Tako sudionici kongresa traže od resornog ministarstva suradnju kod donošenja podzakonskih akata vezanih za Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti. Također ističu nužnost povećanja konkurentnosti ugostiteljstva, ulaganjem u kadrove koje treba dodatno educirati, a traže i uključivanje predstavnika HOK-a u izradu Pravilnika kojim će se regulirati uspostava HACCP sustava u ugostiteljstvu i turizmu.
Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a nužnim smatra poticanje uspostavljanja veletržnice ribom i povrćem, predlažu promjenu stope PDV-a na 10 posto samo na hranu u ugostiteljskim djelatnostima, a u cilju podizanja kvalitete ugostiteljske ponude.
Ističu također nužnost usklađivanja hrvatskog s europskim zakonodavstvom te aktivnosti vezane za pripremu hrvatskih obrtnika za ulazak u Europsku uniju.
Domaćin sljedećeg Kongresa, kako je najavljeno, biti će Područna obrtnička komora Šibensko-kninske županije.