FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Interliber: tribina "Suvremeni časopisi i knjige izvan Hrvatske"

ZAGREB, 8. studenoga 2006. (Hina) - Na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu večeras je održana tribina "Suvremeni hrvatski časopisi i knjige izvan Hrvatske" te otvorena izložba nakladničke djelatnosti iz hrvatskog iseljeništva, zemalja u kojima žive hrvatske autohtone manjine, te Bosne i Hercegovine.
ZAGREB, 8. studenoga 2006. (Hina) - Na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu večeras je održana tribina "Suvremeni hrvatski časopisi i knjige izvan Hrvatske" te otvorena izložba nakladničke djelatnosti iz hrvatskog iseljeništva, zemalja u kojima žive hrvatske autohtone manjine, te Bosne i Hercegovine.

Predstavljanje je organizirala Hrvatska matica iseljenika u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija RH.

Ravnateljica Hrvatske matice iseljenika Katarina Fuček istaknula je kako se važnost te tribine i izložbe prosuđuje u vremenu kad se u Hrvatskoj odnosno u Europi na sav glas promiču manjinska prava i standardi iz Okvirne konvencije Vijeća Europe o zaštiti nacionalnih manjina.

Izložba i tribina na jednom su mjestu okupili časopise i glasila hrvatskih autohtonih manjina iz europskih zemalja, koji zrcale status, kulturnu i dijalektalnu raznolikost hrvatskih manjinskih zajednica, dodala je Fuček.

Izloženi časopisi su oni o kojima se piše o hrvatskoj dijaspori ili hrvatskim zajednicama u tranzicijskim zemljama, primjerice Češkoj, Slovačkoj, Madžarskoj i Sloveniji. Velik dio te problematike odnosi se na hrvatsku dijasporu u Njemačkoj, u kojoj je do sada izdano najviše časopisa i glasila za Hrvate, uglavnom u dvojezičnoj formi, na materinskom hrvatskom, te na njemačkom jeziku.

Treća skupina i gotovo najvažnija su časopisi na engleskom i španjolskom, primjerice, Journal of Croatian Studies (SAD), Studie Croatice (Argentina), te časopisa Croatina Studies Review. Ta su tri časopisa pokrenuta nakon Drugoga svjetskog rata, i koja su osim istaknutih hrvatskih intelektualaca u emigraciji okupljala i intelektualce i suradnike zemalja u kojima su izlazili časopisi, rekao je istaknuti hrvatski znanstvenik Branko Franolić (London).

Podsjetio je kako su od Hrvata u tim časopisima svoje priloge objavljivali hrvatski intelektualci Ivo Bogdan, Frano Nevistić, Branko Kadić, Zdenko Blažeković, Antun Bonifačić, Karlo Mirt, Jere Jareb, Antun Nizeteo, Bogdan Radica i drugi.

Hrvatski intelektualci, odnosno pisci u emigraciji, u tim su časopisima mogli slobodno pisati o problemima hrvatske neovisnosti i slobode nakon Drugoga svjetskog rata do početka demokracije u Hrvatskoj 1990.

O ulozi Hrvatskoga dušobrižničkoga ureda u Njemačkoj i časopisa "Živa zajednica", koji izdaje taj ured, govorio je glavni urednik dr. Adolf Polegubić. Istaknuo je suradnju Ureda s Hrvatskom biskupskom konferencijom, Njemačkom biskupskom konferencijom i Biskupskom konferencijom BiH.

Glasilo "Živa zajednica" u prvom redu održava život hrvatskih katolika koji su organizirani u katoličkim misijama u Njemačkoj i Švicarskoj.

Predstavljen je i časopis Hrvata iz Vojvodine "Novo klasje", koji uređuje Milovan Miković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙