FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješća sa svjetskih tržišta od 03. studenoga 2006. godine

ZAGREB, 3. studenog 2006. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 03. studenoga 2006. godine
ZAGREB, 3. studenog 2006. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 03. studenoga 2006. godine

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 12.018,54 12.031,02

Tokyo/NIKKEI - 16.350,02

London/FTSE-100 6.155,40 6.149,30

Frankfurt/DAX 30 6.232,00 6.223,33

--------------------------------------------------

Na američkim burzama cijene blue-chip dionica u četvrtak su nastavile bilježiti gubitke, peti dan uzastopno, što je njihovo najduže razdoblje pada u više od godinu dana.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,1 posto, na 12.018 bodova, zabilježivši tako 5. dan gubitke - što je najdulje razdoblje korekcije njegove vrijednosti od lipnja 2005. Od početka godine, međutim, njegova vrijednost viša je za 12,1 posto.

Tehnološki Nasdaq oslabio je blagih 0,01 posto, na 2.334 boda.

Na raspoloženje ulagača negativno je utjecala procjena Wal-Marta da u studenome neće zabilježiti rast prometa. Dionice tog najvećeg svjetskog maloprodajnog lanca spustile su se 1,2 posto te su bile vodeće gubitnice među dionicama kompanija sadržanih u Dow Jones indeksu.

Službeni podaci američke vlade o porastu troškova rada u trećem tromjesečju iznad očekivanja dok produktivnost nije uvećana potaknula je zabrinutosti na tržištu oko inflacije i viših kamatnih stopa, što bi sve moglo naštetiti izgledima za rast korporativnih zarada.

Na tehnološkom tržištu gubitci su bili ograničeni nakon što su brokeri povećali investicijski rejting računalnoj kompaniji Dell. Dellova dionica poskupjela je 3,3 posto.

"Slabe procjene rasta prometa u Wal-Martu te rast troškova rada pomogli su nastavku slabljenja cijena dionica", rekao je Michael Sheldon, tržišni strateg pri njujorškoj brokerskoj tvrtki Spencer Clarke.

Obnovljene zabrinutosti oko daljnjeg rasta kamatnih stopa s obje strane Atlantika na europskim su burzama u četvrtak zasjenile snažne korporativne zarade, poput primjerice bankarskog diva Credit Suissea i ostalih. Tako je frankfurtski DAX oslabio nešto više od jedan posto, na 6.223 boda. Londonski Ftse indeks gotovo se i nije mijenjao, zaključivši poslovanje na 6.149 bodova.

Cijene europskih dionica u petak su ojačale na tržištima uslijed snažnih dobiti Allianza i Adecca, no ulagači su bili na većem oprezu zbog očekivanja objave ključnog podatka o zaposlenosti u SAD-u.

Londonski Ftse indeks ojačao je 0,1 posto, na 6.155 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku 0,14 posto, dosegnuvši 6.232 boda.

Dionice Allianza poskupjele su jedan posto nakon što je izvijestio da mu je neto dobit više nego udvostručena u trećem tromjesečju. Ulagače je razveselilo i to što je njemački osiguravatelj podigao svoje procjene dobiti za čitavu godinu.

Na strani dobitnika bio je i Adecco, čije su dionice poskočile 3,3 posto nakon što je ta švicarska tvrtka za posredovanje pri zapošljavanju objavila 38-postotni rast neto dobiti u trećem tromjesečju, nadmašivši procjene.

Commerzbank je ostvario rast cijena dionica od 2,7 posto budući je ulagače ohrabrilo što je pad tromjesečne dobiti te njemačke banke bio manji nego što se očekivalo.

Oprez ulagača izazvalo je međutim iščekivanje ključnog podatka s američkog tržišta rada koji bi trebao biti pravi pokretač raspoloženja tržišnih sudionika. Očekuje se da će izvješće pokazati da je američko gospodarstvo otvorilo 125 tisuća novih radnih mjesta u listopadu, no ulagači su zabrinuti da će zapošljavanje usporiti tijekom nadolazećih mjeseci budući su kompanije opreznije u vrijeme usporavanja aktivnosti.

"Američki podatak o zaposlenosti u listopadu stiže u tjednu obilježenom gospodarskim pokazateljima, koji su još jednom potvrdili usporavanje aktivnosti, pogoršanje potrošačkog povjerenja i porast jediničnih troškova rada", kazala je Gaelle Blanchard, ekonomistica u francuskoj banci Societe Generale.

Tokijsko tržište nije radilo zbog praznika.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2773 1,2783 1,2766

USD/JPY 117,03 117,23 117,03

GBP/USD 1,9088 1,9091 1,9053

USD/CHF 1,2452 1,2465 1,2447

-------------------------------------------------

Tečaj dolara ostao je u petak gotovo nepromijenjen prema euru i jenu u slaboj trgovini na svjetskim burzama zbog praznika u Japanu i zaziranja trgovaca od opsežnijih transakcija u očekivanju podatka o zaposlenosti u SAD-u.

Tečaj dolara prema jenu ostao je do podneva gotovo nepromijenjen pa se američkom valutom trgovalo po 117,04 jena. Euro je također ostao nepromijenjen prema dolaru, zadržavši se na 1,2770 dolara.

"Možda će se uoči objave podatka o zaposlenosti u SAD-u nešto malo kupovati dolar ali sve u svemu, na tržištima je prilično mirno u očekivanju tog izuzetno važnog pokazatelja", konstatirao je Adam Cole iz Royal Bank of Canada.

"Pet od ukupno šest pokazatelja o radnim mjestima u SAD-u bilo je niže od očekivanog te je prisutan rizik da će pokazatelji za listopad ponovno zrcaliti trend pogoršanja stanja na tržištu rada", dodao je Cole.

Ovog se tjedna niz gospodarskih pokazatelja iz SAD-a pokazao nižim od očekivanog, što je rezultiralo padom dolara na najnižu razinu prema euru i jenu u proteklih mjesec dana odnosno na najnižu razinu prema britanskoj funti u protekla dva mjeseca uslijed strahovanja da bi usporavanje gospodarskog rasta moglo rezultirati smanjenjem kamatnih stopa. Tečaj funte stoji 1,9088 dolara.

Euro je u četvrtak blago ojačao nakon što je Europska središnja banka (ECB) očekivano zadržala kamatne stope na dosadašnjoj razini od 3,25 posto, naznačivši ponovno zaoštravanje monetarne politike u prosincu.

No, tržišta su tek blago reagirala na tu najavu budući da predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet nije reći ništa o monetarnoj politici banke u 2007.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

03.11. USLIB 5,31 5,32 5,37 5,35

03.11. EULIB 3,37 3,37 3,57 3,70

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙