FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks: Sabor će najkasnije 1. prosinca donijeti proračun za 2007.

ZAGREB, 13. studenog 2006. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks danas je, u emisiji "S Markova trga" Hrvatskog radija, izjavio da će državni proračun za iduću godinu Sabor donijeti najkasnije 1. prosinca.
ZAGREB, 13. studenog 2006. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks danas je, u emisiji "S Markova trga" Hrvatskog radija, izjavio da će državni proračun za iduću godinu Sabor donijeti najkasnije 1. prosinca.

Najavljujući posljednju ovogodišnju redovitu sjednicu Sabora, Šeks je kazao kako očekuje da će Vlada sutra prihvatiti i u saborsku proceduru uputiti prijedlog proračuna za 2007., o kojemu će Sabor, zajedno sa zastupničkim amandmanima, glasovati 28. studenoga ili 1. prosinca.

Sabor će u srijedu početi i raspravu o odluci Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) da se dopusti pokretanje kaznenog postupka i pritvor Branimira Glavaša u "slučaju selotejp", u kojem ga osječko Županijsko državno odvjetništvo tereti za nezakonito privođenje i ubojstva civila na Dravi krajem 1991., te pritvor u "slučaju garaža", u kojem se pred zagrebačkim Županijskim sudom vodi istraga zbog sumnje da je naredio ubojstvo dvojice civila, također 1991.

Šeks je ocijenio da je pred MIP-om bila delikatna zadaća, budući da se prvi puta odlučivao o skidanju zastupničkog imuniteta radi pritvora, a na pitanje je li predsjednik MIP-a Damir Sesvečan pogriješio kad je bez prethodne odluke MIP-a zatvorio sjednicu na kojoj se raspravljalo o skidanju Glavaševa imuniteta, odgovorio je da u to ne želi ulaziti, te da pretpostavlja da je Sesvečan postupio po Poslovniku.

Potvrdio je i da će plenarnu raspravu o Glavašu izravno prenositi HTV.

Komentirajući inicijativu SDP-a da se donese poseban ustavni zakon kojim bi se onemogućila zastara za ratno profiterstvo, Šeks je ponovio da se to ne može riješiti ustavnim zakonom, nego jedino dopunom Ustava.

Na ocjenu predsjednika države Stjepana Mesića da bi ratno profiterstvo trebalo smatrati ratnim zločinom, Šeks je podsjetio da su kaznena djela ratnog zločina utvrđena Kaznenim zakonom i Statutom Haškog suda, te da profiterstvo nije ratni zločin u kaznenopravnom smislu.

Podsjetio je da je kazneno zakonodavstvo opisalo i kaznena djela u postupcima pretvorbe i privatizacije, ali je, kaže, problem u tome što se to nije provodilo pa je došlo do zastare.

Upozorio je i da se zakoni ne mogu primjenjivati retroaktivno, te da se u slučaju kaznenih djela koja su ranije opisana zakonom, primjenjuje povoljnija varijanta za okrivljenog.

"Sada treba naći ustavno održiv i provediv zakonski okvir, da bi se u zakonskom postupku mogla oduzeti nezakonito stečena dobit", rekao je Šeks, te potvrdio da je HDZ spreman na tomu raditi zajedno s SDP-om.

"Nećemo dići ruke od toga, mi to podržavamo, ali tražit ćemo da rješenje bude održivo i provedivo", kazao je Šeks.

Na pitanje slušatelja iz Splita "kako je godinama mogao biti u istoj stranci s čovjekom za kojega tek sada kaže da je najveće zlo koje se dogodilo Hrvatskoj", Šeks je odgovorio da je "i ranije iznosio simptome kojima je opisao djelovanje Ivića Pašalića".

Kazao je kako ga je na nedavne izjave na Pašalićev račun nagnala činjenica da ga je politički tajnik HB-a Benjamin Tolić, u Pašalićevo ime, zajedno s predsjednicima države i Vlade označio kao idejnog začetnika atmosfere koja je rezultirala bacanjem bombi na kuću obitelji Pašalića.

"To je doista jedna drskost, jedan bezobrazluk", rekao je Šeks, te dodao da su osobe označene kao idejni začetnici zločina kroz povijest izvođeni pred streljačke vodove.

Na pitanje slušatelja ima li u HDZ-u još ljudi sličnih Pašaliću, "o kojima se ne govori jer su još članovi stranke", Šeks je odgovorio niječno.

Napominjući da ne zna što je kome u duši i je li netko radio, ili radi što nezakonito, Šeks je kazao da za sada nema nikakvih indicija da bi netko iz vrha stranke i bilo kojeg njezina dijela bio u zoni izvršenja kaznenih djela. Naglasio je da je stranka odlučna raščistiti do kraja s takvim pojavama, te da nitko neće biti pošteđen odgovornosti, bez obzira na dužnost koju obnaša.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙