FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na osječkom Općinskom sudu od danas mogući postupci mirenja

OSIJEK, 10. studenoga 2006. (Hina) - Pomoćnik ministrice pravosuđa Boris Koketi izvijestio je danas u Osijeku da se od danas na osječkom Općinskom sudu mogu provoditi postupci mirenja, koji su se do sada provodili samo u Zagrebu i Slavonskom Brodu.
OSIJEK, 10. studenoga 2006. (Hina) - Pomoćnik ministrice pravosuđa Boris Koketi izvijestio je danas u Osijeku da se od danas na osječkom Općinskom sudu mogu provoditi postupci mirenja, koji su se do sada provodili samo u Zagrebu i Slavonskom Brodu.

Na tiskovnoj konferenciji, održanoj u Općinskom sudu u Osijeku, pomoćnik ministrice pravosuđa najavio je da bi postupci mirenja uskoro trebali početi i u Zadru.

Svrha je procesa mirenja i sudske nagodbe brzo okončanje sporova sa što manje troškova, budući da nagodba ima jednaku pravnu snagu kao i sudska presuda, a time rasterećujemo sudove s određenim brojem predmeta.

Koketi je ocijenio da su građani i gospodarstvenici do sada nedostatno bili upoznati s ovom mogućnošću alternativnog rješavanja sporova, koja se, osim na sudovima, provodi i u izvansudskim centrima za mirenje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) i Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).

Također je najavio da će se za postupke alternativnih rješavanja sporova koristiti i 1,14 milijuna eura sredstava pretpristupnog fonda EU "Phare 2005".

Govoreći o projektu "Uređena zemlja" i kampanji informiranja javnosti, pomoćnik ministrice pravosuđa Koketi kazao je da je svrha projekta potaknuti građane i gospodarstvenike na sređivanje vlasničkih odnosa unošenjem u zemljišne knjige.

Rezultat provedbe projekta stalno je smanjivanje broja zaostalih predmeta u zemljišnim knjigama, jer smo na početku kampanje imali oko 360.000 takvih predmeta, a na početku studenoga bilo ih je oko 163 tisuće. "To znači da smo postavili uredan sustav, podigli ažurnost na 80 posto naših sudova, čime je ubrzan pravni promet nekretninama", rekao je je Koketi.

Upozorio je kako problema u ovome projektu ima na zagrebačkom i splitskom općinskom sudu te Općinskom sudu u Makarskoj, gdje je stanje ocijenio "iznimno zabrinjavajućim".

Pohvalio je ažurnost osječkog Općinskog suda, gdje se hipoteke rješavaju za jedan do dva dana, a cijeli proces uknjižbe, i to u složenijim predmetima, maksimalno u tri do četiri dana te je istaknuo da na ovome području poteškoće s ažurnošću postoje na općinskim sudovima u Našicama i Đakovu.

Nakon konferencije za novinare pomoćnik ministrice pravosuđa Boris Koketi obišao je novouređenu sudnicu za mirenje te obnovljeni Zemljišnoknjižni odjel Općinskog suda u Osijeku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙