FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 11. studenog 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 11. studenog 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BEOGRAD - Haški optuženik Vojislav Šešelj u petak navečer počeo je štrajk glađu u pritvoru u Sheveningenu, izjavio je u subotu na konferenciji za novinare generalni tajnik Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić. Prema njegovim riječima, Šešelj pije samo vodu, prestao je uzimati lijekove za visoki tlak i astmu, te "odbija svaku vrstu medicinske pomoći". Šešelj, koji je optužen za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini, uputio je vijeću zahtjev da se ukine zabrana posjeta njegovoj supruzi, da se u Haškom sudu registriraju njegovi pravni savjetnici, da mu se sudski dokumenti dostavljaju isključivo "na papiru i srpskom jeziku", kao i to da vijeće ukine odluku o imenovanju branitelja u pripravnosti. Sve dok sudsko vijeće ne prihvati njegova četiri zahtjeva, tvrdi Vučić, Šešelj će štrajkati glađu.

SUBOTICA - Vođa Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak pozdravio je u subotu presudu pripadnicima neonacističke organizacije "Nacionalni stroj" i ocijenio da ta presuda otvara mogućnost za zabranu Srpske radikalne stranke (SRS). "Ako je ovo početak, onda je dobro, a ako je kraj, onda Srbija ima veliki problem", naveo je predsjednik stranke koja se godinama zauzima za zabranu rada SRS-a zbog njihova djelovanja, prenijela je agencije Beta. Čanak je ocijenio da bi se demokratske snage trebale okupiti oko inicijative o zabrani SRS-a, jer "nije pravedno da članovi Nacionalnog stroja trunu u zatvoru dok je SRS dozvoljen". Novosadski okružni sud proglasio je u petak krivim članove neonacističke organizacije "Nacionalni stroj", koji su prije godinu dana u Novom Sadu verbalno i fizički napali sudionike tribine "Fašistička prijetnja".

BERLIN - Njemačko pravosuđe sumnjiči jednog poslovnog čovjeka iranskoga podrijetla da je preko Švicarske u Iran izvozio dijelove namijenjene iranskom raketnom programu, piše časopis Der Spiegel u broju od ponedjeljka. Državno tužiteljstvo sumnjiči tog poslovnog čovjeka, uhićenog ovog tjedna, da je "u nekoliko navrata isporučio kemijske proizvode, kontrolne uređaje i rezervne dijelove iranskoj tvrtki koja je poznata kao dobavljač državnog programa obrane", piše njemački tjednik. Osumnjičeni je pokušao prikriti te aktivnosti i slao je pošiljke putem jedne švicarske tvrtke koja mu je služila kao paravan, precizira Der Spiegel koji ne otkriva svoje izvore. U utorak je njemačko savezno tužiteljstvo navelo da ispituje osobu iz Duesseldorfa koja je od prosinca 2005. isporučila preko jedne europske tvrtke "imovinu, kontrolne uređaje i rezervne dijelove u jednu zemlju izvan Europe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙