FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush se sastao s Bakerovom komisijom za Irak

WASHINGTON,13. studenoga 2006.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush održao je u ponedjeljak u Bijeloj kući sastanak s deseteročlanom studijskom skupinom za Irak koju vodi bivši državi tajnik James Baker, na kojemu se razgovaralo o sadašnjoj situaciji na terenu i očekivanom izvješću skupine koje treba ponuditi novi pristup američkoj politici i strategiji prema Iraku.
WASHINGTON,13. studenoga 2006.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush održao je u ponedjeljak u Bijeloj kući sastanak s deseteročlanom studijskom skupinom za Irak koju vodi bivši državi tajnik James Baker, na kojemu se razgovaralo o sadašnjoj situaciji na terenu i očekivanom izvješću skupine koje treba ponuditi novi pristup američkoj politici i strategiji prema Iraku.

"Ne želim prejudicirati izvješće Bakerove skupine. Bio sam impresioniran kvalitetom njezinih članova i pitanjima koja su postavili. Oni žele da uspijemo u Iraku, kao što i ja to želim", izjavio je Bush i dodao kako "nije siguran što će pisati u njihovu izvješću, ali ga s veseljem očekuje".

Naglasio je kako vjeruje da je "uspjeh u Iraku, važan ne samo zbog sigurnosti SAD, nego i sigurnosti Bliskog istoka".

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow opisao je sastanak kao "razmjenu mišljenja dviju strana".

"To nije bila izjava pod prisegom", kazao je Snow i objasnio kako studijska skupina nije izlagala svoje alternative za Irak već je na sastanku procijenjena aktualna situacija na terenu. Na sastanku su sudjelovali i državna tajnica Condoleezza Rice, potpredsjednik Dick Cheney te savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley.

Članovi Bakerove komisije, u kojoj su bivši kongresnici, predsjednički savjetnici i drugi nekadašnji visoki dužnosnici iz obiju stranaka, danas će u Bijeloj kući razgovarati i s članovima Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Predsjednik Bush istaknuo je kako istodobno general Peter Pace u Pentagonu vodi radnu skupinu koja preispituje vojnu strategiju u Iraku kako bi se "postigao cilj, a to je uspjeh - vlada koja se može održati, obraniti se i biti naš saveznik u ratu protiv terorizma".

Predsjednik Bush, čija je definicija da je cilj američkog angažmana u Iraku "pobjeda" bila izložena brojnim kritikama, sada je redefinirao cilj i "pobjedu" zamijenio "uspjehom".

Čelnici Demokratske stranke, koja je na prošlotjednim izborima osvojila oba doma američkog Kongresa, najavili su u nedjelju da će rezolucijom tražiti od Busha da odredi početak postupnog povlačenja američkih snaga iz Iraka u roku od četiri do šest mjeseci.

Bakerova komisija idućeg mjeseca treba podnijeti izvješće s alternativama sadašnjoj neuspjeloj američkoj politici i strategiji u Iraku.

Iz krugova upoznatih s radom komisije ocjenjuje se da će očekivane preporuke teško predstavljati novost u situaciji kada je SAD-u ostalo malo dobrih rješenja u Iraku. Komisija, kako se izvješćuje, razmatra mnoge zamisli, uključujući agresivniju diplomatsku aktivnost prema Siriji i Iranu, veći naglasak na obuku iračkih snaga, ili traženje novog političkog sporazuma između iračkih šijita i sunita. Također, analizira se koliko bi šira američka inicijativa na rješavanju arapsko-izraelskog sukoba pridonijela stabilizaciji u regiji, izvješćuje američki tisak.

Komisija će u utorak, posredstvom video-linka, saslušati i mišljenje britanskog premijera Tonyja Blaira, a konzultirat će se i s članovima demokratske "vlade u sjeni" zaduženim za vanjsku politiku, bivšom državnom tajnicom Madeleine Albright, bivšim veleposlanikom pri UN-u Richardom Hoolbrokeom i bivšim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Sandyjem Bergerom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙