jen pozitivno reagira na podatak o rastu BDP-a koji je obnovio očekivanja na tržištu da bi središnja japanska banka mogla podići kamatne stope u sljedećih nekoliko mjeseci. Zasad je prilično teško prognozirati hoće li to učiniti već u prosincu", konstatirao je Peter Frank iz ABN AMRO-a.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

13.11. USLIB 5,31 5,32 5,37 5,38

13.11. EULIB 3,35 3,37 3,58 3,74

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙